Mevlid Kandili ne zaman. Diyanet Mevlid Kandili hangi güne denk geliyor. Mevlid Kandili'nin anlam ve önemi nedir?
Mevlid Kandili İslam alemi için kıymeti büyük günlerden biridir. Hazreti Muhammed'in dünyaya gelişi dolayısıyla hicri takvime göre rebiülevvel ayının 12'nci günü idrak edilir. Mevlid Kandili'nde bol bol ibadet edilir. Peki Mevlid Kandili ne zaman, hangi güne denk geliyor? İşte Mevlid Kandili'nin anlam ve önemi.
Mevlid Kandili, dünyanın en büyük ikinci dini olan İslam dininin peygamberi Hazreti Muhammed'in doğum günüdür.
Sözlükte "doğum yeri ve zamanı" anlamına gelen mevlid kelimesi, İslam kültüründe özellikle Hazreti Muhammed'in doğumunu, bu kapsamda yapılan törenleri ve yazılan eserleri ifade eder.
Peki Mevlid Kandili ne zaman, hangi güne denk geliyor? İşte Mevlid Kandili'nin anlam ve önemi.
2023 MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2023 dini günler takvimine göre Mevlid Kandili bu sene 26 Eylül Salı günü idrak edilecek.
MEVLİD KANDİLİ'NİN ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?
Hz. Muhammed'in doğumunu anmak için ilk olarak Mısır'da Fatımiler döneminde törenler yapılmaya başlandı. Bu kutlama programını çok geçmeden Eyyubiler de benimsedi.
Mevlid törenleri İslam dünyasında da yayıldı ve günümüze kadar geldi. Esasen Hz. Muhammed'in doğum yıl dönümü için başlayan mevlid töreni Kadir, Mi'rac, Regaib ve Berat gecelerinde veya sünnet, evlenme, ölüm, deprem gibi önemli olaylar vesilesiyle yapılmaya başlandı.
MEVLİD KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR?
Mevlid Kandili'nde Tesbih Namazı kılınması ve Hatm-i Enbiya yapılması önerilir.
Mübare gün ve gecelerde yapılan Hatm-i Enbiya evliyaullah ve tasavvuf ehli tarafından yapılır ve tavsiye edilir. Hazreti Âdem (a.s), Hazreti Eyyub (a.s) ve Hazreti Yunus (a.s) peygamberlerin okudukları ve Kur'an-ı Kerim'de geçen dualardır.
Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir: "Yâ Rabbi, niyet eyledim rızâ-yı şerîfin için tesbîh namazına. Yâ Rabbi, bu gece teşrîfleriyle âlemleri nûra gark ettiğin Habîbin, başımızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimiz'in hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle."
Allâhü Ekber, diyerek tesbih namazına başlanır.
Namazda Fatiha-i şerifeden sonra zammı sure olarak istenen veya bilinen herhangi bir dua okunur.
4 rekat olarak kılınan tesbih namazında her rekatta 75 tesbih okunur. Dört rek'atte 300 tesbih okunmuş olur.
"Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym"