Sandık seçim görevlisi başvurusu ne zaman, nasıl yapılır. 2023 YSK sandık seçim görevlisi olma şartları neler?

Sandık seçim görevlisi başvuruları için araştırmalar hız kazandı. 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği seçimlerinde iki çeşit sandık görevlisi bulunacak. Biri YSK'nın seçtiği biri de partilerin çıkardığı sandık görevlileri olacak. Peki sandık seçim görevlisi başvurusu ne zaman, nasıl yapılır? 2023 YSK sandık seçim görevlisi olma şartları neler?

Sandık seçim görevlileri 14 Mayıs genel seçimlerinde sandığın güvenliğinden sorumlu olacak. Adaylar sandık seçim başvuruları internet üzerinden değil YSK'ya müracaat ederek yapabilecek. Herhangi bir siyasi parti üyeliği olanlar sandık görevlisi olamayacak fakat müşahitlik yapabilecek. Peki sandık seçim görevlisi başvurusu ne zaman, nasıl yapılır? 2023 YSK sandık seçim görevlisi olma şartları neler?

Sandık Görevlisi başvuruları ilçe seçim kurulları tarafından yayınlayan duyuruya göre yapılır. Başvurular genellikle seçimden birkaç ay içinde açılır. 

İki çeşit sandık görevlisi bulunur. Bunlardan birincisi YSK'nın kamu çalışanları arasından belirlediği, diğeri ise siyasi partilerin belirlediği sandık görevlisidir.

Sandık görevlisi başvuruları YSK'ya yapılır. Partiler, sandık görevlisi olarak belirleyecekleri kişileri YSK'ya bildirir ve başvuru formu doldurur. Başvurular internet üzerinden yapılamaz. Başvuru için YSK'ya mürcaat edilmesi gerekir.

SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETİ NE KADAR?

Sandık görevlisi ücretleri henüz açıklanmadı. Ücretlerin önümüzdeki günlerde belli olması bekleniyor.

2019 seçimlerinde sandık görevlisi ücretleri başkan ve üyeler için 261 TL, siyasi parti temsilcileri için de 130 TL olarak verilmişti.

SANDIK GÖREVLİSİ OLMA ŞARTLARI NELER?

Sandık görevlisi olma şartları için seçim kurullarının son dakika duyurularının takip edilmesi gerekiyor.

Sandık görevlisi olma şartları arasında bu şartların yer alması bekleniyor;

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

18 yaşını doldurmuş olmak,

Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak

Adli sicil kaydı gibi unsurlar yer alabilir.

İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu'nun 3. maddesinde yazılı (sivil memurlar dâhil) askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemezler.

SANDIK GÖREVLİSİNİN SORUMLULUKLARI NELER?

Sandık kurulu bir başkan, 6 asıl ve 6 yedek üyeden oluşacak. Sandık kurulu başkanı göreve gelmezse kamu görevlileri arasında belirlenen üye, eğer bu üye de yoksa en yaşlı üye kurula başkanlık edecek. 

Seçime hile karışmaması, okuma yazma bilmeyen seçmenlere yardımcı olmak, seçim sonunda oy saymak sandık görevlisinin sorumlulukları arasında olacak. 

Galatasaray, Bodrumspor'u tek golle geçti Narin Güran cinayetinde kritik gelişme Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! En yüksek emekli promosyonu veren bankalar O Ses Türkiye'ye damga vurmuştu! İşte son hali... Fenerbahçe'den altı gollü rahat galibiyet