Sağlık Bakanlığı 8-14 Ağustos arasındaki koronavirüs tablosunu paylaştı. Vaka ve vefat sayılarında korkutan rakamlar
Sağlık Bakanlığı 8-14 Ağustos arasındaki bir haftalık koronavirüs tablosunu paylaştı. Güncel koronavirüs tablosuna göre; ülke genelinde 8-14 Ağustos'ta 143 bin 778 kişinin testi pozitif çıktı, 342 kişi vefat etti.
Sağlık Bakanlığı, haftalık corona virüsü tablosunu açıkladı. Buna göre, 8-14 Ağustos’ta 143 bin 778 kişinin testi pozitif çıktı, 342 kişi yaşamını yitirdi, iyileşenlerin sayısı ise 259 bin 102 oldu. Kovid-19 vaka sayısı 1-7 Ağustos haftasında 232 bin 253 olarak açıklanmıştı.
Türkiye’de ilk vakanın tespit edildiği 11 Mart 2020’den bu yana görülen vaka sayısı 16 milyon 671 bin 848’e yükselirken, 100 bin 400 kişi hayatını kaybetti.
Bugüne kadar uygulanan toplam aşı miktarı ise 151 milyon 661 bin 619 doza ulaştı.
18 yaş üstünde en az iki doz aşı yaptıranların oranı en yüksek 10 il Osmaniye, Ordu, Amasya, Muğla, Kırklareli, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Manisa ve Bartın oldu.
En az iki doz aşı uygulananların oranı en düşük iller ise Şanlıurfa, Batman, Siirt, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Elazığ olarak sıralandı.
BAKAN KOCA'DAN REFORM AÇIKLAMASI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yeni yönetmelik Beyaz Reform ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
Bakan Koca, "Performans sistemi gerçekten kalktı mı?", "Sabit ve taban ödemesi genel bütçeden çıkmıyor ve emekliliğe yansıyor mu?", "Uygulamada mahsuplaşma tamamen kaldırıldı deniyor, oysa metinde mahsuplaşma ifadesi yer alıyor. Bu çelişki değil mi?" ile "Taban ödeme olarak belirtilen kısmın çoğu genel bütçe sabit mahsuplaşmasına mı giriyor" sorularına yanıt verdi.
SORU: Performans sistemi gerçekten kalktı mı?
"Performansa göre ek ödeme yönetmeliği tamamen kaldırıldı. Yeni yönetmelik döner sermaye hak eden herkese taban ek ödeme getirdi. Hastanelerimizde ise, ayrıca kaynak kullanım verimliliği, finansal sürdürülebilirlik ile çalışanların bireysel ve klinik iş yükleri, görev tanımları ve görev yaptıkları birim ile hizmetin elde edilme maliyeti dikkate alınarak değişen miktarlarda teşvik ödemesi yapılacak."
SORU: Sabit ve taban ödemesi genel bütçeden çıkmıyor ve emekliliğe yansıyor mu?
"Sağlık çalışanlarına yapılan her ödeme kalemi ayrı ayrı olacak. Hiç biri diğerinden mahsulaşılmayacak. Bahsi geçen mahsuplaşma ifadesi, döner sermaye hesabı ile merkezi yönetim bütçesi arasındaki teknik bir hususla ilgilidir. Sağlık çalışanı için pratikte anlamı yoktur"
SORU: Uygulamada mahsuplaşma tamamen kaldırıldı deniyor, oysa metinde mahsuplaşma ifadesi yer alıyor. Bu çelişki değil mi?
"Sağlık çalışanlarına yapılan her ödeme kalemi ayrı ayrı olacak, hiç biri diğerinden mahsuplaşılmayacak. Bahsi geçen mahsuplaşma ifadesi, döner sermaye hesabı ile merkezi yönetim bütçesi arasındaki teknik bir hususla ilgilidir. Sağlık çalışanı için pratikte anlamı yoktur."
SORU: Taban ödeme olarak belirtilen kısmın çoğu genel bütçe sabit mahsuplaşmasına mı gidiyor?
"Hayır. Böyle bir durum söz konusu değil. Eskiden performans ödemesi içinde döner sermayeden verilen sabit ek ödeme merkezi yönetim bütçesinden maaşa eklenerek verilecek. Ancak, mahsuplaşma bu hesapların muhasebeleştirilmesi ile ilgili bir husustur; kişilerin geliri ile ilgisi yoktur"
SORU: İzin kullanınca ek ödemeden kesinti olacak mı ?
"İzin kullanınca, taban ek ödeme ile verilen paradan kesinti olacak mı?" sorusunu da sosyal medya hesabından yanıtlayan Koca, "Yıllık iznin 12 gününde hiçbir kesinti olmayacak. Ayrıca hastalık nedeniyle raporlu olunan günlerde de kesinti yapılmayacak." ifadelerine yer verdi.