Ofis çalışanları en çok bu hastalıktan şikayetçi!

Masanın başında geçirilen mesai ofis çalışanlarının sağlığını bir süre sonra olumsuz etkilemeye başlıyor. Bunlardan en çok etkilenen ise kas ve iskelet sistemi. Ofis çalışanları bu ağrılar nedeniyle

Kaynak: A.A

Kas-iskelet kaynaklı ağrının nedeni, yaşa, cinsiyete ve hastanın geçmiş ve mevcut özelliklerine göre değişiklik gösterebiliyor. Prof. Dr. Figen Ayhan ofis çalışanlarının, uzun süreli bilgisayar kullanımına bağlı boyun ve sırt ağrısı şikayetiyle kendilerine başvurduklarını belirterek, "Hastaya özel bireysel planlanmış sorularımızla büyük ölçüde ağrının türünü belirliyoruz. Fizik muayenede sadece ilgili bölgeyi değil, yansıyan ağrı olasılığı nedeniyle tüm omurgayı değerlendirmek gerekiyor." ifadesini kullandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Ayhan, omurga ağrılarının birçok branşı ilgilendirdiğine işaret ederek, bu ağrıları fiziksel tıp ve rehabilitasyon, beyin ve sinir cerrahisi, ortopedi, algoloji ve romatoloji uzmanlarının birlikte değerlendirdiklerini bildirdi.

UZUN SAATLER SÜREN BİLGİSAYAR KULLANIMI 

Genellikle ofis çalışanlarının, uzun süreli bilgisayar kullanımına bağlı boyun ve sırt ağrısıyla kendilerine başvurduğunu belirten Ayhan, boyun fıtığına bağlı boyun ağrısı şikayetlerinin de görüldüğünü ifade etti.

Ayhan, bel ağrısının da en sık görülen omurga ağrıları arasında yer aldığını ve sıklıkla beden gücüyle çalışanlar ve uzun süre oturan yöneticilerde görüldüğünü belirterek, bel ağrısının iş gücü kaybı nedenleri arasında yer aldığını ifade etti. Ayhan, bel fıtığı, travma öyküsü, enfeksiyon, kanser ve romatizma gibi durumlarda da bel ağrıları görüldüğü ve bu durumlarda mutlaka ileri görüntüleme ve laboratuvar tetkiklerine başvurulması gerektiği uyarısında bulundu.

Eklem ağrılarının da sıklıkla görülen kas ve iskelet ağrıları arasında yer aldığını bildiren Ayan, romatizmal hastalıklarda el, ayaklar ve parmaklarda simetrik ağrılı şişlik görüldüğünü, kavrama ve yürümede güçlük yaşandığını belirtti.

DİLERDE DE SIK GÖRÜLÜYOR

Ayhan, eklem ağrılarının en sık diz bölgesinde görüldüğüne işaret ederek şu değerlendirmede bulundu:

"Mekanik diz ağrısı, özellikle genç ve spor yapanlarda eklem içi menisküs veya ön-çapraz bağ gibi yapılardan kaynaklanırken, yaşlı ve obezlerde daha çok halk arasında 'kireçlenme' olarak da bilinen osteoartrit nedenli oluyor. Omuz ağrısı günlük pratiğimizde en sık gördüğümüz ikinci eklem ağrısı nedeni. Özellikle spor salonlarında aşırı yüklenilen eklemlerde ve diyabetik hastalarda gördüğümüz tendon yırtıkları önemli omuz ağrısı nedenlerinden."

Teşhis sürecinde hastanın öyküsünü dikkatle dinlemenin önemini vurgulayan Ayhan, şunları kaydetti:

"Hastaya özel bireysel planlanmış sorularımızla büyük ölçüde ağrının türünü belirliyoruz. Fizik muayenede sadece ilgili bölgeyi değil, yansıyan ağrı olasılığı nedeniyle tüm omurgayı değerlendirmek gerekiyor. Kısa süreli hafif şiddetli ağrılarda tanısal testler istemeye gerek olmayabilir. Ancak hastada bir travmatik lezyon veya enfeksiyon veya romatizmal hastalık veya metabolik hastalık veya kanser metastaz şüphesi varsa daha ileri tetkik aşamasına geçiyoruz. Burada rutin kan biyokimya testlerinin ve tam kan sayımının yanı sıra şüpheli duruma göre romatizmal testler veya ürik asit veya idrar tetkiki gibi testleri isteyebiliriz. Uzun süreli ve ağrı kesici kullanımı gibi basit yöntemlerle geçmeyen ağrılarda ise görüntüleme yöntemlerine başvuruyoruz."

Bu ilçelerde saatlerce elektrik olmayacak Cezaevi görevlisi mahkumla ilişkiye girdi Kavga çıkaracak miras açıklaması Orhan Gencebay'ın eşi o iddialara isyan etti 6.6 büyüklüğünde deprem uyarısı! 15 yıllık evlilik 5 dakikada bitti