Rakamlar ortaya çıktı. İşte Türkiye'deki Bayraktar TB2 sayısı. İHA ve SİHA üreten Baykar Teknoloji'nin ne kadar TB2 ürettiği ortaya çıktı. 20’den fazla ülkeye 96 adet Bayraktar TB2 ihraç edildi. İşte rakamlar

2014 yılında üretimine başlanan ve kısa sürede çok büyük bir başarı yakalayan Türkiye’nin en büyük İHA (İnsansız Hava Aracı) üreticisi haline gelen Baykar'ın kaç adet Bayraktar TB2 üretiği ve kaç ülkeye ihraç ettiği ortaya çıktı. İşte rakamlarla TB2.

Türkiye’nin en büyük İHA (İnsansız Hava Aracı) üreticisi haline gelen Baykar, bu araçların sahada göstermiş olduğu başarının ardından tüm dünyada tanınan bir şirket oldu. Bununla birlikte bugüne kadar Türkiye iç pazarı ve ihracat için toplamda ne kadar Bayraktar TB2 ürettiği de belli oldu.

20’den fazla ülkeye 96 adet Bayraktar TB2 ihraç edildi!

İlk uçuşunu ve hizmete girişini 2014 yılı içerisinde yapan Bayraktar TB2 İHA ve SİHA’larından geçtiğimiz 8 yıllık süreç içerisinde 300 adetten fazla üretildi.

Bunların 96 tanesinin ise sayısı 20’ye ulaşan fakat hepsi açıklanmayan ülkelere ihraç edildiği belirtiliyor. Yani envanterde 200’den fazla TB2 bulunuyor.

Bunun yanı sıra Baykar, Bayraktar AKINCI’nın prototip testlerini tamamlayarak geçtiğimiz yıl içerisinde teslim etti. Hatta son olarak Irak’ın Kuzey’ine yapılan operasyonlarda TB2’ler ile birlikte kullanıldığını gösteren videolar yayınlandı.

shiftdelete'in haberine göre bir diğer üst kalite İHA-SİHA üretimi yapan firma olan TUSAŞ ise ANKA ve AKSUNGUR’ları teslim etmeye devam ediyor. Tabii net olarak sayısı paylaşılmamış olsa da TSK’nın en az 30 adet ANKA’yı elinde bulundurduğu, AKSUNGUR ve varyantlarının sayısının da her geçen gün arttığı söylenebilir.

Buna ek olarak TUSAŞ, Türkiye’nin ilk süpersonik İHA’sını da geliştirdiğini açıkladı. 1 Mach hıza, 80 cm kanat açıklığına ve 270 cm uzunluğa sahip olan bu hava aracı, AKINCI ve AKSUNGUR gibi SİHA platformlarından atılabilecek.

Tüm bunları göz önüne aldığımızda Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ilk 3’ünde yer alan askeri drone sanayisi haline geldiğini söyleyebiliriz. Diğerleri arasında ise ABD, İsrail ve Çin bulunuyor. Fakat özellikle TB2’lerin fiyat/performans alanında ve kendini savaşta kanıtlama konusunda tüm dünyada rakipsiz olduğunu belirtelim.

TB2 SİHA özellikleri

  • Haberleşme menzili: <300 km
    Seyir – maksimum hız: 70 knot – 120 knot
    Faydalı yük kapasitesi: 150 kg
    Faydalı yük – ISR: Değiştirilebilir EO/IR/LD ya da çok amaçlı AESA Radar
    Faydalı yük – mühimmatlar: 4 Adet lazer güdümlü akıllı mühimmat
    Yakıt kapasitesi / tipi: 300 Litre / benzin
    Kalkış ve iniş: Pist (Otomatik)
    Maksimum kalkış ağırlığı: 700 kg
    Havada kalış: 27 Saat
    Kanat açıklığı: 12 metre
    Yükseklik: 2.2 metre
    Uzunluk: 6.5 metre
    İtki tipi: 105 Hp içten yanmalı enjeksiyonlu motor
    Operasyonel – maksimum irtifa: 18 bin feet – 25 bin feet

BAYKAR KİMDİR? NE YAPIYORLAR?

Baykar'ın sitesinde firma hakıknda şu bilgiler var:

1986’dan bu yana Türkiye’nin teknolojik olarak bağımsızlaşması amacıyla yerli ve milli üretimden yana çalışan Baykar, geçtiğimiz 35 yıl içinde Türkiye’de savunma ve havacılık alanında dönüşüm yaratacak bir ivmenin öncüsü haline geldi. Bugün Baykar olarak, otomotiv endüstrisi için adım attığımız mühendislik girişimimizi yeni kuşak mühendislerimizle gökyüzüne taşıyarak dünyanın sayılı insansız hava aracı üreticilerinden biri olmanın gururunu taşıyoruz. Türkiye’nin ilk yerli ve milli İnsansız Hava Araçlarını üretirken en önemli motivasyonumuz her zaman kendi mühendislerimize ve beyin gücümüze güvenmek oldu. 

Baykar’ın Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine giren ve yurt dışına ihraç edilen savunma teknolojilerinin başarısında da sürekli üretim ve geliştirme kültürü öncü rol oynuyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan tescilli Baykar Ar-Ge Merkezi’mizde havacılık arenasında paradigma dönüşümü sağlayacak ileri teknolojileri milli ve özgün olarak tasarlamaya odaklanıyoruz. Sonuç odaklı düşünen ve motivasyonu yüksek ekip ruhumuz; Ar-Ge ve üretim süreçlerinin iç içe geçmesiyle yeni teknolojilerin dinamik bir şekilde uygulanmasını sağlıyor. Tasarlamak, yapmak ve üretmek kadar; askeriyle, sanayicisiyle ve toplumun tüm katmanları tarafından insansız ve otonom teknolojilerin sahiplenilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

Kendi finanse ettiği Ar-Ge faaliyetleriyle Türk havacılık ve savunma tarihinde ilklere imza atan ve Türkiye’de %93 yerlilik oranına ulaşan Baykar, İnsansız Hava Araçları alanında  dünya çapında en ileri teknolojik sistemleri geliştirmeye devam etmektedir. 

Enes Güran'ın Ses kayıtları Ortaya Çıktı Derin yırtmaçlı sahne kıyafeti olay yarattı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi