'Rating sistemi değişmezse kanalların tercihi ucuz yapımlar olur'

Star Genel Müdürü Ömer Özgüner, dizi sektöründeki sorunları yorumladı.

Bu sezona 7 yeni diziyle başlayan 3’ü ekrana erken veda eden Star Genel Müdürü Ömer Özgüner “Buradan yola çıkıp bütün suçu dizilerin başarı ve başarısızlığına bağlamak haksızlık olur” dedi.



Cumhuriyet'in Sokak ekine konuşan yönetici değişen rating sistemine işaret etti:





“Bir kere seyirci profili net bir şekilde değişti. Değişimi de bir cümleyle özetlemek imkansız. Hâlâ bazı dizilerde standart üstü bir çalışma var. Bazıları ise vasat. Eğer bir sorun olacaksa bu vasatın kaliteye galebe çalmasında aranmalı. Türk dizileri bu bütçelerle ve bu çoklu yapı içinden çıkmakta zorlanacak. Çünkü pastanın dilimleri zayıfladığı için, parayı veren kanalların gelirleri giderek azalıyor.



Önceden sadece hissedilen bu tehlike artık hem yapım hem TV tarafının görmesi gereken bir gerçeğe dönüştü. Seyirci profili geliştikçe 4-5 yıl öncesinin reytinglerine dönülür ve TV piyasası rahatlar. Bu iyimser tahmin. Eğer aksi olur ve bu yatay reyting sistemi devam ederse kanalların tercihi ucuz yapımlar olur. İşte bu dizi sektörü için kırmızı alarm demektir. O zaman bahsi geçen bütçelerde iş yapmak yapımcı, senarist, TV kanalı ve tabii ki oyuncular için hayal olur.



Bu yıl projelerin hiç olmadığı kadar reytinge mağlup olduğu istatistiki bir gerçek. Ben hikayelerin bittiğine inananlardan değilim. Tersine seyirci iyi işlere daha çok prim veriyor. Bu yıl yaşanan sorun, sezon başında başlayan çok sayıda dizinin bittikçe yenisinin gelmesi ve bu bolluğun doygunluk yapması oldu. Bu kısır döngünün bir suçlusu yok, olamaz. Bir dizinin ekonomisi elbette reklamla sağlanıyor. Dizi bütçelerini karşılamak için üç-dört kuşak reklam yayınlamanız gerekiyor. Bütçelerin artmasını, oyuncu ücretlerini, senaryoların pahalılığını unutmamak gerek."



Oyuncuların sigortalanması kanuni zorunluluk olmalı



Son olarak Gönül İşleri dizisinde oynayan oyuncu Timuçin Esen ise aynı haberde dizi sektörünün sorunu olarak başka bir nokrata dikkat çekti:





"6 günde 140 dakika bölüm çekmek neredeyse imkansız. Bunu zorlamak hem kaliteyi düşürüyor hem de ekiplerin ve oyuncuların günde 16-17 saat, hatta bazen daha fazla sürelerde çalışmalarına neden oluyor. Bu da inanılmaz bir sürat gerektiriyor. Bunun böyle devam edebileceğini sanmıyorum. Dizi süreleri uluslararası standartlardaki gibi 45-60 dakika aralığına çekilmeli.



Ayrıca Oyuncular Sendikası’nın devlet nezdinde gerekli görüşmeler de yaptığı 4/A uyarınca, oyuncuların “bağlı çalışan” olarak sigortalanmalarının kanuni zorunluluk olması gerekiyor. Bu Çalışma Bakanlığı’nca da tespit edildi. Bu sağlandığı zaman çalışma koşulları insani koşullara çekilmek zorunda kalacaktır."



Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...



 


Jose Mourinho'nun sol beke ilk adayı Angelino Narin Güran cinayetinde yeni ayrıntı Fenerbahçe Beko, Partizan'a şans tanımadı Nefes borusuna üzüm kaçan bebek kurtarılamadı UEFA'dan, Jose Mourinho'ya bir maç ceza Göl çekildi, ortaya çıkanlar herkesi şoke etti