RTÜK, seçimlerde yayın yasağını delen kanallara ceza verdi mi?

Bazı televizyon kanalları, 31 Mart seçimlerinde yayın yasaklarını delmişlerdi.

Seçim sonuçlarını yayın yasağını ihlal ederek yaklaşık üç saat erken açıklayan televizyon kanallarına ceza verilmedi.



31 Mart yerel seçimlerini ilk sonuçlarını oy kullanma işleminin sona ermesinden 35 dakika sonra yayınlamaya başlayarak yayın yasağını ihlal eden kanallar cezasız kaldı.



24 TV, TV Net ve TV 360 gibi televizyon kanalları, resmi yayın yasağının sona erme saati 21.00 olmasına karşın seçim sonuçlarını 17.35’ten itibaren yayınlamaya başladı. Bu kanallarda yayınlanan ilk sonuçlarda, CHP’nin kazandığı birçok belediyede AK Parti, açık ara farkla önde gösterildi. Televizyon kanallarında, AK Parti’nin Ankara’da yüzde 88, İstanbul’da 82 ve İzmir’de ise yüzde 65 oy oranı ile önde olduğu gösterildi.



Bu gelişmelerin ardından Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, yayın yasağını ihlal eden kanalları Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) şikayet ederken, ihlalin üzerinden geçen 12 güne karşın herhangi bir soruşturma başlatılmadı.



Cezaya KHK engeli



BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre; yayın yasağını ihlal ederek seçim sonuçlarının manipüle edilmesine yol açan kanalların cezalandırılmamasına tepki gösteren CHP’nin RTÜK Temsilcisi İlhan Taşçı, RTÜK Başkanlığı’na başvurarak inceleme talebinde bulundu.



RTÜK’ün seçim dönemi yayın ilkelerine uymayan kanallara yönelik yaptırım yetkisinin KHK ile elinden alındığını ancak bunun, “suç işlemeye teşvike” yol açacağını ifade eden Taşçı, kanallar hakkında rapor hazırlanmasını ve ceza için Üst Kurul gündemine getirilmesini istedi.



'RTÜK görevden kaçmamalı'



Yayın yasağını ihlal eden kanalların, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun ile RTÜK Kanunu’nu ihlal ettiğine dikkati çeken Taşçı, Üst Kurul’a yaptığı başvuruda şu ifadelere yer verdi:



“Suç işlenirken bu suça ilişkin bir yaptırım mekanizmasının devreye sokulamamış olması büyük bir sorundur. Zaten yayıncılar da büyük oranda bu yaptırımsızlığa güvenerek, hukuk dışına çıkıp yasak olarak tanımlanmış olmasına karşın yayınlarını sürdürmüşlerdir.



RTÜK kendi mevzuatı uyarınca yalnızca seçim dönemlerini değil her dönem yayıncılığı mercek altında tutmaya ve gerektiğinde yaptırım uygulamaya yetkili ve görevlidir. RTÜK, hukuku hiçe sayan, bilerek ve isteyerek seçim güvenliğini tehlikeye sokan, seçim sonuçları konusunda manipülasyona yol açan yayıncılar hakkında bu görevinden kaçınmamalıdır.”


Narin'i ilk mısır tarlasına gömmüşler Hakim Ziyech'in, Galatasaray'da kredisi tükendi Kayseri'de feci kaza! 5 ölü, 7 yaralı Narin Güran cinayetinde yeni gelişme Beşiktaş iki farklı üstünlüğünü koruyamadı Okullara kar tatili! Memurlar izinli sayılacak