Öfkeyi kontrol etme yöntemleri nedir, öfkeden kurtulmak için ne yapmalı?

Öfke yönetimi, öfkenin üzerinizdeki etkilerini azaltmada fayda sağlar. Öfke normal bir tepki ve duygu olduğundan, onu yok edemezsiniz. Ancak öfkeyi daha iyi yöneterek kontrol altına alabilir ve böylece hem kendinize hem de karşınızdakine zarar vermezsiniz

Öfke güçlü bir duygudur. Sinirlendiğinizde, incindiğinizde, rahatsız olduğunuzda veya hayal kırıklığına uğradığınızda ortaya çıkan normal ve sağlıklı bir duygudur.

Başınıza gelen bir şeyin, birinin söylediği veya yaptığı bir şeyin veya hatırladığınız bir şeyin sonucu olabilir.

Öfke, ona nasıl tepki verdiğinize bağlı olarak size yardımcı olabilir veya zarar verebilir. Başkasını incitmeden tepki verebilirseniz, bu iyi olabilir.

Öfkeyi içine atmak hem psikolojik hem de sağlık açısından zararlı olurken, öfkeyi kontrol altına almak daha etkilidir.

ÖFKEYİ KONTROL ETME YÖNTEMLERİ

Diyaframınızdan derin nefes alın. Kendinize moral konuşması yapabilirsiniz. Öfkeniz geçene kadar derin nefesler alabilirsiniz. Daha sonra kendinizi açık ve sakin bir şekilde ifade edebilirsiniz.

Öfkeli düşüncelere sahip olduğunuzu fark etmekte zorluk çekiyorsanız, öfkelendiğiniz zamanları yazılı bir günlükte tutun.

Kendinizi başkasının yerine koyarak farklı bir bakış açısı kazanmaya çalışın. Kendinize gülmeyi ve durumlardaki mizahı görmeyi öğrenin.

Karşınızdakini gerçekten dinleyin. Dinlemek iletişimi geliştirmeye yardımcı olur ve insanlar arasında güven duygusu sağlar. Bu güven, potansiyel olarak düşmanca duygularla başa çıkmanıza yardımcı olur.

Faydalı bir iletişim egzersizi yapabilirsiniz. Birine, "Ne söylediğini anladığımdan emin olmak istiyorum" demek ve ardından onlara ana mesajlarının veya bakış açılarının ne olduğunu düşündüğünüzü tekrar söyleyebilirsiniz.

Bu yaklaşım, hayal kırıklıklarına yol açabilecek yanlış anlamaları açıklığa kavuşturmaya ve tartışmadan nihayetinde "anlaşamayabileceğiniz" konuları belirlemeye yardımcı olur.

Kendinizi ifade edin, savunmacı, düşmanca veya duygusal olarak yüklü olmadan duygularınızı sakin ve doğrudan ifade edin.

ÖFKE SORUNUN BELİRTİLERİ

Kendinizi her zaman sinirli ya da kızgın hissediyorsanız, öfke sorunuyla karşı karşıyasınız demektir. Ayrıca öfke sorununun diğer belirtisi, ufak ve önemsiz olaylarda öfkelenmektir.

Bununla birlikte öfkenin kontrol edilemez hale geldiğini hissetmek ve başka kişileri sözlü ya da fiziksel olarak incitmek de öfke sorununun belirtileridir.

BASTIRILMIŞ ÖFKENİN RİSKLERİ

Öfkenizle başa çıkmazsanız, kaygı ve depresyona yol açabilir. İlişkilerinizi bozabilir ve hastalık riskinizi artırabilir.

Uzun vadeli öfke, aşağıdakiler de dahil olmak üzere sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilir:

  • Yüksek tansiyon
  • Kalp sorunları
  • Baş ağrıları
  • Cilt rahatsızlıkları
  • Sindirim sorunları
Kocaeli’de trajik son 6 kadını uyuşturup tecavüz etti A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı AFAD'dan kritik sağanak uyarı Ayrıldığı nişanlısını öldürdükten sonra... Zincirleme çarpışmada 37 can kaybı