PASTIRMA SICAKLARI TARİHLERİ 2024 | Pastırma sıcakları 2024 ne zaman? Pastırma yazı hangi ayda, Ekim mi Kasım mı?

Pastırma sıcakları tarihleri 2024 vatandaşlar tarafından araştırma konusu oldu. Sonbahar mevsimine girmemizle ve kış mevsimine yaklaşmamızla beraber, “Pastırma sıcakları 2024 ne zaman?” şeklinde aramalar başladı. Bu sıcaklarda hava gündüzleri sıcak ve güneşliyken geceleri soğuk oluyor. Peki, Pastırma yazı hangi ayda, Ekim mi Kasım mı?

Halk arasında pastırma yazı olarak da adlandırılan pastırma sıcakları, kış öncesinde araştırma konusu oldu. Bazı yıllar iki hafta kadar sürebilen bu sıcaklar, havaların sürekli ısınıp soğumasıyla vatandaşların takibinde. Bu kapsamda pastırma sıcakları tarihleri 2024 şeklinde aramalar hız kazandı. Bu sıcaklıklar, kış öncesi son sıcakları ifade ediyor. Bu sıcaklıklar genellikle ekim ayının sonlarıyla kasım ayının başlarında yaşanıyor. Peki, Pastırma sıcakları 2024 ne zaman? Pastırma yazı hangi ayda, Ekim mi Kasım mı?

PASTIRMA SICAKLARI TARİHLERİ 2024

Pastırma sıcakları veya pastırma yazı, sonbaharın ortasında, genellikle Ekim ya da Kasım aylarında görülüyor. Birkaç gün süren bu sıcaklıklar, havanın mevsim normallerine göre aniden ısındığı döneme deniyor. Özellikle Türkiye’de yaygın olan bu sıcaklık artışı, adını bu dönemde pastırmanın kurutulması için uygun hava koşullarının oluşmasından alıyor.

PASTIRMA SICAKLARI 2024 NE ZAMAN?

Ekim ayının sonundan kasım ayının ortasına kadar güneşli, hava sıcaklığının mevsime göre yüksek olduğu günler pastırma yazını ifade ediyor. Yılda bazen birkaç kez yaşanan bu sıcaklar bazen de hiç yaşanmıyor. Pastırma yazı genellikle birkaç gün veya bir hafta kadar sürüyor. Hava gündüzleri güneşli, puslu ve hafif rüzgarlıyken, geceleri serin geçiyor. Yağış görülmüyor ancak geceleri don görülebiliyor.

PASTIRMA YAZI NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkıyor. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Sonuçta havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb. havanın puslu olmasına yol açar.

NEDEN PASTIRMA YAZI DENİYOR?

Pastırma yazı deyimi, pastırmanın bu dönemde hazırlanması sebebi ile verilmiştir. Gece ve gündüz sıcaklık farklarının yılın geneline oranla en yüksek olması, etin gözeneklerinin gündüzleri sıcak nedeniyle açılması ve geceleri soğuk nedeniyle kapanmasına neden olur ve sıvanan çemen etin içine çok iyi işler. Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu dönem Almanya'da "kocakarı yazı", İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Amerika Birleşik Devletleri'nde "Yerli yazı" (Indian summer) gibi adlar alır.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Kocaeli’de trajik son 6 kadını uyuşturup tecavüz etti AFAD'dan kritik sağanak uyarı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu!