ÖTV'siz araç almak mümkün. ÖTV'siz otomobil almanın sırrı ortaya çıktı, 50 bin lira birden indirim. ÖTV ödemeden otomobil nasıl alınır? Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Muafiyeti Nedir ve bundan kimler faydalanır?

Otomobil alırken Özel Tüketim Vergisi'nden (ÖTV) muaf olma imkanınız var. Sıfır model bir araç aldığınızda neredeyse satın aldığınız aracın yüzde 45'ine yakını ÖTV'den oluşuyor. 200 bin liralık bir araca sahip olacaksınız bunun 50 bin lirası ÖTV. İşte ÖTV muafiyetinden faydalanıp araç almak mümkün. Bu olanak da engelli vatandaşlar ve onların bakmakla yükümlü ailelerine tanınmış. Peki Engelliler İçin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Muafiyeti Nedir ve bundan kimler nasıl faydalanır?

Otomobillerden; motor hacmi, kullanım amacı, motor tipi ve satış bedeli gibi çeşitli kriterlere göre değişen oranlarda Özel Tüketim Vergisi alınır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti, engelliler için ÖTV muafiyeti uygulayıp araçlara kolayca erişebilmelerine yardımcı olmayı hedefliyor. Bu kapsamda da “Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Tebliği” dikkate alınıyor. Tebliğe göre 2021 yılında engelliler, 330.800 TL’ye kadar olan araçları ÖTV muafiyeti ile satın alabilir.

Engelliler ÖTV Muafiyeti ile Nasıl Araç Alır?

ÖTV muafiyeti ile araç alınabilmesi için engelli bireylerin, engelli sağlık kurulu raporuna sahip olması gerekir. Ancak bu raporlarda aranan bazı şartlar bulunur. Ayrıca engelli birey aracı kendisi kullanacaksa farklı, başkaları kullanacaksa farklı şartlar aranır.

Engelli raporunun açıklama kısmında kişinin araç kullanmasına engel olan durumlar bulunduğu belirtilmelidir. Genellikle raporda, kişinin araç kullanabilmesi için otomatik vitese veya tertibata ihtiyaç duyduğu belirtilir. Bu tip bir rapora sahip olan engelli bireyler, araç kullanabileceğini belirten sürücü belgesine de sahip olması durumunda ÖTV muafiyetinden yararlanabilir. Genellikle alt veya üst ekstremite engeli bulunan kişiler bu gruba dahildir.

Aracı kendisi kullanamayacak olan, %90 ve üzeri engel durumuna sahip engelliler için de ÖTV muafiyeti söz konusudur. Ancak bu gruba dahil olan engelliler için süreç, aracı kendisi kullanacak olan engellilere göre biraz daha farklıdır. Genellikle görme engelliler, zihinsel engelliler ve süreğen rahatsızlıklara sahip olan kişiler bu gruba dahildir.

Araç alınırken istenen belgeler nelerdir?

ÖTV muafiyeti ile engellilerin araç alabilmesi için istenen belgeler, engellinin aracı kendisinin kullanıp kullanmayacağına göre değişiklik gösterir.

%90’dan az engeli bulunup ortopedik engelli sınıfında yer alan kişiler araç alacaksa aşağıda yer alan belgeleri temin etmelidir:

Araç kullanabileceğine dair sürücü belgesi

Kullanması gereken teçhizatın açıklama kısmında belirtildiği engelli sağlık kurulu raporun orijinali ve noter tarafından çoğaltılıp “Aslı gibidir” ibaresi eklenmiş iki adet kopyası

Kimlik fotokopisi

Aracı kendisi yerine bir başkası kullanacak olan %90 ve üzeri engelli bireylerin ise aşağıda yer alan belgeleri temin etmeleri gerekir: %90 ve üzeri engel oranına sahip olduğu belirtilen raporun orijinali ve noter tarafından çoğaltılıp “Aslı gibidir” ibaresi eklenmiş iki adet kopyası.

Rapor sahibi olan kişi zihinsel engelli ise mahkemeye başvurup vasi kararı çıkarılması ve buna ek olarak mahkemeye araç alım dilekçesi verilip karar çıkarılması gerekir. Velayet çıkarılmışsa ek karar çıkarılmasına gerek yoktur.

Kimlik fotokopisi Vekalet veya vasi kararı varsa bu belgelerin orijinalleri Gerekli müracaatları yapıp belgeleri aldıktan sonra en yakın Honda showroom’una gidip ÖTV muafiyetinden yararlanabileceğiniz araçları inceleyebilirsiniz. İncelediğiniz ve beğendiğiniz araç için noter üzerinden vekalet vererek de dilediğiniz aracı kolayca satın alabilirsiniz.

ÖTV Muafiyetinden Yararlanmak İçin Engelli Raporu Nasıl Çıkarılır?

ÖTV muafiyetinden yararlanarak otomobil alabilmek için devlet hastanelerine başvurulması ve engelli sağlık kurulu raporu çıkarmak için randevu alınması yeterlidir. Bu talebe istinaden bir gün ve saat belirlenir. Engelli birey burada birden fazla doktor tarafından muayene edilir, tetkikler yapılır ve rapor oluşturulur.

Bu noktada raporun süresine ve açıklamalarına dikkat edilmesi gerekir. Raporlar üzerinde “Sürekli”, “Süresiz” veya “Süreli” ibareleri yer alır. “Sürekli” veya “Süresiz” ibarelerine yer verilmiş olan belgelerle herhangi bir sorun yaşanmadan araç alınabilir. Ancak “Süreli” olarak belirtilen ve raporun çıktığı günden itibaren süre kısıtlamasına tabi olan raporlarda, sürenin dolması durumunda araç alımında ÖTV muafiyetinden yararlanılamaz.

Bu nedenle ÖTV muafiyetinden yararlanmak isteyen süreli rapora sahip engellilerin, tarihlere dikkat etmesi gerekir. Bir diğer husus olan açıklamalar ise oldukça önemlidir. Engelli sağlık kurulu raporları, çalışma gibi birçok farklı nedenle alınabildiği için araç alımında kullanılacağı özellikle belirtilmelidir. Böylece açıklama kısmında bulunması gereken “Tertibatla araç kullanabilir” gibi ifadeler ile tertibatların kodları yazılır.

Engelli Raporunda Engel Oranı Nasıl Hesaplanır?

Kişilerin hayatlarını idame konusunda sorun yaşamasına neden olan süreğen rahatsızlıkların ve uzuvlarında herhangi bir nedenle oluşan kayıpların tamamı engelli raporuna dahil edilip engel oranına katılır. Engel oranına; görme kaybı, hipertansiyon, karaciğer yetmezliği gibi çok sayıda farklı konu eklenip özel cetveller ile hesaplama yapılır.

ÖTV örnek tablosu

Vergiler dahil 200 bin liralık bir aracı aldığınızı düşünürsek eğer...

Aracın Vergisiz Fiyatı: 112.994,35 TL
ÖTV Oranı: %50,00
ÖTV Tutarı: 56.497,18 TL
Aracın ÖTV Dahil KDV Hariç Fiyatı: 169.491,53 TL
KDV Oranı: %18
KDV Tutarı: 30.508,47 TL
Aracın ÖTV ve KDV Dahil Fiyatı: 200.000,00 TL (Bu tutarın %43,50 kadarı vergilerden oluşurken, kalan %56,50 ise aracın vergisiz fiyatından oluşmaktadır. Yani aracın vergisiz fiyatı üzerinden toplamda %77,00 oranında vergi alınmaktadır.)
Aracın ÖTV İndirimli KDV Dahil Fiyatı: 133.333,33 TL
ÖTV İndirimli Fiyattaki KDV Tutarı: 20.338,98 TL

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında