Milyonlarca insan dikkat! Yoksa dinleniyor musunuz? Konuştuğunuz her şey telefonunuzda karşınıza çıkıyorsa...

Ailenizle veya arkadaşlarınızla herhangi bir konu hakkında sohbet ettiğinizde, belli bir süre geçtikten sonra bahsettiğiniz konunun telefonunuzda reklam olarak karşınıza çıktığını fark etmişsinizdir. Böyle olunca akla ilk gelen soru 'telefonum beni nasıl duyuyor?' olabilir. Acaba gerçekten telefonlar tarafından dinleniyor muyuz? İşte yanıtı...

Bir arkadaşınızla belirli bir öğe hakkında sohbet ettiğinizde, günün ilerleyen saatlerinde, onu aramanıza bile gerek kalmadan, o öğeyle ilgili hedefli bir reklamla karşılaştığınız zamanlar olabilir.

Şöyle düşünebilirsiniz: “Ben de tam bundan bahsediyordum. Telefonum bunu nereden biliyordu? Telefonum beni dinliyor mu?!”

Hemen varabileceğiniz sonuç, telefonunuzun konuşmalarınızı duyduğudur. Ama gerçekten öyle mi?

Normalde markalar, sosyal ağ kanallarınız ve ziyaret ettiğiniz web siteleri gibi üçüncü taraf sitelerden internetteki etkinliğinizi görüntülemek için izin alır.

Aldıkları veriler, kabul ettiğiniz çerezlerden demografik bilgilerinize (yaş ve konum) ve daha fazlasına kadar çeşitlilik gösterir.

Bu şekilde, aradıkları belirli özelliklere, ilgi alanlarına ve tercihlere sahip kitleleri daha doğru bir şekilde hedefleyebilirler ve potansiyel müşteri yakalama veya satışı dönüştürme şansları daha yüksek olabilir.

Peki, reklam ağlarının ve dijital pazarlama şirketlerinin, reklamları en iyi hedef kitleye sunmak için verileri nasıl sunar?

TELEFONLAR BİZİ DİNLİYOR MU?

Evet, telefonunuz teknik olarak sizi duyabilir ancak bu işlev, özel konuşmalarınıza giren reklam verenler tarafından değil, esas olarak sanal asistan uygulamaları tarafından kullanılır.

Reklam verenlerin verilerinizi almak için telefonunuzu dinlemesine gerek yok çünkü Facebook, Instagram ve Google gibi üçüncü taraf sitelerde bu veriler zaten mevcut.

Bu siteler, reklam verenlerin hedef kitlenin konumuna, yaşına, ilgi alanlarına ve hatta ziyaret ettiği web sitelerine erişmesine yardımcı olur.

Büyük veri, yapay zeka ve algoritmaların tümü, telefon reklamlarını verimli bir şekilde sunmak için birlikte çalışır. Hedef kitleniz hakkında ne kadar çok veri toplanırsa, bu reklamlar o kadar kesin olacaktır.

Şirketlerin topladığı bu veriler, kişinin ilgi alanlarını ve davranışlarını analiz etmede yardımcı oluyor.

Bu veriler sosyal medya uygulamalarından, arama motorlarından ve hatta telefon görüşmelerinden bile toplanıyor.

Yapay zeka, süreçleri otomatikleştirmek ve hataları azaltmak için çoğu çevrimiçi pazarlama aracını besler.

Her sosyal medya kanalı veya reklam ağı, maksimum etki için kullanıcıya gösterilecek reklamın en iyi boyutunu, zamanını ve türünü belirleyen özel algoritmalara sahiptir.

TELEFONLAR BİZİ NE KADAR DİNLİYOR?

Bazı uygulamalar, sizi gerçekten dinlemek için kullandıkları telefonunuzun mikrofonuna erişim sağlamak için özel baskılarına gizlice hükümler eklerken, diğer uygulamalar hedefli reklamlar göndermek için çevrimiçi etkinliklerinizi izler.

Akıllı telefonlar ortamınızdaki sesleri alır ancak bir sesli asistanı etkinleştirmediğiniz sürece bu, konuşmalarınızı aktif olarak dinlemekle aynı şey değildir.

Cümlelerinize "Hey, Siri", "Tamam, Google" veya "Alexa" ile başlamadığınız sürece telefonunuzun belirli konuşmaları gözetliyor olabileceğinden endişelenmenize gerek yok.

Görüşmelerinizde uyandırma sözcükleri yoksa veriler yalnızca telefonunuzda işlenir. Ancak bu "tetiklenmeyen" verilere, telefonunuzdaki Facebook gibi üçüncü taraf uygulamalar tarafından hala erişilebilir.

Bu verileri kullanmak isteyip istememek onlara kalmış. Bunlar akıllı telefonunuzun sizi gözetlemesinin iki yoludur.

Enes Güran'ın Ses kayıtları Ortaya Çıktı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Derin yırtmaçlı sahne kıyafeti olay yarattı Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi