Orhan Pamuk: Politik bakımdan artık İstanbul'da yaşayamam
Yazar Orhan Pamuk, İtalya’da yayımlanan La Stampa gazetesinin kitap ekine bir söyleşi verdi.
Gazetenin “Tutto i libri (tüm kitaplar)” adlı eki bu haftaki kapağını, Orhan Pamuk’un yıllardır biriktirdiği eski İstanbul fotoğrafları ve kartpostallarıyla zenginleştirilmiş “İstanbul: Hatıralar ve Şehir” kitabının İtalya’daki yeni baskısına ve yazarla yapılmış söyleşiye ayırdı.Pamuk “Sevdiğim İstanbul’u yok ettiler” başlığıyla okuyucuya duyurulan söyleşide, İstanbul'un son 15 yılda olumsuz yönde bir değişim geçirdiğini söyledi.
İşte “Hatıralarımın yok edildiği İstanbul’un bu yeni halini sevmiyorum” diyen Orhan Pamuk'un röportajından başlıklar;
"ARTIK NOSTALJİ YAPMAK DA POLİTİK AÇIDAN YANLIŞ HALE GELDİ”
“Orası bugün daha zengin ama daha az özgür bir şehir. Mimari, ekonomi değişti, çok sevdiğim ahşap evler yerle bir edildi. Ben yıllardır İstanbul’un eski fotoğraflarını biriktiriyorum. Bunu neden yaptığımı bilmiyorum. Belki de o zamana dair kalan tek şeyler oldukları içindir. İnsan olmak böyle bir şey; yok eder ve sonra da nostalji yapar, ama artık nostalji yapmak da politik bakımdan yanlış hale geldi.”
“POLİTİK BAKIMDAN ARTIK İSTANBUL’DA YAŞAYAMAM”
“Batıda sıklıkla yaşıyorum ama İstanbul her zaman benim evim. Eviniz değişimden geçse bile orası sizin evinizdir ve bu değişmez. Ama artık politik olarak orada yaşayamam. Ve unutmayalım ki, son seçimlerde İstanbul’un yüzde 50’si Erdoğan’a karşı oy kullandı. Yani böyle düşünen bir tek ben değilim”
“POLİTİK BİR YAZARA DÖNÜŞTÜM; BATILI YAZARLARI KISKANIYORUM”
"Batılı yazarları kıskanıyorum çünkü onlarla röportaj yapıldığında ilk sorulan sorunun, ülkelerindeki siyasi durum olma ihtimali çok güç. Normal olarak onlarla kitaplarının içeriği konuşuluyor. Bu röportajlar yüzünden politik bir yazara dönüştüm. Başlangıçta bu konularla meşgul olmadığım için meslektaşlarım tarafından eleştiriliyordum. Ancak ben sadece hikayelerimi anlatmak istiyordum”
“TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ BATI’DADIR”
“Ben bir köprü olmak istemiyorum. Kararlılıkla Türkiye’nin geleceğinin Batı’da olduğuna inanıyorum, ben bu inançla büyüdüm: Batılı, açık, laik, burjuva bir eğitim aldım. Bugün İstanbul’da (Türkiye’de) düşünce özgürlüğü yok ve bu beni kızdırıyor, üzüyor ve allak bullak ediyor.”