Millet İttifakı'ndan 58 maddelik deprem kanunu önerisi: Konutlar devlet tarafından bedelsiz yapılacak
Millet İttifakı depremin yaralarını sarmak ve depremzedelere kapsamlı çözümler sunmak için hazırladığı 58 maddelik kanun teklifini Meclis'e sundu. Türkiye'yi depreme dayanıklı hale getirmek için önlemlere yer verilen teklifte, vatandaşlara konutların bedelsiz verilmesi, 2 yıl kira yardımı, kiracılara konut desteği, kredi borçlarının bir kısmının silinmesi gibi başlıklar yer alıyor.
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaraların sarılması için uzun vadeli, kapsamlı ve somut çözümler öngören 58 maddelik ortak kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.
Gerekçede, bu teklifin Millet İttifakı'nın 30 Ocak 2023 tarihinde açıklanan "Ortak Politikalar Mutabakat Metni"ndeki vaatlerinin ve taşıdığı ortak ruhun ışığında, deprem felaketinden çıkış için yeni, uzun vadeli, kapsamlı ve somut çözümler sunduğu ifade edildi.
HEDEF TÜRKİYE'Yİ DEPREME DAYANIKLI HALE GETİRMEK
eklifle, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarını sarmak ve bölgeyi daha güçlü bir biçimde ayağa kaldırmak, deprem riski yüksek iller başta olmak üzere tüm Türkiye'yi depreme dayanıklı hale getirme amaçlı düzenlemeler önerildiği bildirildi, vatandaşların mali açıdan kaygı duymayacakları bir geçiş süreciyle, gelir, üretim, sosyal haklar, yatırım, istihdam, vergi, fatura, kira yardımı, güçlendirme desteği, mülk ve araç edinme konusunda rahatlatılabileceğine değinildi.
Bu kapsamda önerilen düzenlemeler şöyle sıralandı:
- Depremde konutu yıkılan ya da ağır ve orta hasar gören vatandaşların tek konutu bedelsiz olarak devlet tarafından yapılacak.
- Evleri yıkılmış çiftçilere, modern tip ev, ahır ve ağılları ile bakıcı evleri bedelsiz verilecek.
- Depremde evi yıkılanlara kalıcı konutu teslim edilinceye kadar, kiracılara ise iki yıl süreyle kira yardımı yapılacak.
- İkamet edebileceği bir konutu bulunmayan kiracı konumundaki depremzedeler için de devlet konut yapabilecek.
- Ödeme gücü kalmayan depremzede vatandaşların kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarının belli bir kısmı silinecek.
- Deprem bölgesinde güçlendirilebileceği teknik olarak belirlenen yapılar için hak sahiplerine uygun koşullu uzun vadeli finansman desteği verilecek.
- Deprem nedeniyle inşa edilecek konut, iş yeri ve altyapı ile benzeri işlere ilişkin ihaleler şeffaf bir şekilde yapılacak, gerçekleşmeler belli aralıklarla kamuoyuna açıklanacak.
- Depremzedelere kira yardımı yapılacak, ödeme gücü kalmayan depremzedelerin kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarının bir bölümü silinecek.
Teklifle ayrıca deprem bölgesindeki tarihi ve kültürel varlıkların korunması için sit alanlarına özel düzenlemeler getirildiği, tarihi mirasın korunması adına yeni mali destekler içerdiği belirtildi.