Oy kullanmaya giderken bunlara dikkat edin
Türkiye yarın sandık başına gidiyor. 14 Mayıs'ta adayların yeter sayıya ulaşamaması nedeniyle ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde bunlara etmeyi unutmayın.
14 Mayıs'ta yapılan birinci tur Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimlerinde 4 milyon 823 bin 816 yeni seçmen oy kullandı.
28 Mayıs günü ise, ilk turda 17 yaşında olan ancak aradan geçen iki haftada reşit olan 47 bin 523 seçmen ilk defa oy kullanma hakkı kazanacak.
Yani seçmen sayısı 4 milyon 823 bin 816.
Peki sandık başında nelere dikkat edilmeli:
- Oy kullanmak için evinizden çıkmadan önce ilk yapmanız gereken şeylerden biri, nerede oy kullanacağınızı kontrol etmek.
- Dışarı çıkmadan önce emin olmanız gereken bir diğer husus da geçerli bir kimlik belgenizi yanınıza aldığınızdan emin olmak. Herhangi bir nedenle kimliğiniz yoksa, nüfus müdürlüklerinden alınan geçici kimlik belgesi ile oy kullanılabilirsiniz. Kimliğin yanı sıra pasaport, ehliyet veya evlilik cüzdanınızı da kullanabilirsiniz.
- Seçmen kağıdınızı yanınızda götürmenize ise gerek yok.
- Boş veya geçersiz oy vermek istemiyorsanız, kabine girdiğinizde dikkat etmeniz gerekenler var.
- Öncelikle elinizdeki mührün doğru çalışıp çalışmadığını deneyin. Bunu pusula veya zarflar dışında herhangi bir yüzeye basarak denemelisiniz.
- Cumhurbaşkanlığı oy pusulasında dilediğiniz adaya, yanındaki adaya taşmayacak şekilde mühür basın.
!!! Unutmayın: Mührü yanlış bir noktaya basarsanız yeni bir pusula almanız mümkün değil.
Pusulanın üzerine herhangi bir karalama ya da mühür dışında herhangi bir işlem yaparsanız veya pusulanın bütünlüğünü bozarsanız oyunuz geçersiz sayılır.
- Oyunuzun geçerli olması için zarfa da dikkat etmeniz gerekir. Oy pusulanızı düzgünce koyduğunuz zarfın içinde pusula dışında başka hiçbir şey bulunmamalı.
- Pusulalarınızı zarfın içine koyduktan sonra zarfınızı sandığa kendiniz atın ve sandık görevlilerinin gösterdiği listeye imzanızı atmayı sakın ihmal etmeyin.
KİMLER OY KULLANAMAZ
Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (izinli bulunanlar dahil), askeri öğrenciler ve ceza infaz kurumlarında hükümlü olanlar ise seçimde oy kullanamayacak.