Polat Alemdar, Türkiye'nin 'tatlı' yüzü olacak

Şekerleme ve Şekerli Mamulleri Tanıtım Grubu Başkanı Zekeriya Mete, yeni reklam kampanyası için Necati Şaşmaz'la anlaştıklarını duyurdu.

Şekerleme ve Şekerli Mamulleri Tanıtım Grubu Başkanı Zekeriya Mete, dünyaya bilinmeyen geleneksel Türk tatlılarını, Türk ürünlerini tanıtmaya devam edeceklerini belirterek, yeni reklam yüzlerinin Kurtlar vadisinin sert karakteri Polat Alemdar ile anlaştıklarını açıkladı.



Mete, başta Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkeleri olmak üzere birçok ülkede tanınan Polat Alemdar’ın oynadığı dizideki karakteri gereği sert yüz ifadesiyle dikkat çektiğini anlatarak şunları söyledi. “Bu kadar sert ifadesi olan bir yüzü Türk çikolatası yumuşatacak. Nisan ayında Libya’da kendisiyle çalışmalarımız olacak. Başka ülkelerde bilinmeyen geleneksel tatlılarımızı, Türk ürünlerini dünyaya tanıtacağız’ Türkiye’nin diziler sayesinde Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da çok iyi tanındığını belirten Mete “Sadece 2013 yılında 20’den fazla ülke ziyaret edilecek. 2013 yılı için 1.5 milyon dolarlık bir info bütçesi belirledik” diye konuştu. Şekerleme ve Şekerli Mamulleri Tanıtım Grubu Başkanı, ‘çalmadık kapı’ bırakmayacaklarını belirterek geleneksel Türk ürünlerini dünyanın her yerinde tanıtacaklarını söyledi. 2012 yılı Nisan ayında kurulan tanıtım gurubunun çatısı altında 3 başlığı barındıracağını ifade eden Mete, bunları bakliyat, unlu mamuller ve şekerleme olduğunu belirtti.



İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, şeker ve çikolata ihracatçısının en önemli sorunlarından biri olan navlun ücretinin kaldırılacağı müjdesini verdi. Mete, Türk Şeker ve çikolatacısının rekabet gücünü azaltan 61 dolarlık navlun ücretinin kaldırılması için Başbakan Tayyip Erdoğan’ın devreye girdiğini belirterek, bu sorunu çözülme safhasında olduğunu söyledi. Şeker ve Çikolata üreticilerinin 2.2 milyar dolar olan ihracatının navlun ücreti kaldırıldığı taktirde 3 milyar doları bulacağına dikit şeken Zekeriya Mete, “Başbakan Erdoğan’a Gabon, Nijer ve Senegal’den oluşan Afrika ziyareti sırasında uçakta yaşanılan sıkıntıları anlattım. Başbakan da Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a ‘Bu işi çözelim’ şeklinde talimat verdi” dedi.



Türkiye’de şeker ithalatının yasak olduğunu belirten Mete, buna gerekçe olarak gösterilen milli şeker politikasını anlayışla karşıladıklarını ifade etti. Mete, ”Ancak burada durum farklı. İhracatçıdan yıllardır ton başına 61 dolar navlun ücreti alınıyor. Dünyada rekabet ettiğimiz firmalara karşı hep bir adım geride kalıyoruz. Türkiye’deki imalatçı ana hammaddesi olan şekeri dünya piyasalarından yüzde 10-20 daha pahalıya alıyor’ dedi.



Zekeriya Mete, ithalatı yasak olan şekere karşı glikozun ortaya çıkarıldığını ifade ederek, Avrupa Birliği yasaları gereği, Türkiye’deki şeker üretiminin yüzde 10’u kadar glikoz üretiminin yapıldığını söyledi. Türkiye’deki glikoz üretiminin yüzde 80’ini yabancı şirketlerin elinde olduğunu anlatan Mete, glikozun iç pazara yabancı şirketler tarafından satılmasının, yasayla güvence altına alındığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü. “Şirketlere garantörlük verilmiş ve Türkiye’de 12- 13 yıldır bu kapitülasyonlar hala devam ediyor. İç piyasaya yerli glikoz üreticisi ürün satamıyor. ‘Böyle bir tekelcilik olamaz. Şimdi bugün bir yatırımcı glikoz üretimi yaparsa, içeriye mal satamazsın deniyor, çünkü kanun var. Kim satacak, yabancılar. Böyle bir şey var mı? Bunu Kemal Derviş zamanında koymuşlar, bugün hala birileri menfaatleri için savunuyor’ diye konuştu. Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Mehmet Azmi Aksu’yu, şekerde lobicilik yapmakla eleştiren Mete “Şekerin fiyatlarını her geçen gün arttırıyorsunuz, bu durumda glikoz fiyatları da her geçen gün tırmanıyor” dedi.



Şeker Kurulu’nu Rekabet Kuruluna şikayet ettiklerini ve mahkemeye verdiklerini belirten Mete şöyle devam etti: “Şeker Kurulu”nda yabancı şirketler de var. Bu işlerin arkasında büyük bir yabancı lobisi var. Bir yıl önce Azmi Aksu’yu Şeker Kurulu Başkanlığı’ndan aldılar. Yerine Dr. Hüsnü Tekin getirildi. Tekin bu sorunu çözeceği sözünü verdi. Sözünü de tuttu. Göreve geldiğinden 1 ay sonra, ‘Şeker’de Londra Borsası alt fiyatı uygulanır’ diye karar çıkarıldı. Ancak alt fiyat belirlenirken, üst fiyat serbest bırakıldı. Sanayi Bakanı Nihat Ergün de 61 doların alınmayacağını açıkladı.”



Türkiye’nin İstanbul’un surlarından esinlenerek tasarlanan pavyonunun çok ilgi çektiğine dikkat çeken Mehdi Eker “Beni kapıda karşılayan fuar başkanı hemen Türkiye pavyonunu övdü. Dünyanın en büyük fuarında 71 katılımcıyla, 1350 metrekare alanda ürünlerimizle yer alıyoruz” dedi. İHA


Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Wanda Nara Siyah Tangasıyla Meydan Okudu! Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Şakir Paşa Ailesi'ndeki yatak sahneleri alev aldı! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem FLAŞ! Altın Alım Zamanını Çok Net Olarak Açıkladı