Salda Gölü'nün kurumasına bilirkişi raporu izin vermedi
Burdur’un Karamanlı, Tefenni, Yeşilova ilçeleri ile Denizli’nin Acıpayam ilçesinin ortak dağı olan Eşeler Dağı’nın Karamanlı sınırları içerisinde bulunan yaylasında faaliyet gösteren krom ocağının kapasite artışına yönelik açılan davada tutulan bilirkişi raporu, söz konusu artışın Salda Gölü için olumsuz etkiler yaratacağını ortaya koydu. Raporda, "Bölgedeki su kaynakları ve tarım alanları olumsuz etkilenir” denildi.
Burdur’un Karamanlı, Tefenni, Yeşilova ilçeleri ile Denizli’nin Acıpayam ilçesinin ortak dağı olan Eşeler Dağı’nın Karamanlı sınırları içerisinde bulunan yaylasında faaliyet gösteren krom ocağının kapasite artışı, patlayıcı miktarında artış, kırma-eleme-yıkama tesisi yapılmasına yönelik açılan davada bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu.
Evrensel'de yer alan habere göre, raporda, “Krom ocağı kapasite artışı ve ek tesis tektonik depremsellik açısından bölgedeki su kaynaklarını ve tarım alanlarını olumsuz etkileyecek” denildi. İşletmenin bulunduğu alanı jeolojik açıdan inceleyen bilim insanları, jeolojik, hidrojeolojik, tektonik ve depremsellik açıdan bölgenin uygun olmadığı tespitinde bulundu. Maden mühendisliği açısından da değerlendirme yapan bilirkişi heyeti, madencilik faaliyetine izin verilmemesinin üstün kamu yararı oluşturacağını söyledi.
“SU KALİTESİ OLUMSUZ ETKİLENECEK”
Proje dahilinde Salda Gölü’nün koruma bölgesi sınırındaki Niyazlar köyündeki 100 ton suyun kullanılacak olmasının planlanan projenin yer altı ve yer üstü su kaynaklarının su kalitesi ve miktarlarını olumsuz etkileneceği belirtildi.
"TARIMSAL ÜRETİM İÇİN UYGUN DEĞİL"
Raporda, proje alanı ve çevresindeki bitkileri, tarımsal üretimi ve hayvansal üretimi olumsuz yönde etkileme potansiyeline vurgu yapıldı. Krom ocağı üretim kapasite artışı, patlayıcı miktarında artış ve kırma-eleme-yıkama tesisinin faaliyetinin uygun olmayacağı görüşüne varıldı.
“ENDEMİK BİTKİLER ETKİLENECEK”
Maden sahası alanındaki çeşitli endemik bitki türlerine dikkat çekilen raporda, “Gözlenen ve gözlenemeyen daha fazla sayıda endemik bitki türünün de alanda bulunma ihtimalinin oldukça yüksek olduğu dikkate alındığında alanda yapılacak olan madencilik faaliyetleri uygun değildir” ifadelerine yer verildi.
“ORMAN BÜTÜNLÜĞÜ BOZULACAK”
Krom ocağının orman bütünlüğünü bozacağı ve havzada ekosistemi olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekilen raporda, flora ve hayvan varlığı bakımından bozulmalara ve kayıplara neden olacağı belirtildi.
"HEYELAN VE SU BASKINI RİSKİ"
Hayvancılık ve yaylacılık faaliyetlerini olumsuz etkileyeceği, heyelan ve sel baskını gibi risklerin de ortaya çıkacağı tespit edildi. Yine yörenin su kaynaklarını olumsuz etkilediği ifade edilen raporda, orman kaynaklarının gördüğü işlevler ve ülkeye sunduğu hizmetler açısından projenin “kamu yararı” niteliği bulunmadığına işaret edildi.