Necdet Sakaoğlu kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? Tarihçi ve Yazar Necdet Sakaoğlu'nun eserleri neler?
Tarihçi, öğretmen ve yazar Necdet Sakaoğlu 84 yaşında hayatını kaybetti. Bartın'ın Amasra ilçesinde hayata gözlerini yuman ünlü tarihçinin cenazesi, dün kılınan ikindi namazına müteakip Amasra şehir mezarlığına defnedildi. Sakaoğlu'nun ölümü üzerine Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan başsağlığı mesajı geldi. Peki, Necdet Sakaoğlu kimdir, neden öldü, hastalığı neydi? Tarihçi ve Yazar Necdet Sakaoğlu'nun eserleri neler?
Türkiye'nin önde gelen tarihçilerinden biri olan Necdet Sakaoğlu'nun ölüm haberini akrabası Murat Alper sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu. Tarih, edebiyat ve folklor alanlarındaki araştırmaları ile tanınan Sakaoğlu, Bartın Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve Karabük'te özel bir hastaneye sevk edildi. Bu hastanede vefat eden Sakaoğlu için Kaleiçi Mahallesi'ndeki evinin önünde Kuran'ı Kerim okundu ve dualar edildi. Merkez İskele Camii'nde kılınan ikinci namazına müteakip Necdet Sakaoğlu'nun cenazesi Amasra Şehir Mezarlığı'na defnedildi. Yaşanan üzücü gelişmenin ardından, Tarihçi ve Yazar Necdet Sakaoğlu'nun hayatı merak konusu oldu. Peki, Necdet Sakaoğlu kimdir, neden öldü, hastalığı neydi?
NECDET SAKAOĞLU KİMDİR, NEDEN ÖLDÜ, HASTALIĞI NEYDİ?
Necdet Sakaoğlu 29 Eylül 1939 tarihinde Sivas Divriği'de dünyaya geldi, 27 Ağustos 2024 tarihinde Amasra'da vefat etti. Yerel tarih, kent trihi, Osmanlı ve Selçuklu tarihi, eğitim tarihi alanlarındaki çalışmaları ile tanınan ünlü isim, ilkokul eğitimini Divriği Atatürk İlkokulu'nda, ortaokul eğitimini Nuri Demirağ Ortaokulu'nda tamamladı. Sakaoğlu, Sivas valisi Muammer Bey'in yaptırdığı öğretmen okulunu ve İstanbul Çapa'daki kitabesinde adı "Dârül-Muallimat-ı Aliye" olan Eğitim Enstitüsü'nü bitirdi.
Tarih, edebiyat ve folklor alanlarında araştırmaları olan Sakaoğlu, Kaleiçi Mahallesi’ndeki evinde kalp krizi geçirdi.
Sağlık ekipleri tarafından Karabük’te bulunan özel bir hastaneye kaldırılan Sakaoğlu, 84 yaşında hayatını kaybetti.
NECDET SAKAOĞLU'NUN ESERLERİ NELER?
Necdet Sakaoğlu'nun makaleleri, çeşitli dergi, gazete ve ansiklopedilerde yayımlandı. Yayımlanan çeşitli kitapları da vardır. Bunlardan bazıları şöyle:
- Türk Anadolu'da Mengücekoğulları,
- Amasra'nın Üç Bin Yılı,
- Osmanlı Eğitim Tarihi."
Yerel tarih, kent tarihi, Selçuklu, Osmanlı ve eğitim tarihleri konularında çalışmaları olan Sakaoğlu’nun yayımlanmış eserleri
- Çeşm-i Cihan Amasra (1966),
- Türk Anadolu’da Mengücekoğulları (1971, Ali Naci Karacan Armağanı),
- Divriği’de Ev Mimarisi (1978),
- Anadolu Derebeyi Ocaklarından Köse Paşa Hanedanı (1984, Sedat Simavi Vakfı Sosyal Bilimler Ödülü),
- Tanzimat Tarihi Sözlüğü (1985),
- Osmanlı Eğitim Tarihi (1990),
- Cumhuriyet Dönemi Eğitim Tarihi (1991),
- Osmanlı Kentleri ve Yabancı Gezginler (1995),
- Milli Mücadele Albümü (1998),
- Bu Mülkün Sultanları-36 Osmanlı Padişahı (1999),
- Tarihi, Mekânları, Kitabeleri, Anıları ile Saray-ı Hümayun - Topkapı Sarayı (2002),
- İstanbul’un Tarihi Kimliği (2003),
- Osmanlı’dan Günümüze Eğitim Tarihi (2003).
- Bostanzâde Yahya’nın Târih-i Saf/Tuhfetü’l-Ahbâb adlı eserini, Duru Tarih adıyla günümüz Türkçesine çevirmiştir. (1969, Ali Naci Karacan Armağanı),
- Yazıcıoğlu Ahmed Bîcan’ın Dürr-i Meknun’unu yayımlamıştır (1999).
- Tanzimat'tan Cumhuriyete Tarih Sözlüğü
- Osmanlı Tarihi Sözlüğü
Süreli yayınlarda yayımlanmış makaleleri ise şöyle:
- Atatürk Düşüncesi (1995) Ord. Prof. Reşat Kaynar’la; Binbir Gün Binbir Gece- İstanbul’da Eğlence Hayatının Tarihi (1999); Osmanlı’da Zenaatten Sanata Cilt I: Esnaf ve Zenaatkârlar (1999), Cilt II: Sanatlar ve Sanatkârlar (2000), Osmanlı Dünyasından Yansımalar (2000),
- Avrupa Yolunda Bir Padişah; Sultan Abdülmecid (2001),
- Derinin Anadolu’da Bin Yıllık Tarihi (2002) Nuri Akbayar’la ortak çalışmalarıdır.
ADALET BAKANI'NDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI GELDİ
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Necet Sakaoğlu'nun vefatı üzerine sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:
"Yazar, tarihçi ve eğitimci Necdet Sakaoğlu'nun vefatını teessürle öğrendim. Türkiye ve Osmanlı tarihi üzerine yaptığı araştırmaları ile kıymetli eserlerinin yanı sıra Amasra için yürüttüğü çalışmalarıyla da kültür dünyamızda yeri doldurulamaz bir değer olarak anılacaktır. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına, tarih, edebiyat ve eğitim camiamıza başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet, ruhu şad olsun"