O il için acil uyarı: Her an 7 büyüklüğünde deprem olabilir! TMMOB Hakkari İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Evin Gezer'den açıklama geldi

TMMOB Hakkari İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Evin Gezer, 7 ve üzeri sarsıntılar üretebilecek bir fay hattı üzerindeki şehrin depreme hazırlıklı olmadığını söyledi. Uyarıların dikkate alınmadığını söyleyen Gezer, "1. derece deprem bölgelerinde konut kat sayısı dördü geçmezken, şehir merkezinde dokuz katlı binaların bulunduğu ve bunların birçoğunun imar affı kapsamında ruhsatlandırıldığı bilinmektedir." dedi.

TMMOB Hakkari İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Evin Gezer, 7 ve üzeri sarsıntılar üretebilecek bir fay hattı üzerindeki şehrin depreme hazırlıklı olmadığını ve uyarıların dikkate alınmadığını söyledi. Gazeteduvar'dan Evrim Deniz'in haberine göre uzmanlar Hakkari'de 7 üzeri deprem bekliyor.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası'nın, "Hakkari’nin Depremselliği" konulu 4 Mayıs 2021 tarihli raporuna göre, Hakkari kent merkezi ile birlikte Şemdinli ilçe merkezi ve Hakkari’ye bağlı 45 belde veya köy doğrudan fay zonu üstüne oturuyor.

Uzmanlar, ayrıca Hakkari’de konut kat sayısının dördü geçmemesi gerektiğini ifade ederek, şehir merkezinde dokuz katlı binaların inşa edildiğine ve bunların birçoğunun imar affı kapsamında ruhsatlandırıldığına dikkat çekiyorlar.

KONUTLAR İMAR AFFIYLA RUHSATLANDIRIYOR

TMMOB Hakkari İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Evin Gezer, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın 2021 yılında Hakkari’nin depremselliği üzerine yayınladığı raporuna göreü 21. yüzyılda bir kentin tek bir köprüyle başka kentlere bağlanmasının çağdışı olduğunu vurguladı.

Gezer, şöyle devam etti: "Hakkari’nin en büyük riski kente giriş çıkışların yapılabildiği tek yolun yaklaşık 40 yıl önce yapılan bir köprüyle sağlanması. Yaşanacak bir doğal afette insanların kaçabileceği o yolun işlevselliğini tamamen yitireceği aşikardır. Yolun bağlantı noktası olan Depin Köprüsü'nün yıkılması söz konusu olursa, Hakkari’de yaşayan insanlar kaderine terk edilecektir. Köprü konum itibariyle kentin aşağısında olduğundan, doğal bir afette gidilmesi gereken en son nokta olarak görülebilir. Bunun yanında 1. derece deprem bölgelerinde konut kat sayısı dördü geçmezken, şehir merkezinde dokuz katlı binaların bulunduğu ve bunların birçoğunun imar affı kapsamında ruhsatlandırıldığı bilinmektedir. Heyelan bölgesi olarak kabul edilen birçok alanın imara açılması, yapı stoğunun belirlenmemesi ve herhangi bir doğal afet durumunda eğitimli personelin yetersizliği olabilecek bir doğal afette Hakkari’nin karşı karşıya olduğu riskleri göstermektedir."

TOPLANMA ALANLARI HEYELAN RİSKİ TAŞIYOR

İçişleri Bakanlığı'nın 2019’da yaptığı İl Afet Risk Planlaması (İRAP) 2021 yılı itibariyle Türkiye’nin 81 ilinde hazır hale getirildi. Hakkari’de en son 1 Mart 2023 tarihinde yapılan İRAP raporunun toplantıları ve alınacak önlemleri bir kısmı basınla paylaşıldı.

Bu rapor sonucunda İRAP’ın uygulanma çalışmalarına dair herhangi bir çalışma yapılmadığına değinen Gezer, şöyle devam etti: "Hakkari için hazırlanan İRAP çalışmasını incelediğimizde birçok eksikliğin olduğunu görmekteyiz. Raporda belirtilen toplanma alanlarının (Biçer, Merzan, Sümbül, Dağgöl ve Keklikpınar mahalleleri), ‘heyelan risk alanı' (Biçer, Merzan, Sümbül, Dağgöl-Karayolları Sahası ve Keklikpınar-Otogar) olduğunu görüyoruz. Bu, raporun, işinin uzmanı insanlarla ortaklaşmaya gidilmeden yapıldığını göstermektedir.’’

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında