Mersin'de basın emekçileri eylem yaptı
Gazete sayısı 8'e düşen ildeki işçiler seslerini bu şekilde duyurdu.
Fikir İşçileri adına Cankan Adiloğlu'ndan konuyla ilgili olarak şu açıklama yapıldı;
"ÇALIŞANLAR İÇİN DE HAYIRLI OLSUN!
Mersin’de yayınlanan ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla resmi ilan desteği alan 16 gazete, satın almalar ve ortaklıklar yoluyla birleşti ve gazete sayısı önce 9’a, daha sonra 8’e indirildi.
Basın İlan Kurumu’nun öncülük ettiği bu birleşmenin, ‘Daha kaliteli, daha güçlü, daha etkili, daha kârlı gazeteler yaratmak’ amacıyla gerçekleştirildiği sürecin en başından beri dile getirildi. Bu birleşmeler sayesinde, Mersin basının kanayan yarası haline gelen ‘ilan için gazetecilik’ anlayışı tamamen yok olmasa bile zayıflayacaktı. Birleşmeler, Mersin’deki gazetelerin ekonomik gücünü artıracaktı. Ekonomik gücün artması da daha kaliteli, kente duyarlı, gerçek anlamda gazete diyebileceğimiz gazetelerin sahaya inmesini sağlayacaktı.
Ancak birleşme kararından kısa süre sonra, Basın İlan Kurumu’nun ve gazete sahiplerinin biz çalışanlara verdiği sözlere rağmen, birleşmenin basın çalışanlarının sorunlarını gidermediği aksine artırdığı ortaya çıktı. Farklı zamanlarda bazı arkadaşımız, gazete sahipleri tarafından, keyfi şekilde işten çıkarıldı! Bazı gazetelerde çalışanlara, işten çıkarılacakları gayrı resmi olarak bildirildi. Yaşadığımız gerçek budur: Gazete sahipleri, Basın İlan Kurumu’nun denetlemedeki eksiklerinden ve yasal boşluklardan faydalanıp ‘muhabir kıyımı’ yapmak için fırsat bekliyor!
Mersin’deki günlük gazetelerde görev yapan biz muhabirler, yazarlar, editörler, sayfa düzenlemecileri yani basın emekçileri, gazetelerin ‘daha iyi bir Mersin basını için’ birleşmesi sürecine, en başından destek verdik. Her biri ekonomik sıkıntılar yaşayan gazetelerimizde, birçok ilin altındaki ücretlerle mesai yaptık. Amacımız, Mersin’in daha nitelikli, daha güçlü gazetelere kavuşmasına, kendi açımızdan katkı vermekti. Bu katkıyı verdiğimize inanıyoruz… Mersin basını için bedel ödediğimize inanıyoruz…Ve daha fazla ekonomik bedel ödemek istemiyoruz!
Güçlü, etkili, kaliteli yerel gazeteler yaratmanın yolu; o gazeteleri yaratan muhabirlerin, editörlerin, sayfa düzenlemecilerinin yani basın emekçilerinin ekonomik açıdan güçlü, işçilik açısından güvenceli olmasından geçer. Mersin basının bu yeni döneminde, basın emekçilerinin ücretlerinin daha insani şartlara yükseltilmesi için gazete sahiplerini daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Gazete sahiplerinin, çalışanların asgari geçim indirimi, yıllık ikramiyeler, yıllık izinler, yemek ve yol giderleri konusunda yasalara ve iş ahlakına uymalarını önemle talep ediyoruz. Bunun yanı sıra, fikir işçilerinin iş güvencesinin sağlanması, keyfi yere işten çıkarmaların engellenmesi taleplerimiz hâlâ ve eskisine nazaran daha da günceldir, acildir. Basın İlan Kurumu, her bir gazetenin, resmi ilan alabilmek için gerekli olan asgari personel sayısına uyup uymadığını denetlemekle de görevlidir.
Daha nitelikli Mersin basını için birleşmeye öncülük eden Basın İlan Kurumu’nun, gazetelerin asgari kadro ilkesine uyup uymadıkları konusunda daha titiz davranmasını, ‘naylon’ personel aldatmacasının önüne geçmesini, resmi ilan almanın birincil ve en önemli koşulunun 7 personel çalıştırmak olduğunu kesin ve net bir dille gazete sahiplerine hatırlatmasını talep ediyoruz. Resmi ilan desteği alan yerel gazeteler, kamunun desteklediği kuruluşlardır ve bu desteklemenin amacı hem istihdam yaratmak hem de demokrasiye ve çok sesliliğe katkı sunmaktır. Kamu desteğinin amacı, gazete sahiplerine yüksek kâr sağlamak değildir! Hem Basın İlan Kurumu’nun, hem de Mersin’deki gazete sahiplerinin, yasalarla çerçevesi çizilen bu gerçeğe göre hareket etmesini basın çalışanları olarak talep ediyoruz."