Mısır'da müthiş keşif. 4 bin 300 yıllık mezar açıldı, Sakkara Bölgesi'nde yapılan çalışmalarda ortaya çıkan eserlerin değeri paha biçilemiyor

Krallık mezarlarının yer aldığı Sakkara bölgesinde yürütülen arkeolojik çalışmalarda müthiş bir keşfe imza atıldı. Mısırlı arkeolog ve eski Tarihi Eserler Bakanı Zahi Havas tarafından yapılan açıklamaya göre bölgede 4bin 300 yıllık bir mezara ulaşıldı. Yapılan çalışmalarda bugüne kadar bulunmuş en eski mumya ortaya çıkarıldı.

Krallık mezarlarının yer aldığı Sakkara bölgesinde yürütülen arkeolojik çalışmalarda müthiş bir keşfe imza atıldı. Mısırlı arkeolog ve eski Tarihi Eserler Bakanı Zahi Havas tarafından yapılan açıklamaya göre bölgede 4bin 300 yıllık bir mezara ulaşıldı. Yapılan çalışmalarda bugüne kadar bulunmuş en eski mumya ortaya çıkarıldı. Altın varakla kaplı olduğu tespit edilen mumya en az 4 bin 300 yaşında!

Konu ile ilgili bir basın açıklaması yapan Zahi Havas, “Bulunan mumya bir adama ait. Adı Heka Şibs. Bu tabut 4300 yıldır hiç açılmamış. Bu, kraliyet mumyaları dışında bugüne kadar bulduğumuz en eski mumya oldu” ifadelerini kullandı.

KİME AİT OLDUĞU BİLİNMİYOR

Zahi Havas, heykellerin ise kireç taşından yapıldığını, üzerlerinde nakış olmadığından kime ait olduğunu tespit edemediklerini söyledi. Havas, bulunan eserlerin 5'inci Firavun Hanedanlığı (MÖ 2487 ile MÖ 2449 arası) ile 6'ncı Firavun Hanedanlığı (MÖ 2345 ile MÖ 1821 arası) dönemlerinden olduğunu belirtti.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre bulunan tarihi mumya, başkent Kahire'nin güneyindeki Sakkara Nekropolü’nde, 15 metrelik bir sütunun altında keşfedildi. Bölgede üç mezar daha bulundu.
Mezarlar arasında çok sayıda çanak çömlek de dahil, başka birçok eşyaya da rastlandı.

GİZLİ MUHAFIZ ÜNVANLI MERİ

Ortaya çıkarılan mumyaların en büyüğünün, rahip, müfettiş ve aynı zamanda soyluların danışmanı olan Khnumdjedef adlı bir kişiye ait olduğu belirtiliyor.
Bir diğer büyük mumya ise özel dini ritüelleri gerçekleştirmesi nedeniyle "gizli muhafız" unvanı verilen, üst düzey bir saray görevlisi olan Meri adlı bir kişiye ait.
Mısır'da bu hafta ayrıca ülkenin güneyindeki Luksor kentinde MS 2. ve 3. yüzyıllara kadar uzanan, Roma dönemine ait eksiksiz bir yerleşim yeri de bulunmuştu.

Arkeologlar, bu keşifte yerleşim yerleri, kuleler ile birlikte çanak çömlek, araç gereç ve Roma dönemine ait sikkelerin de yer aldığı, “metal atölyeleri” diye adlandırdıkları yerler keşfetmişti.
Turizm sektörünü canlandırmak isteyen Mısır, son yıllarda birçok önemli arkeolojik keşfe imza attı.
Mısır hükümeti, bu yıl açılması planlanan Büyük Mısır Müzesi'nin 2028 yılına kadar ülkeye yılda 30 milyon turist çekmesini umuyor.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Wanda Nara Siyah Tangasıyla Meydan Okudu! Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Şakir Paşa Ailesi'ndeki yatak sahneleri alev aldı! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem FLAŞ! Altın Alım Zamanını Çok Net Olarak Açıkladı