Rus medyasından ilginç Türkiye analizi!
Rusya'nın Sesi, "Türkiye'nin uluslararası imajı neden zedeleniyor?" sorusuyla bir analiz yayınladı.
"Türkiye'nin uluslararası imajı neden zedeleniyor?" sorusuna yanıt arayan Rusya'nın Sesi, Rus siyaset bilimci ve Ortadoğu uzmanı Stanislav Tarasov'un "Türk toplumu bazı değerlendirmelerini dışarıdan takdiri bekleyerek yapıyor. Uzmanlara göre bu strateji dışarıdan takdir, övgü bekleyen hep geride kalan ülkenin duyduğu aşağılık kompleksinden kaynaklanıyor. Ama Türkiye'nin bundan vazgeçmesi gerekiyor, o artık böyle bir ülke değil, bu aşamayı çoktan geçmiş oldu" ifadelerini yansıttı.
Rusya'nın Sesi'nin yansıttığı haberde, Türkiye'nin son zamanda kendi uluslararası imajı faktörüne ne kadar büyük önem verdiğinin malum olduğu belirtilerek, hem Batı'da hem dünya genelinde Türkiye'nin ekonomi bakımından 20 gelişmiş ülke arasında girmiş olmasının "Türk ekonomik mucizesi" olarak kabul edildiğine dikkat çekildi.
"Tabii ki bu, Türkiye'nin özellikle "komşularla sıfır sorun politikasını' izlediği dönemde ülkenin bölgedeki önemini arttırmıştır. Ancak halihazırda bu süreçte ciddi yavaşlama gözleniyor" denilen haberde, "Bunun sebepleri nedir?" sorusuna siyaset yorumcusu Stanislav Tarasov yanıt verdi.
Tarasov, geçtiğimiz günlerde Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı tarafından yapılan beş yıllık araştırmanın sonuçları yayınlandığını ifade ederek, "Araştırmada öne çıkan sonuçlar şöyle; son yıllarda Orta Doğu'daki Türkiye hakkında iyi olan algı gerilemeye başladı. 2011 yılında bölgede ankete katılanların yüzde 78'i Türkiye'nin rolünü olumlu değerlendirirken 2012 yılında ise ülkeyi iyi algılayanların sayısı yüzde 69'u, bu yıl ise - yüzde 59'u buldu. Araştırmada Suriye, Mısır, İran ve Irak'ta Türkiye karşıtı algının hızlı şekilde yükseldiği, yüzde 89 oranında Türkiye hakkında iyi olan algının yüzde 22'ye kadar gerilediği belirtildi.
Aynı zaman Suudi Arabistan'da anket katılımcılarının yüzde 64'ü Türkiye'nin "her geçen gün daha etkili olduğunu' belirtiyor. Böyle sonuçlar ülkenin dış politikasında belirli yönde ilerlediğini gösteriyor. Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın kaydettiğine göre bu politika bölgede Rusya ve Çin'in rolünün önemli ölçüde artmasına neden oldu" ifadelerini kullandı.
"ŞÜPHESİZ Kİ TÜRKİYE DIŞ POLİTİKASINDA DEĞİŞİKLİKLER YAPMALI"
"Türk siyasi güçlerin sözü geçen gelişmeler ile ilgili değerlendirmeleri farklıdır" ifadelerini kullanan Stanislav Tarasov şu değerlendirmelerde bulundu:
"Kimileri bunları geçici faktörler olarak görüyor. Kimileri ise tam tersine Türk yetkililerinin izlediği dış politikayı sert bir dille eleştiriyor. Bu arada Cumhuriyet gazetesi, "Suriye'den Körfez ülkelerine kadar bütün Arap dünyasında Türkiye'den gına geldi. İran ile ilişkiler bozuldu, bölgenin en önemli oyuncularından biri olan Mısır'dan Türkiye'nin Büyükelçisi kovuldu. Ankara dışarıda tarihi etkisini kaybediyor' diye yazdı. Bu arada diğer Türk medyalarında dış politikasının ciddi şekilde gözden geçirilip değiştirilmesi gerektiğini belirten yazı sayısının önemli ölçüde artması hiç de tesadüf değildir.
Şüphesiz ki Türkiye dış politikasında değişiklikler yapmalıdır. Bu alanda yaptığı hataların etkisi ortadadır. Aynı zaman hükümet Orta Doğu'daki karmaşık jeopolitik ortamda imajının iyileştirilmesine yönelik adımları planlarken dünyaya Türkiye'nin rolü ve önemi, sahip olduğu çok büyük rekabet gücü potansiyelini doğru şekilde değerlendirme imkanını verebilecek yöntemleri kullanmalı.
Ayrıca Türk toplumu bazı değerlendirmelerini dışarıdan takdiri bekleyerek yapıyor. Uzmanlara göre bu strateji dışarıdan takdir, övgü bekleyen hep geride kalan ülkenin duyduğu aşağılık kompleksinden kaynaklanıyor. Ama Türkiye'nin bundan vazgeçmesi gerekiyor, o artık böyle bir ülke değil, bu aşamayı çoktan geçmiş oldu." (ANKA)