Oy pusulasında 'siyah nokta' tartışması! İletişim Başkanlığı’ndan açıklama geldi
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, günlerdir sosyal medyada gündem olan iddialarla ilgili açıklama yaptı ve YSK'nın oy pusulalarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isminin altındaki 'siyah nokta' için toplanacağı yönündeki haberleri yalanladı. İşte yapılan açıklama...
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezince Dezenformasyon Bülteni'nin 68. sayısı yayımlandı.
Bültende, bazı basın yayın organların yer alan, "YSK, oy pusulalarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isminin altındaki 'siyah nokta' için toplanacak. Baskı hatası oyları geçersiz kılabilir" iddialarının da doğru olmadığı aktarılan bültende, şunlara yer verildi:
"Hollanda'da baskı hatası tespit edilen 225 oy pusulası kullanılmadan ayrılıp, tutanak altına alınmıştır. Ayrıca matbaa baskı hatası, seçmen tarafından oy pusulasına konulan ve oy pusulasını geçersiz kılan ayırt edici işaret olarak kabul edilmemektedir. Yüksek Seçim Kurulunun böyle bir gündemle toplanacağı iddiası da asılsızdır. 2018 seçimlerinde de oy verme günü Kocaeli seçim çevresinde, Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi üzerinde matbaa baskı lekesi tespit edilmiş ve seçmenin tercihi ne olursa olsun oylar geçerli sayılmıştır."
MİTİNG FOTOĞRAFI
Bültende bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan bir fotoğrafın, Millet İttifakı'nın 6 Mayıs 2023 tarihinde İstanbul Maltepe'de gerçekleştirdiği mitinge ait olmadığının tespit edildiği aktarılarak, fotoğrafın, Anadolu Ajansı foto muhabiri Kayhan Özer tarafından 23 Mart 2014'te, AK Parti'nin İstanbul Yenikapı'daki mitingi sırasında çekildiği kaydedildi.
FETÖ'nün sosyal medyada manipülasyon yayan hesaplarından paylaşılan, "TRT'nin sadece Memleket Partisi cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'yi ekrana çıkardığı" iddiasının da gerçeği yansıtmadığı ifade edilen bültende, "TRT'deki seçim propaganda konuşmaları kapsamında, cumhurbaşkanı adaylarından Kemal Kılıçdaroğlu ilk konuşmayı yapmıştır. Daha sonra sırasıyla Sinan Oğan, Muharrem İnce ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekran karşısına geçmiştir." denildi.
Bültende, "Ozan Bingöl'ün TİP milletvekili adaylığı açıklanınca, eşi Milli Eğitim Bakanlığındaki görevinden 24 saat geçmeden alındı" iddiasının doğru olmadığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"Bakanlık, ihtiyacı doğrultusunda zaman zaman öğretmen kadrolarında bulunan kişileri bakanlık merkez birimlerinde görevlendirmektedir. Bu görevlendirmeler bir yıllık dönemler halinde yapılmaktadır. Ankara'daki bir okulda sınıf öğretmeni olarak görev yapan Ozan Bingöl'ün eşi G. Bingöl, 2019'dan bu yana bir yıllık dönemler halinde Milli Eğitim Bakanlığının bir biriminde görevlendirilmiştir. G. Bingöl'ün görevlendirildiği birim, pandemi döneminde EBA TV çekim faaliyetlerini yürütmüştür. EBA TV'deki çekim faaliyetlerinin tamamlanmasıyla, G. Bingöl'ün de arasında bulunduğu 35 öğretmene, kadrolarının bulunduğu okullarda görev yapmaları için tebliğde bulunulmuştur. Ayrıca Ozan Bingöl'ün TİP milletvekilliği adaylığı 9 Nisan tarihinde ilan edilirken, görevlendirmesi tamamlanan eşi G. Bingöl ve diğer öğretmenlerin kadrolarının bulunduğu okullarda görev yapmalarına ilişkin süreç, 5 Nisan tarihinde başlamıştır."