Ramazan’da bu beslenme önerilerine dikkat! Kritik uyarı geldi: Ramazan’da nasıl beslenmeliyiz?

Müslümanlar için önemli ibadet aylarından biri olan Ramazan ayına az bir süre kaldı. Ramazan ayında oruç tutan vatandaşların ise yeme düzeni bir hayli değişiyor. Gün içerisinde iftara kadar olan sürede daha sağlıklı ve enerjik olmak için doğru beslenmek oldukça önem arz ediyor. Dengeli beslenmekten uzaklaşmamak için yapmamız gereken bazı şeyler bulunuyor. Uzun saatler boyunca aç kalınacağı için sahur yaparken doğru beslenmek çok önemli.

Ramazan ayında beslenme alışkanlıkları değişirken, iftar yemeklerine de daha çok özen gösteriliyor. Uzun saatler aç kalındıktan sonra kalorili besinlerin tüketilmesi sağlıksız beslenmenize ve kilo almanıza neden olabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nurdan Çeliktaş, oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

BU ÖNERİLERE DİKKAT!

Ramazan döneminde başımız dönmeden, el ayak kesilmeden, başımız ağrımadan bazı şeylere dikkat ederek rahat bir şekilde oruç tutabiliriz.

  • Öncelikle yeterli ve dengeli beslenme sürdürülmelidir.
  • Ağır ve yağlı yiyecekler, kızartma, salam, sosis, sucuk gibi besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Ağır yiyecekler hazımsızlık, mide yanması, tansiyon yükselmesi yada düşmesi gibi rahatsızlıkları tetikler.

SAHURDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Oruç tutarken mutlaka sahura kalkılması gerekiyor. Bazılarımız sahurda sadece su içip tekrar uyumayı tercih ediyoruz ancak bu yanlış olan bir alışkanlık.

Gün boyu dirençli durabilmek adına sahurda doğru beslenmek büyük önem taşıyor. Çeliktaş, sahurda doğru beslenmeye ilişkin; ‘Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı gibi hafif yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmeli. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanlar ise midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri uygun şekilde tüketmesini ve aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca 2-2,5 litre arasında su tüketilmelidir. Tek seferde yüksek miktarda değil iftar sahur arasında dağıtılarak içilmelidir’ dedi.

İFTAR YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Uzun süre aç kaldıktan sonra oruç açmak için iftar yapmayı bekliyoruz. Uzun süren açlık sonrası kan şekerinin düşmesi sonucu dengesiz beslenmek kaçınılmaz olabiliyor. Birden her şeyi tüketme isteğimiz doğabiliyor.

İftar yaparken dikkat edilmesi gereken temel maddelere ilişkin kritik uyarılar uzman isimden geldi. Dengesiz beslenmenin önüne geçilmesi için oruç 2 bardak ılık su 1-2 adet hurma ile açılmasını söyleyen Çeliktaş, ‘İftarda 1 bardak su ve 2 adet hurma ile oruç açıldıktan sonra çorba ve salata tercih edilirse iyi olur. Uzun bir açlık geçirildiği için hızlı bir başlangıç yapmamak gerekir. 15 dakika ara verildikten sonra ana yemek olarak etli bir sebze yemeği veya tavuk, et, balık gibi protein kaynağı yiyecekler, tam tahıllı ekmek veya porsiyonlara dikkat ederek bulgur pilavı, posa açısından zengin kuru baklagiller yardımcı yemek olarak tercih edilebilir. İftar sofralarında yoğurda da yer verilip ayran, cacık olarak tüketilebilir. Ayrıca komposto kullanılabilir. İftardan 1-2 saat sonra ara öğün olarak meyve, yoğurt, kefir tüketilmesini tavsiye ediyoruz’ ifadelerini kullandı.

Mehmet Ali Erbil'e seks tehdidi! EYT'yi Ramak Kala Kaçıranlara Güzel Haber. Galatasaray'dan, Diego Carlos atağı Jose Mourinho, Caner Erkin'i fena yaktı İstanbul'da 4 belediyeye daha kayyum atanacak! Haftalık çalışma saati düşürülecek!