Online devlerin 'bayrak' resti!
ABD'deki konfederasyon bayrağı tartışması büyüyor.
ABD'de halkın çoğunluğunun ırkçılığın ve köleliğin sembolü olarak gördüğü konfederasyon bayrağıyla ilgili tartışmalar sürerken Alabama'daki Konfederasyon Anıtı'na çekilen bayrağın indirileceği bildirildi.
Konfederasyon bayrağının Güney Carolina eyaleti yönetim binasından indirilme kararından sonra bayrağı kullanan bazı eyaletlerden de bu yönde adımlar atılmaya başladı.
Alabama Valisi Robert Bentley, eyaletin başkenti Montgomery'deki Konfederasyon Anıtı'nın önündeki konfederasyon bayrağının indirilmesi emrini verdi.
Amerikan İç Savaşı'nda bir dönem Amerika Konfedere Devletleri'nin (Konfederasyon) başkenti olan Montgomery'de bulunan Konfederasyon Anıtı'nda, iç savaş dönemine ait diğer üç bayrak asılı bulunuyor.
Anıtın temel taşı Amerika Konfedere Devletleri'nin Başkanı Jefferson Davis tarafından Nisan 1880 yılında konulmuştu.
MİSSİSSİPPİ'YE BAYRAK BASKISI
Öte yandan, Mississippi eyalet bayrağının sağ üst köşesinde bulunan konfederasyon bayrağının çıkarılmasının istendiği, eyalet yönetiminin de kararı seçmenlerin vermesi gerektiğini açıkladığı belirtildi.
Idaho eyaleti hükümet binasında asılı 50 eyaletin bayrağının arasında bulunan Mississippi bayrağı, konfederasyon sembolü yüzünden buradan indirildi.
Bu arada, konfederasyon bayrağı, yönetimin kararına rağmen Güney Carolina'da dalgalanmaya devam ediyor. Eyalet meclisinin bayrağı indirme kararının yasalaşması ve yürürlüğe girmesinin haftalar sürebileceği ifade edildi.
FİRMALAR DA BAYRAKLI ÜRÜNLERİ SATMIYOR
Ülkenin en büyük perakende mağaza zincirleri ve online satış firmaları da üzerinde bu bayrağın bulunduğu ürünleri satmayacaklarını açıkladılar.
Perakende mağaza zinciri Walmart'dan sonra, online alışveriş firmaları Amazon ve Ebay ile perakende mağazalar zincirleri Target ve Sears de bu tür ürünleri satmama kararı aldı.
Ülkedeki bayrak üreticileri de bundan sonra konfederasyon bayrağı üretmeyeceklerini duyurdu.
Charleston kentinde siyahilerin gittiği tarihi kilisede 9 kişinin ölümüne neden olan saldırının sorumlusu olarak tutuklanan 21 yaşındaki beyaz Amerikalı Dylan Roof'un elinde konfederasyon bayrağının bulunduğu resimleri internette yayınlanmıştı. (AA)