Müjde geldi, EYT'nin çıkış tarihi açıklandı. Türkiye gazetesi yazarı Yücel Koç, Emeklilikte Yaşa Takılanlara müjdeyi verdi, EYT'nin ne zaman çıkacağını açıkladı
5 milyonun üzerinde insan Emeklilikte Yaşa Takılmış (EYT) durumda. EYT ile ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. Türkiye Gazetesi Yazarı Yücel Koç, EYT sorununu ne zaman çözüleceğini açıkladı ve EYT'nin çıkış tarihi için tarih verdi.
MEDYATAVA/ÖZEL
TGRT ekranlarında Çare Ne programında Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın (EYT) durumu konuşuldu.
Sevda Türküsev'in moderatörlüğündeki programın konukları arasında Erol Köse, SGK uzmanı Emin Yılmaz ve Türkiye gazetesi yazarı Yücel Koç bulundu.
Yücel Koç, EYT sorunuyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu ve aldığı kulis bilgisini paylaştı.
Koç, 2023 seçimlerinden önce EYT'in kesin bir şekilde çıkacağını söyledi.
Koç, "EYT çıkacak. Belgen var mı diyorlar, bu işin belgesi olmaz. Görüşüldü, konuşuldu, dinledik. Güvenmediğimiz kişiler olmasa zaten yazmadık. 2019 seçimlerinden edinilen tecrübeler ışığında 2023'e gidereken bu konuların yeniden gözden geçirildiği, bununla ilgili yapılabilecek ne varsa, bunların masaya konduğunu, konuşulduğunu ve çözmek için çok ciddi bir irade olduğunu söyleyebilirim" dedi.
Sevda Türküsev'in "Kiminle görüştünüz bu konuda?" sorusuna ise Koç, "O kadarını da söylememeyim" cevabını verdi.
Koç, bakanlıktan birileriyle görüştüğünü ve kendisine bu konunun çözüleceğinin sözünün aktarıldığını kaydetti, görüşmesinden "Emeklilikle ilgili bütün sorunları çözeceğiz" mesajı aldıklarını açıkladı.
Sevda Türküsev de "Türkiye televizyonlarında ilk defa Yücel Koç açıkladı. EYT'iler sevinebilirsiniz" dedi.
Koç, 3600 ek gösterge konusunun çözülmesinden sonra gündemin EYT olacağını sözlerine ekledi ve "2023 seçimleri çok önemli, burayı hiç bir şekilde riske atılmak istenmiyor. 2019'da yaşanan o tecrübe bir şeyleri göstermiştir. Belediye başkanlığı seçimlerinde oy vermeyen bir EYT kitlesi vardı" dedi.
EYT nedir? Emeklilikte Yaşa Takılanlar ne demek?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar ya da diğer bir ifadeyle EYT; 1999 yılında emeklilik yaşının yükselmesine vesile olan 4447 sayılı kanun ile ortaya çıkmış bir kavramdır. 8 Eylül 1999 tarihine kadar emeklilik şartı, kadınlar için 20, erkekler için ise 25 yıl sigortalılık şartı ile birlikte 5000 prim günüydü. 8 Eylül 1999 tarihinde çıkartılan yeni bir kanun ile emekli olabilmek için yaş şartı getirilmiş oldu. Prim gün süresini doldurmalarına rağmen yaş şartını yerine getiremedikleri için emekli olup aylık alamayan kişiler için bu kavram kullanılır.
Yapılan düzenlemeyle emeklilik yaşı kadınlarda 58’e, erkeklerde 60’a yükseltilirken, emeklilik için gerekli prim gün sayısı ise 7 bin güne yükseltildi.
2008’de yine değişti
2008’de yapılan bir diğer yasa değişikliğiyle emeklilik için gereken yaş sınırı bir kez daha yükseltildi.
2048’de kadın ve erkek çalışanlar için emeklilik yaşını 65’te eşitlemesi öngörülen sistem uyarınca, halen çalışmakta olanların emeklilik yaşı da prim günlerinin dolmasına rağmen yükselmiş oldu. Mevcutları çalışanlara yönelik olarak da işleyen düzenlemeyle birlikte, emeklilikte yıl şartını doldurmasını kısa süre kalanlar da emekli aylığı almak için bir süre beklemek durumunda kaldı.