Shopping TV'den açıklama! 40 kişi neden işten çıkartıldı?

Medyatava geçtiğimiz günlerde Shopping TV'de 40 kişinin işten çıkartıldığı haberini yapmıştı. Shopping TV konuyla ilgili bir açıklama gönderdi.

2005 yılında kurulan tele-alışveriş kanalı Shopping TV'de geçtiğimiz günlerde 40 kişi işçi çıkartılmıştı.



Shopping TV Medyatava'ya yazılı bir açıklama göndererek, RTÜK'ün tele-elışveriş kanalları için yayın lisansı ücretlerini 5 kat artırarak 1.050.000 TL yapmasını ve yasal olmadan yayın yapan alışveriş kanallarını eleştirdi.



Yasal olmayan kanalların lisans hakkını satın almamak için kendilerini yurtdışından yayın yapan kanal gibi gösterdiğini, RTÜK'e bu parayı sadece birkaç kanalın ödediğini vurgulayan Shopping TV yetkilileri bu parayı ödedikleri için çalışanlarının işine son verdiklerini da açıkladı.



İşte Shopping TV'nin Medyatava'ya gönderdiği açıklama:



ShoppingTV, 2005 yılından beri ilkeli yayıncılık anlayışıyla hareket eden, toplum ve tüketici haklarını koruyan, izleyicisinin kaliteyi ucuza satın almasını sağlayan müşteri odaklı bir televizyon kanalıdır. Kaliteli ve ucuz alışverişin adresi olmanın yanı sıra, bilinç düzeyini artıran sohbetleri ve yayınlarıyla, ShoppingTV Türkiye'de bir ilk olmuştur.



ShoppingTV’nin yıllar içerisindeki başarılarıyla oluşturduğu ve halen liderlik ettiği tele-alışveriş sektöründe bugün itibariyle bir kısmı yasal, bir kısmı ise yasal olmayan toplam 40’ın üzerinde alışveriş kanalı türemiştir. Bu kanallar sektörün kurucusu ShoppingTV’nin marka bilinirliğinden faydalanmak için isimlerinin başına veya sonuna genelde “shopping” eklemişlerdir. Marka tescil hakları bizde olmasına karşı mahkemeler yaptığımız isim hakkı ihlali itirazlarımızı anlamsız şekilde reddetmiştir.



Bilindiği üzere ülkemizde televizyon yayınları RTÜK denetiminde ve yasaları çerçevesinde lisans almak suretiyle yapılmaktadır. RTÜK 2013 yılının başında tele-alışveriş yayın lisansının fiyatını 5 kat artırarak 1.050.000 TL yapmıştır. Bu ücret uydu yayınları için ayrı, kablolu yayınlar için ayrı ödenmek zorundadır. Bu fiyat artışı sadece tele-alışveriş kanallarını kapsamakta olup genel yayın ve diğer tematik yayın yapanlar kanallar için 210.000 TL olarak belirlenmiştir.



Tele-alışveriş yayını yapan kanalların diğer kanallar gibi reklam veya sponsor alma şansları yoktur ve tüm gelirleri sadece yaptıkları yayınlardaki ürün satışıyla sınırlıdır. Bizim açımızdan bu ücret artışı aslında büyük bir haksızlık gibi gözükse de bir yandan ülkemizdeki tele-alışveriş sektörünün daha kaliteli kanallardan oluşması ve her önüne gelenin bu sektöre girip tüketicilere zarar vermesinin önünde caydırıcı bir engel olması açısından ilk etapta faydalı olarak değerlendirilmiştir ve kabul görmüştür. Ancak tam da bu noktadan sonra sektör değerlendirme ve beklentilerimizden çok farklı yönlere gitmiştir.



RTÜK’ün yayın lisansı ücretlerindeki artışına biz ve bizim gibi gerçekten bu sektörün sağlıklı büyümesini amaç edinmiş birkaç televizyon kanalı dışında kimse riayet etmemiştir. Bu yüksek ücretleri ödememek adına birçok kanal RTÜK’ten bırakın genel yayın lisansını hiçbir yayın lisansı almayıp kendilerini yurtdışı kanalı gibi gösterip direkt Türksat üzerinden yayına çıkarak 24 saat alışveriş yayınına başlamışlardır.



Bu kanalların sayısı birkaç ay içinde 40’ları bulmuştur. Ayrıca birçok genel yayın yapan televizyon kanalı günde 1 saat olan tele-alışveriş yayın hakkını çok aşan sürelerde yayınlar yapmaktadır. Sektördeki müşteri sayısının artışına tamamen ters orantılı olarak gelişen bu olaylar sektördeki bütün ekonomik dengeleri alt üst etmiştir.



Bu büyük haksız rekabete karşı RTÜK ve Türksat nezdinde yaptığımız tüm sözlü, yazılı ve hukuksal girişimler bir yılı aşkın süredir hiçbir sonuç vermemiştir ve bu kanallar halen yayınlarına bir şekilde devam etmektedirler. Biz ve bizim gibi yüksek lisans ücretleri, yüzlerce çalışan ve stüdyo-prodüksiyon maliyetlerinin altına girerek bu işi tüm kurallarına uygun olarak yapmaya çalışan tele-alışveriş kanalları adeta cezalandırılmış ve çok büyük ekonomik krizlerle yüzleşmek zorunda bırakılmıştır.  



ShoppingTV’de doğal olarak bu haksız rekabet ortamından en fazla etkilenen kanallarının başında gelmiştir. Tüm bu olumsuzluklara bağlı olarak çok ciddi ekonomik zararlar yaşadık ve istemeyerek te olsa bir çok çalışanımızın işine son vermek zorunda kaldık. Benzer şekilde bu yolda yıllarca beraber yürüdüğümüz bir çok tedarikçimizde bizim yaşadığımız ekonomik problemlere bağlı olarak sıkıntı yaşamaya başladı.



Son olarak şunu belirtmek isteriz ki ShoppingTV olarak yaşadığımız bütün bu sıkıntılara rağmen 2005’ten beri baş koyduğumuz bu yolda kararlılıkla yürümeye, tüm haklarımızı savunmaya ve hukuksal mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Çalışanlarımıza ve tedarikçilerimize yapmamız gereken ödemeleri mümkün olan en kısa sürede yapacağımızın herkes tarafından bilinmesini rica ederiz.




Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Wanda Nara Siyah Tangasıyla Meydan Okudu! Şakir Paşa Ailesi'ndeki yatak sahneleri alev aldı! Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem