Mesai saatleri düşecek mi, değişecek mi? Çalışma saatleri kısalacak mı, hangi mesleklerde geçerli?

1936 tarihli İş Yasası'na göre çalışma süresi günde 8, haftada ise 48 saat; 2003 tarihli İş Yasası'na göre ise haftalık çalışma saati 45'tir. Günümüzde halen 2003 tarihli İş Yasası uygulanıyor. Bu yasaya bağlı olarak bir çalışana bir yılda en fazla 270 saat fazla çalışma yaptırılabiliyor. Fakat şimdilerde mesai saatlerinin değişmesi gündemde. Peki, Mesai saatleri düşecek mi, değişecek mi? Çalışma saatleri kısalacak mı, hangi mesleklerde geçerli?

Bazı meslek gruplarında haftalık 45 saat olan çalışma süresinin düşürüleceği gündemde. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, mesai saatleri ile ilgili açıklamalar yaptı. Bunun üzerine, "Mesai saatleri düşecek mi, değişecek mi?" sorusu araştırma konusu oldu. Bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan esnek çalışma modeline Türkiye'de de geçilmesi için atılan adımlar hızlandı. Peki, Mesai saatleri düşecek mi, hangi mesleklerde geçerli? Çalışma saatleri kısalacak mı, son durum ne?

MESAİ SAATLERİ DÜŞECEK Mİ, DEĞİŞECEK Mİ?

Hükümetin esnek çalışma ve mesai saatleri ile ilgili düzenlemesi bir süredir ülkenin gündeminde. Daha önce Orta Vadeli Program'da kısmi, uzaktan ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modellerinin iş dünyasının ihtiyaçlarına göre hayata geçirileceği bildirilmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, mesai saatleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, "Bu gibi konular gündemimizde önemli bir yere sahiptir.” diye konuştu. Bunun üzerine esnek çalışma saatinin uygulanıp uygulanmayacağı ve hangi meslek gruplarında geçerli olacağı merak konusu oldu.

Yeni nesil çalışma modeli kapsamında mesai saatlerinde düzenleme ve esnek çalışma için çalışmalar devam ediyor.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu düzenlendi. Kurul'da uzaktan ve esnek çalışma modeli konusu gündeme geldi. Toplantıda, çalışma biçimlerinde ortaya çıkan ihtiyaçların tespitine yönelik teknik çalışma yapılması ele alındı.

Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modellerine dair mevzuat değişikliği ihtiyaçlarının iş dünyası gerekleri ve iş-özel yaşam dengesi gözetilerek belirlenmesi kararı alındı.

YOİKK toplantısında iş dünyasının öncelikleri doğrultusunda katılımcı bir şekilde belirlenen, yatırım süreçlerini iyileştirici, cari açığı azaltıcı, ikiz dönüşümü hızlandırıcı, mesleki eğitim ve istihdam ilişkisini güçlendirici, mal ve hizmet ihracatını kolaylaştırıcı hususlara odaklanan YOİKK Eylem Planı çerçevesindeki çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğü ifade edildi.
Toplantıda, çalışma biçimlerinde ortaya çıkan ihtiyaçların tespitine yönelik teknik çalışma yapılması gerektiği de vurgulandı.

ÇALIŞMA SAATLERİ KISALACAK MI, HANGİ MESLEKLERDE GEÇERLİ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, haziranda Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketinde yer alan esnek çalışma modeliyle ilgili çalışmalara başlanacağını, konu ile ilgili tüm kesimlerle bir araya geleceklerinin müjdesini verdi ve konunun Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) toplantısında da gündeme getirileceğini kaydetti.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, çalışma saatlerine de yeni ayarlamaların yapılması için çalışmalara hız verildi.

Bakan Işıkhan “Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamalarını, değişen iş gücü piyasası şartlarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hâle getireceğiz” diyerek değişikliğin sinyalini verdi. Bu kapsamda çalışma saatlerinde de değişikliğe gidilmesi bekleniyor.

45 saat olan çalışma süresinin 40 saate, bazı meslek gruplarındaki 48 saatlik çalışma saatlerinin de azaltılarak 40 saate düşürülebileceği söyleniyor.

Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Restorandaki yangından acı haber geldi Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi