Rusya'nın köprüsü ABD füzeleriyle mi vuruldu? Rusya-Ukrayna arasındaki Kerç Köprüsünü ATACMS füzeleri mi vurdu?
Rusya-Ukrayna savaşında şiddetin dozu giderek artarken Rusların “kırmızı çizgi” kabul ettiği Kırım’a yeni bir saldırı geldi. Saldırıyı yapanın Ukrayna olduğu belli olsa da ne yolla yapıldığı çok şey ifade ediyor. Köprünün nasıl yıkıldığı ise şiddetin dozunun ne kadar artacağını belirleyecek. Rusya Kırım saldırısının karşılığını büyük şehirleri ve altyapı tesislerini vurarak ağır bir şekilde verdi. Peki o füzeleri Ukrayna'ya kim verdi? ABD mi?
RUSYA’NIN KÖPRÜSÜNÜ KİM YIKTI?
SİNAN HACIR/MEDYATAVA
Savaşın gidişatı Rusya’nın aleyhine dönmesinden bu yana hareketliliğin arttığı bir sürece girdik. Ukrayna ordusu batı eğitimleri sonrası Rusların insan gücü eksiğinden iyi faydalanmış, Donbass için stratejik anlamda önemli noktaları Rusya’dan geri alabilmişti.
Zelenskiy’nin hedefleri ise stratejik kasabaların çok ötesinde. Ukrayna başkanı düzenli olarak “Kırım” vurgusu yapıyor, Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği bölgenin nihai hedef olduğunu sürekli tekrarlıyordu.
Kırım’ı Rus anakarasına bağlayan Kerch köprüsü de işte bu yüzden büyük bir hedef oldu. Rusya’nın Kherson’a kadar giden lojistik ağlarının ilk tuğlasıydı bu köprü. Etkisiz hale getirilmesi Rusların önce taarruzlarının sonra ise savunmalarının zayıflamasını sağlayabilirdi. Dahası bu 19 kilometrelik devasa yapı Rusya’nın Kırım üzerindeki hakimiyetinin (ve o dönemde yaşanan su ve enerji sorununa çözümün) sembolü olarak görülüyordu.
Köprüyü kimin yıktığı tartışmaya kapalı diyebilirsiniz. Neticede Ukraynalı siyasetçiler arka arkaya kutlama mesajları yayınladılar. Hatta Zelenskiy çıkıp Kırım’ı geri alacaklarını hatırlattı. Benim kastım ise devlet olarak kimin yaptığından ziyade birey veya ekipman olarak arkasında kim olduğu.
Rusların ilk iddiası infilak eden kamyondu. Ukrayna tarafı ise deniz yoluyla yapılan bir saldırı olduğunu söyledi. Savaşın gidişatı için en önemli olan ihtimal ise üçüncü iddiaydı. Yani ABD’nin vermiş olabileceği uzun menzilli ATACMS füzeleri.
Bu füzeler Ukrayna’nın zaten aylardır kullandığı HIMARS füze sistemlerinin üzerinde ateşlenebiliyor. Ancak Rusya savaşın ilk gününden itibaren Biden’a bu füzelerin kırmızı çizgi olduğunu ve Rus ulusal güvenliğini doğrudan tehdit ettiğini söylemişti. Putin, ATACMS’ların verilmesi durumunda savaş ilanına kadar giden ağır tepkiler verebilirdi.
ATACMS’ların menzili 300 kilometreye kadar çıkabiliyor. Ukrayna’nın Kerch köprüsüne en yakın cephe hattı ise 295 kilometre mesafede. HIMARS’ı cepheye o kadar yaklaştırırlar mı bilinmez ama ihtimal dahilinde olduğu söylenebilir.
Rusya bugün Kırım saldırısının karşılığını büyük şehirleri ve altyapı tesislerini vurarak ağır bir şekilde verdi. Eğer bu füzeler Ukrayna’ya verildiyse savaşın boyutları şu an olduğundan çok daha büyük noktalara ulaşabilir. Belarus’un savaşa girmeye hazırlandığı iddiaları giderek kuvvetleniyor. Ukrayna sınırında yapılan yığınakların da görüntüleri gelmeye başladı. Anlaşılan o ki bu tarz stratejik hedeflerin vurulduğunu yakın zamanda daha fazla duyacağız.