O isim RTÜK yasağını deldi
AKP kontenjanından RTÜK’e seçilen Nurullah Öztürk’ün kanunda yasaklanmasına rağmen eşzamanlı olarak RTÜK’le bağlantılı Reklam Kurulu’nda da yöneticilik yaptığı ve maaşa ek olarak huzur hakkı aldığı bildirildi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyelerinin aynı zamanda başka kurumlarda da yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmasına bir örnek daha eklendi.
RTÜK Kanunu’na göre, kurul üyeleri, yayıncılıkla ilgili bir kurumda eşzamanlı olarak görev alamıyor. Ancak bu kuralı RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in, Basın İlan Kurumu ve TÜRKSAT’ta da yönetici olarak çiğnediği ortaya çıkarken bir diğer RTÜK Üyesi Nurullah Öztürk’ün de iki görevi olduğu öğrenildi.
RTÜK üyeliğine 2013 yılında AKP kontenjanından seçilen Nurullah Öztürk’ün de Şahin gibi görev alanı ile ilgili olan bir kurumda yöneticilik yaptığı ifade edildi.
Birgün'de yer alan habere göre; Öztürk, 2013 yılında RTÜK adına ticari reklamları denetlemek ve yaptırım uygulamakla sorumlu Reklam Kurulu’na yönetici oldu. Öztürk’ün burada huzur hakkı adı altında ücret aldığı iddia edildi.
KANUN DIŞI
Yayıncılıkla ilgili bir başka kurumda görev yapması yasak olan Öztürk’ün döneminde iki kurumun aynı konuda kararlar aldığı da ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, 2017 yılında iki kurum aynı reklamı inceledi ve iki kurum da bu reklama para cezası verdi. Bu reklamın RTÜK ile Reklam Kurulu’nun görev alanlarının çakıştığına bir örnek olduğunu ifade eden eski RTÜK Üyesi Faruk Bildirici, "RTÜK Kanunu açıkça ihlal ediliyor" dedi.
ÜÇ KURUŞ FAZLA PARA İÇİN
RTÜK Başkanı Şahin’in yönetim kurulu üyeliklerini gündeme getirdikten sonra görevden alınan Faruk Bildirici, "İşte RTÜK yönetiminde çöken zihniyet bu" dedi. Yöneticilerin daha fazla maaş almak için yasaları ve etik kuralları hiçe saydığını anlatan Bildirici, "Üç kuruş fazla para kazanmak için kamu kaynaklarını yağma alanı olarak gören ve görev alanında terazisi şaşmış bir adaletin uygulayıcıları olmayı vicdanlarına sığdırıyorlar. Onlar sayesinde RTÜK artık işlevini yitirmiş, sansür ve korkutma aracına dönüşmüş bir çıkar ilişkileri ağıdır. Tıpkı Ebubekir Şahin gibi Nurullah Öztürk’ün RTÜK üyeliği de yasadışıdır" dedi.
ÜCRET ALIYORUZ
Hakkındaki iddialarla ilgili BirGün’e konuşan RTÜK Üyesi Nurullah Öztürk, KHK ile kendilerine bu gibi kurumlarda yönetim kurulu üyeliği yapma yetkisinin verildiğini ifade etti.
Reklam Kurulu’ndaki yerinin bir şirket yönetim kurulu üyeliğinden farklı olduğunu söyleyen Öztürk, "Burada RTÜK temsil edilmesi gereken bir kurum. Ben de görevimi yapıyorum" dedi.
RTÜK’te görevli bir memurun da temsilci olabileceğini ancak üst kurulun kendisini uygun gördüğünü anlatan Öztürk, "Toplantılara katıldığımız zamanlar belirli miktarda ücret alıyoruz" dedi.