Petek ve kalorifer aynı şey mi? Petek ve kalorifer arasındaki fark nedir?

Petek ve kalorifer aynı anlama geldiği düşünülse de durum öyle değildir. Kış aylarında evinde petek bulunan kişilerden 'kaloriferi açtım' gibi cümleler duyabilirsiniz. Ama aslında doğru kullanımı 'peteği açtım' şeklinde olmalıdır. Her ikisi de 'ısı' ile bağlantılı olsa da çoğu zaman bu iki kelimeyi aynı anlama geliyor gibi kullanırız. Peki, Petek ve kalorifer aynı şey mi? Petek ve kalorifer arasındaki fark nedir?

Petek ve kalorifer aynı şey mi? Petek ve kalorifer, çoğunlukla birçok kişi tarafından aynı anlamda kullanılır. Fakat bu şekilde büyük bir yanlış yapılmaktadır. Kimileri ise her iki kelimeyi bir arada, 'kalorifer peteği' şeklinde kullanır. Ancak hangisi doğru? Aslında bakıldığında kalorifer sistemi evin ısınmasını sağlayan genel yapıya verilen isim iken, petek bir nevi bu sistemin ısıyı yayan parçasına verilen addır. Peki, Petek ve kalorifer arasındaki fark nedir?

PETEK VE KALORİFER AYNI ŞEY Mİ?

Petek ve kalorifer aynı değildir. Birbirleriyle ilişkili olsa da her ikisi de farklı unsurlardır.
Kalorifer, merkezi ısıtma sistemi anlamına gelmektedir. Bu sistemde, bir kombi ya da kazan aracılığıyla su ısıtılır ve sıcak su borulardan bina içindeki peteklere yani radyatörlere dağıtılır. Kalorifer bir sistemdir. Bu sistem ısıtma kaynağı, petekler ve borulardan oluşur.
Petek ise bu sistemin bir parçasıdır. Isıyı odaya yaymaya yarar. Evin içinde bulunan metal cihazların ismi petektir. Peteklerin içinden sıcak su geçer ve ortamı ısıtır.

KALORİFER PETEĞİ İFADESİ DOĞRU MU?

Kalorifer peteği ifadesi doğru bir kullanımdır ve oldukça da kullanılır. Kalorifer peteği, kalorifer içerisinde yer alan ve ısıyı odaya yayan petek için kullanılır.

PETEK NASIL ÇALIŞIR?

Kalorifer sisteminin bir parçası olan peteklerin çalışma şekli oldukça basittir. Bir kazan, kombi veya merkezi ısıtma sisteminin ısıttığı su, borular aracılığıyla radyatörlere taşınır. Bu suyun sıcaklığı genellikle 60-80 °C civarındadır. Pompa sayesinde sıcak kalorifer sistemi boyunca dolaştırılarak peteklere aktarılır. Daha sonra petekler içindeki suyu kullanarak ısıyı ortama yayar. Petekler genellikle metalden yapılır. Isın havaya transferini artıracak şekilde tasarlandıklarından sıcak suyun ısısı petek yüzeyinden çevre havaya geçer. Sıcaklığını kaybeden su yeniden ısı kaynağına döner. Soğuyan su yeniden ısıtılır ve tekrar pompalanır. Bu döngü böylece sürer.

Kalorifer peteklerinde genellikle bir termostat vana bardır. Bu vana sayesinde odanın sıcaklığına göre peteğe giden su miktarı ayarlanır ve sıcaklık kontrol edilir. Oda istenilen sıcaklığa ulaşmışsa vana kapanır ve su akışını durdurur. Bu şekilde enerjiden de tasarruf sağlanmış olur. 

Galatasaray, Bodrumspor'u tek golle geçti Narin Güran cinayetinde kritik gelişme Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! En yüksek emekli promosyonu veren bankalar O Ses Türkiye'ye damga vurmuştu! İşte son hali... 11 kilo verdi! Demet Akalın'ın son hali olay oldu