Öğrendiğimiz bilgilerin yarısını 1 saatte unutuyoruz! Unutma eğrisi nedir? Unutma ile nasıl başa çıkılır?
Hiç bir kitabı bitirdiğinizde yarısından çoğunu zamanla unuttuğunuz oldu mu? Psikolog Hermann Ebbinghaus'un matematiksel formülü unutma eğrisine göre; öğrendiğimiz bilgilerin yarısını 1 saatte unutuyoruz. Edindiğimiz bilgileri uzunca bir süre büyük çoğunluğunu akılda tutmak için unutma eğrisi ile mücadele etmek gerekir. Peki, Unutma eğrisi nedir? Unutma ile nasıl başa çıkılır?
Öğrendiğiniz bilgilerin ne kadarını hatırlıyorsunuz ve bu bilgileri ne sıklıkla tekrarlıyorsunuz? Unutma eğrisi, hafızada belirli bilgileri tutmanın zamanla azalması varsayımıdır. Unutma eğrisini keşfeden Psikolog Hermann Ebbinghaus'a göre; öğrendiğimiz bilgilerin 1 saatte neredeyse yarısını, 1 günde üçte ikisini ve 1 ayda ise yaklaşık yüzde 80'ini unutmaktayız. Bilgiyi daha uzun süre hafızamızda saklamak için unutma eğrisine karşı mücadele etmemiz gerekiyor. Peki, Unutma eğrisi nedir? Unutma ile nasıl başa çıkılır?
UNUTMA EĞRİSİ NEDİR?
İnsanların öğrendikleri bilgileri zamanla nasıl unuttuklarını gösteren bir kavram olan unutma eğrisi, ilk kez Alman psikolog Hermann Ebbinghaus tarafından 1885'te tanımlandı. Bu eğri, bilginin ne kadarının zamanla unutulduğunu ve öğrenmeden sonra geçen süreye bağlı olarak hafızada ne kadar kaldığını grafiksel olarak gösterir.
Unutma eğrisine göre; başlangıçta çok hızlı bir unutma yaşanır fakat zamanla unutma hızı azalır. Yani, yeni öğrendiğimiz bilgiler ilk birkaç gün içinde hızlı bir şekilde unutulur fakat daha sonra unutma süresi yavaşlamaya başlar.
UNUTMA İLE NASIL BAŞA ÇIKILIR?
Edindiğimiz bilgileri düzenli tekrar ederek ve kendimize hatırlatarak, bilgilerin hafızada daha uzun süre kalmasına yardımcı olabiliriz.
Ebbinghaus, yeni bilgileri gözden geçirerek, unutma oranınızı azaltabileceğimizi savunur.
Beynin, tekrarlanan bilgileri önemli olarak etiketleme olasılığı daha yüksektir.
Bilgiyi her tekrarladığımızda hafızamızda tutma oranımız yüzde 100'e geri dönmektedir. Fakat tekrarlar arasında giderek uzun boşluk bırakabilirsiniz. Buna ise 'aralıklı öğrenme' adı verilir.
Unutma eğrisine göre unutma eylemi ile başa çıkabileceğiniz yollar şöyle:
Unutma eğrisine göre unutmayı azaltmak ve bilgilerin hafızada daha uzun süre kalmasını sağlamak için bazı stratejiler uygulanabilir:
1. Aralıklı tekrar
Öğrendiğiniz bilgileri belirli aralıklarla tekrar edin. Tekrar aralıklarını, bilginin öğrenildiği zamandan itibaren giderek artan zaman dilimlerinde yapın. (örneğin, 1 gün sonra, 3 gün sonra, 1 hafta sonra).
2. Aktif Hatırlama
Bilgiyi pasif olarak okumak yerine, öğrenilen konuları zihninizde aktif olarak tekrar hatırlamaya çalışın.
3. Bilgiyi Anlamlandırma
Bilgileri, var olan bilgi birikiminizle ilişkilendirin.
4. Yeniden Öğrenme
Zamanla unuttuğunuz bilgileri yeniden öğrenin.
5. Çoklu Duyusal Öğrenme
Bilgiyi farklı duyularla öğrenin.
6. Uyku ve Dinlenme
Yeterli uyku alın, bilgi yorgun bir beyin tarafından daha çabuk unutulur.