Meteoroloji'den azot dioksit gazı açıklaması: Böyle bir uyarı yok

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün azot dioksit gazının etkili olacağına ilişkin bir uyarısının bulunduğu öne sürülmüştü. Meteoroloji'den o iddiaya ilişkin açıklama geldi.

Kaynak: A.A

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurdun iç ve batı kesimlerinde azot dioksit gazının etkili olacağına ilişkin bir uyarısının bulunmadığını açıkladı.

Genel Müdürlüğün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Bazı basın yayın organlarında yayınlanan bir haberde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünün ülkemizin iç ve batı kesimlerinde azot dioksit gazının etkili olarak, kötü kokuya sebep olacağı belirtilerek bu konuda internet sitesinde uyarı yayınlandığı bilgisi verilmiştir. Meteoroloji Genel müdürlüğü olarak bu konuda herhangi bir uyarımız bulunmamaktadır."

AZOT DİOKSİT GAZI NEDİR?

Azot dioksit (NO2), kimyasal formülü NO2 olan, kırmızımsı kahverengi renkte ve keskin kokulu bir gazdır. Çoğunlukla fosil yakıtlarının, özellikle de gaz, kömür ve yağların yanması sonucu ortaya çıkar. Bu gaz, hem çevreye hem de insan sağlığına ciddi zararlar verebilecek bir bileşiktir. Azot dioksit gazı, hava ile su buharı ile reaksiyona girerek asidik yağmurlara, yani asit yağmurlarına yol açabilir. Bu durum, doğada büyük tahribata yol açarak ağaçların, hayvanların ve balıkların ölümüne neden olabilir. Aynı zamanda toprak seviyesindeki ozon ve dumanlı sisin oluşumuna da katkıda bulunur. Kentsel bölgelerde kırsal bölgelere göre daha yoğun görülen azot dioksit, trafik kaynaklı kirliliğin önemli bir parçasıdır.

Sağlık açısından, azot dioksit gazının solunması ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Akciğer fonksiyonlarını zayıflatarak nefes darlığına, iltihaplanmalara ve solunum yollarının tahriş olmasına sebep olabilir. Yoğun gaz birikimi, zehirlenmelere neden olabilir ve asit yağmurları nedeniyle çevresel tahribatlara yol açabilir. Azot dioksit gazının tespiti oldukça zor olduğundan, yüksek riskli alanlarda gaz algılama sistemleri kullanılması önemlidir. Portatif gaz dedektörleri ve sabit sistemler, bu tür gazların tespit edilmesine yardımcı olabilir.

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında