Radikal yarın kapanıyor! Peki sonra ne olacak? Genel Yayın Yönetmeni Cem Erciyes anlattı
Radikal'in Genel Yayın Yönetmeni Cem Erciyes DW Türkçe'nin sorularını yanıtladı.
Yayın hayatına 1996 yılında günlük gazete olarak başlayan, 2014 yılından bu yana da internet gazetesi olarak devam eden Radikal'in kapanacağı açıklandı. Radikal yazarları, sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Radikal'in kapanacağını kamuoyuna duyurdu.
Radikal'in Genel Yayın Yönetmeni Cem Erciyes DW Türkçe'den Başak Özay'a konuştu. Erciyes, açıklamasında, "Kendimi hiç iyi hissetmiyorum. Çok uzun zamandır Radikal'de çalışıyorum, neredeyse başından beri. Burada çok güzel zamanlarımız oldu, çok iyi işlerin yapıldığı bir ekibin bir parçası olduk. Burada büyüdük, çok gençtik, orta yaşımıza geldik. Burası kendimle özdeşleştirdiğim bir yer. O yüzden kapanacak olmasına, artık Radikal'in olmayacak olmasına son derece üzülüyorum" dedi. İşte o röportaj:
'19 yıl önceki Türkiye'de yaşamıyoruz'
‘Hak ve özgürlüklerden yana tavizsiz tavır'
Yazılara ulaşılabilecek mi?
Öte yandan Radikal'in kapanmasıyla birlikte akla gelen sorulardan biri de sitede yayınlanan binlerce yazının bir arşiv çerçevesinde erişime açık kalıp kalmayacağı. Yazıların halihazırda erişilebilir durumda olduğunu kaydeden Cem Erciyes, “Ben mesela kendi adıma 20 sene sonra tekrar girip Radikal'deki yazılarımı bulabilecek miyim, bundan emin değilim. Daha önce bir takım gazeteler ve dergiler kapandı ve onların internet arşivleri yok oldu, bunu gördük. Şimdilik Radikal'in arşivine ulaşılabilecek. Ama bence internet gazetelerinin, internet dergilerinin dijital arşivlerinin sonsuza kadar saklanabilmesinin bir yolu olması lazım. Ama o yol nedir gerçekten merak ediyorum, problemli bir alan burası” dedi.
Çalışanlara ne olacak?
Radikal.com.tr'nin kapanmasıyla birlikte gazetede düzenli olarak köşe yazıları kaleme alan yazarların yanı sıra gazete çalışanlarına ne olacağı da merak konusu oldu. Cem Erciyes, “Bazı arkadaşlarımız Hürriyet.com.tr'de çalışacaklar. Ama ekibin çoğu da ne yazık ki işsiz kalacak ay başından itibaren, köşe yazarlarımız dâhil olmak üzere söylüyorum” açıklamasını yaptı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin 2015 raporuna göre işsiz gazetecilerin sayısı 7 bini bulmuştu. İşsiz kalan son gazetecilerle birlikte bu sayının daha da artması bekleniyor.