Şeker fiyatlarına büyük zam geldi

Türk Şeker Tarım Kredi ve bazı marketlere ucuza sattığı şeker dahil tüm fiyatlara büyük zam yaptı.

Türk Şeker, Tarım Kredi ve bazı marketlere ucuza sattığı şekere % 67, diğerlerine % 37 zam yaptı.

Kristal sekerin fabrika satış fiyatı 27 Haziran itibariyle 50 kilogram şeker Tarım Kredi vb. marketlere 390 TL’den 650 TL’ye, diğerleri için 550 TL’den 750 TL’ye çıktı.

Son bir yılda kilosu 6,5 liradan 24 liraya, çuvalı ise 250 liradan 1100 liraya çıkan şekere bir zam daha geldi. Türkşeker, Tarım Kredi ve bazı marketlere ucuza sattığı şekerlere yüzde 67, diğerlerine ise yüzde 37 oranında zam yaptı.

Türkşeker'in dağıtım yerlerine gönderdiği iddia edilen açıklamaya göre, şekere yapılan zam 27 Haziran'dan itibaren geçerli olacak. Dünya gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın sosyal medya hesabında yaptığı açıklamaya dayanan zamma göre, 50 kilogram şekerin fiyatı Tarım Kredi vb. marketlere 390 liradan 650 liraya, diğerleri için 550 liradan 750 liraya çıkarıldı.

MAYIS AYINDA İKİYE KATLANDI

Öte yandan son bir yılda şekerin kilosu 6.5 liradan 24 liraya, çuvalı yaklaşık 220-250 liradan 1100 liraya yükseldi. Özellikle Mayıs ayda yaşanan 2 kat fiyat artışını aşağı çekebilmek için geçen ay 400 bin ton kamış veya şeker pancarı ithalatından vergi alınmaması kararı alınmıştı. Bu gelişmelerin ardından, Haziran başında TÜRKŞEKER Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Alkan görevden alınarak yerine Muhiddin Şahin atanmıştı.

İşte yapılan zamlar:

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Tarım ve Orman Bakanlığı yükselişe geçen şeker fiyatlarıyla ilgili mart ayında açıklama yapmıştı.

Açıklamada spekülatif hareketlerin yüksek fiyat artışlarına neden olduğu ve yeni üretim sezonunda arz sıkıntısı yaşanmayacağı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, dünyada ve Türkiye’de gıda sektörü girdi maliyetlerinde pandemi süreciyle başlayan ve Rusya-Ukrayna savaşıyla devam eden artış trendi yaşandığı belirtilerek, “Diğer taraftan, bu gözle görülür gerekçenin yanında piyasada bir takım spekülatif hareketlerin oldukça yüksek fiyat artışlarına neden olduğu da görülmektedir. Hatırlanacağı gibi ayçicek yağında geçtiğimiz günlerde yapılan spekülasyonlar vatandaşımızı spekülatif fiyatlarla temin yoluna gitmeye maruz bırakmıştı. Bakanlığımız bu konuda aldığı tedbirler ve doğru zamanda yapılan bilgilendirmeyle piyasa manipülasyonlarının önüne geçmiş ve her zaman vatandaşının yanında olduğunu göstermiştir” denildi.

‘ŞEKER ARZIYLA İLGİLİ SIKINTI YAŞANMAYACAK’

Şu an piyasada şeker konusunda, ayçiçeği yağında olduğu gibi benzer spekülatif hareket yaşandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Türkiye’nin 2020-2021 üretim döneminden 400 bin ton şeker rezervi mevcuttur. 2021-2022 üretim döneminde ise 2.5 milyon ton şeker üretimi ile toplam hacim 2.9 milyon tona ulaşmıştır. Dolayısıyla ülkemizin yıllık şeker ihtiyacının 2.7 milyon ton olduğu dikkate alındığında 200 bin tonluk ihtiyaç fazlası şeker üretimimiz bulunmaktadır. Yeni sezondaki üretim miktarımızla birlikte ülkemizde şeker arzıyla ilgili hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktır. Bakanlığımız bazı şeker üreticisi firmaların maliyetlerinin çok üstünde piyasaya mal vermeye çalışmalarının ve stokçuluğa tevessül etmelerinin önüne geçecek her türlü imkana sahiptir. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bu konuda gerekli tedbirleri ivedilikle alacak ve uygulamaya koyacaktır.”

‘UYGUN MALİYETLE ŞEKER TEDARİKİ SAĞLANACAK’

Türkşeker’in uyguladığı Raf Fiyat Garantili (RFG) sistem ile nihai tüketicinin uygun fiyatlarla şekere ulaşabildiği ancak imalatçı firmaların şeker tedarikinde birtakım zorluklar yaşadığının da bilindiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“Bakanlığımız şeker üreticisi firmalara gerekli uyarıları yapmış, neticesinde özel sektördeki bazı firmalar çuval şeker fiyatlarını 800 TL’den 575 TL bandına indirmiştir. Bu fiyatların kalıcı hale dönüşmemesi durumda bakanlığımız piyasanın dengede kalması için gerekli tedbirleri alacak ve üretici firmaların uygun maliyetle şeker tedarik etmesini sağlayacaktır. Türkşeker elindeki şekeri başta küçük üreticiler olmak üzere ramazan ayı öncesi imalatçı tüm firmalara kapasite raporları dikkate alınarak hızlı bir şekilde arz edecektir. Bu uygulamayla sadece nihai tüketici değil, aynı zamanda imalat yapan firmalara da uygun fiyatlara şeker tedarik edeceklerdir. Bakanlığımız bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada vatandaşımızın, üreticimizin ve tüketicimizin yanında olmaya devam edecektir.”

Sosyal medya bu görüntüleri konuşuyor Memur ve emeklinin zam oranı belli oldu... Narin'in abisinden dikkat çeken paylaşımlar Burcuna göre hangi dili öğrenmeye daha yatkınsın? Bankalardan sıfır faizli kredi fırsatı! BU Haftaya Dikkat. Ya Zengin Olacaklar Ya Fakir