RTÜK ve BYEGM'den AP'nin Daily Sabah kararına kınama

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani tarafından, Daily Sabah gazetesinin parlamentoda dağıtımının yasaklanmasını kınad

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani tarafından, Daily Sabah gazetesinin parlamentoda dağıtımının yasaklanmasını kınadı.



Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Parlamentosu'nun Hristiyan Demokrat Milletvekili Jeroen Lenaers'ın girişimleri sonrasında, Daily Sabah gazetesinin parlamento içerisinde dağıtımının yasaklandığı belirtildi.



Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani tarafından verilen kararın, "basın tarihine geçecek kara bir leke" olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:



"Hiçbir geçerli hukuki nedene dayanmayan bu karar, sadece Daily Sabah gazetesine ve Türk basınına değil, aynı zamanda çağdaş demokrasinin merkezi olduğunu iddia eden Avrupa'da, temel insan hakları, hoşgörü gibi kavramlara vurulmuş ağır bir darbe, Avrupa'da basın özgürlüğünün son derece zedeli olduğunu ortaya koyan bir örnektir.



Avrupa Parlamentosu Başkanının çağ dışı ve ön yargılı kararını şiddetle kınıyor, bu keyfi karardan en kısa sürede dönülmesini diliyoruz."



 RTÜK: Karar, AP tarihine geçecek kara bir lekedir



Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AP'nin Hristiyan Demokrat Milletvekili Jeroen Lenaers'ın girişimleri sonrasında Daily Sabah'ın parlamento içerisinde dağıtımının yasaklandığını hatırlattı.



Basın özgürlüğünün tüm demokratik toplumların temel ilkesi olduğunu ifade eden Yerlikaya, kararın insan hakları, demokrasi ve basın özgürlüğüyle bağdaşır bir yanı bulunmadığını belirtti. 



Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü:



"Ancak burada görüyoruz ki basın özgürlüğü konusunda haksız ve yersiz yere her fırsatta Türkiye'yi eleştirmeye kalkan, ağızlarından ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü laflarını düşürmeyen AP, aldığı bu kararla insan hakları, basın özgürlüğü gibi kavramları ayaklar altına alıyor.



Bizim terör örgütleriyle ilişkili olduğu için kapattığımız gazeteleri, televizyonları dillerine dolayan AP, kendileri hoşlarına gitmeyen şeyler yazdığı için bir gazetenin dağıtımını yasaklıyor. Gazeteyi parlamentoya sokmayarak basın özgürlüğüne, ifade özgürlüğüne aykırı bir tutum içerisine giriyorlar. Karar, AP tarihine geçecek kara bir lekedir. Hiçbir geçerli hukuki nedene dayanmayan bu kararı şiddetle kınıyorum. Bu çifte standarttır. PKK'lı teröristlere konuşma imkanı verirken, onların her türlü basın yayın organlarına izin verirken Daily Sabah'a böyle bir muamelenin yapılması kabul edilemez."



Yerlikaya, alınan karardan bir an önce dönülmesi temennisinde bulundu.


A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi