Philae 7 ay sonra uyandı!
Philae'nin, 7 ay önce geçtiği uyku modundan çıkarak Dünya ile iletişim kurduğu bildirildi.
Avrupa Uzay Ajansından (ESA) yapılan açıklamada, gönderildiği kuyruklu yıldız "67P Churyumov–Gerasimenko"nun yüzeyinde Kasım 2014'ten bu yana uyku modunda bekleyen Philae'nin iletişime geçtiği duyuruldu.
Philae için açılan Twitter hesabında da "Merhaba Dünya! Beni duyabiliyor musun?" mesajı yer aldı.
Philae'nin indiği kuyruklu yıldızın Güneş'e yaklaşması üzerine modülün tekrar çalışmak için yeterince enerji toplayabildiği bildirildi.
Güneş enerjisi ile çalışan ESA'ya ait modül, 12 Kasım 2014'te "67P Churyumov–Gerasimenko" adlı kuyruklu yıldıza konmuştu. Bir kuyruklu yıldıza ulaşan ilk uzay modülü özelliği taşıyan Philae'nin 67P'nin yüzeyine inişi 7 saati bulmuş, modül pili bitmeden önce 60 saat çalışabilmişti.
67P kuyruklu yıldızını yakalamak için 11 yıl önce fırlatılan Rosetta, Jüpiter'in yörüngesine en yakın uçan uzay aracı oldu. Ana enerji kaynağı olarak sadece güneş panellerini kullanan Rosetta ile fırlatıldıktan sonra enerji tasarrufu için 31 ay boyunca hiç iletişim kurulmadı.
Pillerinin tükenmesinin ardından 15 Kasım 2014'te uyku moduna geçen Philae'nin, kuyruklu yıldızın yüzeyinden organik moleküller topladığı ve Dünya'ya bilgiler göndermeyi başardığı açıklanmıştı.
Philae, son olarak kuyruklu yıldız güneşe yaklaştığında kendisini tekrar güneşi görebilecek şekilde konumlayabilmişti. Philae'nin güneş enerjisi alabildiğinde uykudan uyanarak elde ettiği verileri Dünya'ya göndermeye devam etmesi bekleniyordu. (AA)