Ölü/kabir kurbanı nedir? Ölen biri adına kurban kesilir mi Diyanet?

Kurban Bayramı’nda kurban kesecek Müslüman vatandaşlar, ‘ölü kurbanı’ ya da ‘kabir kurbanı’ terimlerini araştırmaya başladı. Kurban kesmek için şartlar arasında; akıl sağlığı yerinde olmak, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka nisap miktarı mala sahip olup seferi olmamak, büluğa ermiş olmak maddeleri yer alıyor. Fakat vatandaşlar, ölünün ardından ya da onun adına kurban kesilip kesilmeyeceğini de merak ediyor. Peki, Ölü/kabir kurbanı nedir? Ölen biri adına kurban kesilir mi Diyanet?

Milyonlarca Müslüman vatandaş, her yıl olduğu gibi bu yıl da 16 Haziran’da başlayacak ve dört gün sürecek olan Kurban Bayramı ile ilgili aramalara başladı. Vatandaşlar, ölü kurbanı ve kabir kurbanı şeklinde adlandırılan bir kurban türü bulunup bulunmadığını araştırıyor. Diyanete göre sevabı bağışlanmak üzere kurban kesilebilir. Ölen kişinin ruhuna hayır duası etmek ve sevap kazandırmak amacıyla ölü kurbanı kesilip kesilmeyeceği merak ediliyor. Peki, Ölü/kabir kurbanı nedir? Ölen biri adına kurban kesilir mi Diyanet?

ÖLÜ/KABİR KURBANI NEDİR?

Diyanet’e göre; İslam dininde ölü kurbanı ya da kabir kurbanı diye bir kurban çeşidi yoktur. Fakat sevabı ölüye bağışlamak üzere kurban kesilebilir. Ayrıca kurban borcu olup, hayattayken vasiyet eden kişinin bıraktığı miras yeterliyse mirasçıları tarafından vasiyetinin yerine getirilmesi gerekir. Tâbiînden olan Haneş’ten rivayet edildiğine göre o şöyle demiştir:

“Ben Ali’yi (r.a.) iki koçu (birden) kurban ederken gördüm de kendisine; ‘Bu da nedir?’ diye sordum. ‘Resûlullah (s.a.s.) (sağlığında) kendi yerine bir kurban kesmemi vasiyet etti. İşte ben de onun yerine kurban kesiyorum.’ cevabını verdi.”

Bu rivâyette Hz. Ali, kurbanı kesme gerekçesi olarak Hz. Peygamber’in (s.a.s.) kendisine bunu vasiyet etmesini göstermiştir. Dolayısıyla bu hadis, eğer vasiyeti yoksa ölü adına kurban kesileceğine delalet etmez. Buna göre vasiyeti yoksa ölen kimseler için mirasçılarının kurban kesmeleri gerekmez. Ancak bir kimse, sevabını ölmüş bulunan anne veya babasına yahut diğer yakınlarına bağışlamak üzere, çeşitli hayır kurumlarına, fakir ve muhtaç kişilere bağışta bulunabileceği gibi kurban da kesebilir.

Ölenin kendisi için kurban kesilmesine dair vasiyeti yoksa kesen kimse, bu kurban etini fakirlere yedirebileceği gibi kendisi ve zenginler de yiyebilir. Ancak ölen kişinin vasiyeti varsa, tamamen fakirlere yedirilmesi veya dağıtılması gerekir.

ÖLEN BİRİ ADINA KURBAN KESİLİR Mİ DİYANET?

Diyanet’in açıklamasına göre; İslam'da kabir kurbanı veya ölü kurbanı adıyla bir kurban türü bulunmamaktadır. Ölenin vasiyeti yoksa onun adına udhiyye (Kurban Bayramı'nda hac dışında kesilen kurban) kesilmesi gerekmez.

KURBAN KESMENİN ŞARTLARI NELER?

  • Niyet etmek
  • İslami kurallara uygun olarak seçilmiş bir hayvan (koyun, keçi, sığır veya deve) kurban etmek
  • Özellikle Kurban Bayramı'nda belirlenen günlerde (bayramın ilk üç günü) kurban kesmek.
  • Kurban etinin dağıtmak. Genellikle üçe bölünür: bir kısmı kurban kesen aileye, bir kısmı akraba ve komşulara, bir kısmı ise ihtiyaç sahiplerine dağıtılır.
Enes Güran'ın Ses kayıtları Ortaya Çıktı Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi