Öksürük şurubundan çıkan zehirli madde 80 çocuğun canını aldı!
Hindistan’da üretilen öksürük şuruplarının geçen yıl ülkede ve ilaçların ihraç edildiği Gambiya’da 80’den fazla çocuk hayatını kaybetti. Acılı aileler ölen çocukları için adalet arıyor. Dünya Sağlık Örgütü, Ekim ayında yaptığı açıklamada, ölümlerle ilişkilendirilen bu öksürük şuruplarında “kabul edilemez” düzeyde toksin madde tespit edildiği uyarısında bulunmuştu.
Gambiya’da yaşayan Ebrima Sajnia geçen yıl Eylül ayında 3 yaşındaki oğlunun gözlerinin önünde yavaş yavaş ölümüne tanık oldu. Öksürük şuruplarındaki toksinlerin ölümlere yol açtığı iddia edilirken, üretici şirket suçlamaları reddetti.
"KABUL EDİLEMEZ DERECEDE TOKSİN MADDE İÇERİYOR"
Dünya Sağlık Örgütü, Ekim ayında yaptığı açıklamada ölümlerle ilişkilendirilen bu öksürük şuruplarında “kabul edilemez” düzeyde toksin madde tespit edildiği uyarısında bulundu. Gambiya Meclisi’nin heyeti tarafından yürütülen resmi soruşturmada da, yaşanan ölümler, içilen öksürük şurubu ile ilişkilendirildi.
YETKİLİLER KABUL ETMEDİ
Hem Maiden Pharmaceuticals, hem de Hindistan hükümeti bu iddiayı reddetti. Aralık ayında Hint yetkililer, ülkede test edilen bu şurupların kalite standartlarına uygun olduğunu savundu.
Ölümleri araştıran heyetin başkanı Amadou Camara ise bu görüşe karşı çıktı.
Camara, “Elimizde kanıtlar var. Bu ilaçları test ettik ve kabul edilemez miktarda etilen glikol ve dietilen glikol içeriyorlardı. Maiden’ın ürettiği bu ilaçlar doğrudan Hindistan’dan ithal edildiler” diyor.
ONCA ÖLÜME RAĞMEN İLAÇ İHRACATIDA AKSAMA BİLE OLMADI
BBC'de yer alan habere göre, sadece Gambiya değil Özbekistan ve ABD’de benzer trajediler yaşandığı iddiaları sonrası ise, ilaç üretimi ve kalite standartları yeniden tartışma konusu oldu. Hindistan’ın ilaç ihracatının teşvik edilmesinden sorumlu konseyinin başkanı Udaya Başkar’a göre, Gambiya ve Özbekistan’da yaşanan olaylar ülkesinin ilaç sektörünün imajını bir miktar sarsmış olsa da, ihracatı olumsuz etkilemedi.
AİLELER ADALET ARIYOR
Mağdur aileleri temsil eden grubun sözcüsü Ebrima EF Saidi, “Sağlık Bakanı dahil bu suçu işleyen herkesin” yargılanması çağrısında bulunuyor. Gambiya Sağlık Bakanı Ahmadou Lamin Samateh ise röportaj talebine yanıt vermedi.Çocuklarını kaybeden aileler, Gambiya’da başka ailelerin benzer bir acı yaşamaması için mücadele etme konusunda kararlı.
19 çocuğun aileleri, Gambiya üst mahkemesinde yargılanmaları talebiyle yerel sağlık yetkilileri ile Maiden ilaç şirketine dava açtı. Bu gruptaki ebeveynlerden Sagnia, “Bu çocuklar hükümetin ihmali yüzünden öldü” diyor.