Saça keratin yaptırmak zararlı mı, böbrek hasarına neden olur mu? Keratinin yan etkileri nelerdir?
Keratin bakımı, saçların daha parlak, pürüzsüz ve düz görünmesini sağlayan bir işlemdir. "Bakım" adı altında olan bu yöntem, aslında masum bir işlem değildir. Keratin bakım beraberinde birçok sağlık sorunu riskini taşıyabilir. İşte keratin bakımın zararları
Keratin saç bakımları saçları yumuşatma, düzleştirme ve parlatma özellikleri nedeniyle yaygın kullanılan bir bakım yöntemidir.
Keratin bakım, kimyasal içeren bir uygulamadır. Birçok güzellik çözümünde olduğu gibi, keratin bakımlarının potansiyel sağlık riskleri hakkında endişeler de gün yüzüne çıkmıştır.
Saçınıza keratin bakım yaptırmadan önce, bu etkilerini mutlaka bilmeniz gerekir. Eğer keratin bakımı yaptırdıysanız, bundan sonra iki defa düşüneceksiniz.
İşte keratin bakımın zararları...
KERATİN BAKIMIN ZARARLARI
Keratin bakım, saç bakımında en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Keratin bakım saç bakımında güçlü bir etki sağlasa da, çoğunun içinde formaldehit bulunur.
Formaldehit, keratin bakımları genellikle saçın doğal bağlarını kırmak ve yeniden kapatmak için kullanılır ve saçı etkili bir şekilde düzleştirir.
Keratin saç bakım ürünlerden bulunan bu formaldehit, çok zehirli bir maddedir. Bakımın ilk aşamasında kullanılan bu maddenin solunması, çok ciddi etkilere neden olur.
Solunan ya da cilt tarafından emilen formaldehit, özellikle ciltte ve böbreklerde ciddi bir tahribata neden olur.
Formaldehit bilinen bir tahriş edici ve kanserojendir, yani insan sağlığı için hem anlık hem de uzun vadeli riskleri vardır.
Keratin bakımında kullanılan ürünlerdeki glikolik asitler ve glioksilik asitler gibi birincil kimyasallar, önemli miktarlarda kullanılır ve formaldehit ile birleştirildiğinde, böbrek sağlığını olumsuz etkiler.
Böbrekler vücuttaki toksinleri filtreler ve formaldehite maruz kalma, böbrekleri önemli ölçüde zorlar.
Formaldehit solunduğunda veya cilt yoluyla emildiğinde kan dolaşımına girer ve böbrekler gibi organlarda birikerek potansiyel olarak iltihaplanmaya neden olabilir ve düzgün çalışma kapasitelerini bozabilir.
Bu kimyasalların birikmesi teorik olarak böbreklerde iltihaplanmaya yol açabilir ve izlenmezse veya tedaviler sık sık yapılırsa sonunda işlevsel yeteneklerini etkileyebilir.
Keratin bakımında kullanılan formaldehit, çeşitli kanser türlerine de davetiye çıkarır. Ayrıca, formaldehite uzun süre maruz kalmak, merkezi sinir sistemini de etkiler.
Merkezi sinir sisteminin etkilenmesi, baş ağrısında, depresyona, dikkat eksikliğine, uyku sorunlarına ve unutkanlığa neden olabilir.