Prens Selman'ın söylediği iddia edilen sözler gündem oldu. Fakat bu sözler gerçek değil!

Suudi Arabistan'ın geçen günlerde güzellik yarışmasına bir kadın yarışmacı göndermesi gündem olmuştu. Bu gelişmenin ardından Suudi Arabistan Veliahtı Prens Selman'ın söylediği iddia edilen "Bundan sonra Suudi Arabistanlı kadınların giyeceği kıyafete sadece Suudi Arabistanlı kadınlar karar verebilir" cümlesi yankı uyandırdı. Ama Selman'ın böyle bir cümle söylemediği ortaya çıktı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

Dün sosyal medyada Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a atfedilen “Bundan sonra Suudi Arabistanlı kadınların giyeceği kıyafete sadece Suudi Arabistanlı kadınlar karar verebilir” sözlerin paylaşıldığı bir tweet'e denk gelmiş olabilirsiniz.

O tweet'e ekli videoda Suudi Arabistanlı kadınların abaya giyme zorunluluğu olmadığı, ancak toplumsal baskı nedeniyle sorun yaşayabildikleri, yine de bazı Suudi erkeklerin abaya giymeme zorunluluğunu desteklediği görülüyor. 

Prens Selman tam olarak o tweett'eki gibi bir şey söylemiyor.

Sözleri “Yasalar çok açık, şeriat kanunlarında da net şekilde belirtiliyor: Kadınların da erkekler gibi düzgün, edebine uygun kıyafet giymesi gerekiyor. Ama özellikle abayadan ya da kara çarşaftan bahsedilmiyor. Ne tür edebine uygun, namusunu koruyacak kıyafet giymeyi tercih edeceği kadına kalmış bir şey” şeklinde. Ayrıca bu sözler yakın zamanda da söylenmedi, altı yıl önce yani 2018’de CBS kanalına verilen bir mülakattan. 

Peki neden birdenbire bu sözler gün yüzüne çıktı, son bir haftadır neden Suudi Arabistan sosyal medyanın en çok konuşulan ülkeleri arasında? Sebep çok açık: Suudi model Rumy Al-Qahtani’nin Malezya’da düzenlenen “Miss Mrs Global Asya” güzellik yarışmasında Suudi Arabistan’ı temsil etmesi. Al-Qahtani medyaya yansıyan fotoğraflarında ne çarşaf takıyor ne de başörtüsü. Saçları açık, üstüne Suudi Arabistan bayrağını çekmiş. Tacı Singapurlu Jesseca Long taktı, ama en çok konuşulan Al-Qahtani oldu. Suudi Arabistan ilk kez bir güzellik yarışmasına temsilci gönderiyordu. 

2030 VİZYONU

Nasıl ki Amerika’da Türkiye’de deve olduğu ve hâlâ fes takıldığı gibi bir algı varsa Türkiye’de de Suudi Arabistan algısı kadının tamamen eve kapatıldığı, katı şeriat kurallarının uygulandığı yönünde. Ancak Suudi Arabistan son 10 yıldır bambaşka bir noktaya geldi. Kadınların araba kullanmasıyla başladı süreç, vesayet yasalarının gevşetilmesi, kadının istihdam olanaklarına erişiminin önü açılarak toplumda daha görünür kılınmasıyla devam etti. Tüm bunlar Vizyon 2030’un ve Veliaht Selman'ın Suudi Arabistan’da radikallik barındırmak istememesinin birer parçası.

Vizyon 2030 Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığındaki Ekonomik Kalkınma İşleri Konseyi tarafından geliştirilen bir politika. Üç temel üzerine inşa edilmiş: Canlı toplum, büyüyen ekonomi ve iddialı ulus yapısı. Ülkenin ekonomisi zaten iyi bir durumda ama canlı toplum ve “iddialı” ulus yapısı için kadınların da aktif rol oynaması gerekiyor.

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi