Merkez Bankası'nın yeni kararı yabancı basında!

Faizlerde çok yüksek bir artırıma gitmesi, yurt dışında 'agresif' bir adım olarak değerlendirildi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun beklenen üzerinde bir faiz artırımı kararı, tüm dünyada yankı buldu. Yabancı basın organları, kararı "agresif" bir adım olarak niteliyor ve bu kararın, "faiz lobisi"ne karşı "kampanya" yürüttüğünü söyledikleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın muhalefetine rağmen alındığının altını çiziyorlar. 



FT: "TÜRKİYE FAİZLERİ AGRESİF BİÇİMDE ARTIRDI"



İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, "Türkiye, faizleri agresif biçimde artırdı" başlığını kullandığı haberinde "dramatik" dediği artırımın Başbakan Erdoğan'ın uzun bir süreden beri "faiz lobisi" karşı yürüttüğü "kampanya"ya rağmen yapıldığına dikkat çekiyor. 



Faiz artırımının Türk lirasının büyük değer kayıplarının ardından geldiğine de işaret eden gazete, "Merkez Bankası'nın açıklamasından önce Sayın Erdoğan, Türkiye'nin hem yerel hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerini düzenleyeceği bu yılda (bir artırımın) büyüme üzerinde yapabileceği herhangi bir etkiden dolayı Merkez Bankası'ndan hesap soracağını ima etmişti" diye yazıyor. 



FT, Türkiye'nin, yüzde 80'ı kısa vadeli sermaye girişleri ile finanse edilen büyük cari açığı nedeniyle son dönemde artan bir kaygı yarattığını belirttiği haberinde Merkez Bankası'nın faiz artışının 160 milyar doları aşan döviz borcu olan şirketlerce olumlu karşılanabileceği görüşünü dile getiriyor. 



WSJ: "DİĞER YÜKSELEN PİYASALAR İÇİN EMSAL, ERDOĞAN İÇİN SEMBOLİK YENİLGİ"



Merkez Bankası'nın faiz oranlarını "agresif" biçimde yükselttiğini düşünen yabancı basın organlarından Wall Street Journal, "Türkiye'nin Merkez Bankası, çöken para birimleri ile boğuşan başka yükselen piyasalar için emsal bir adım ile Salı günü piyasa beklentilerini aşmak üzere faiz oranlarında acil bir artırım açıkladı ve lirada bir toparlamaya yol açtı" yorumunu yapıyor. Gazete şu savları da dile getiriyor:



"Beklenenden büyük atlayış, "faiz lobisini' ihbar eden ve Mart'tan başlayarak Türkiye'nin siyasetini önümüzdeki 10 yılda şekillendirebilecek bir dizi seçimler öncesi büyümenin bastırılmasını önlemek için faiz oranlarının yükseltilmesine direnen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için sembolik bir yenilgiye vurgu yapıyor."



WSJ, geniş haberinde Türkiye'nin attığı bu adım ile "önderlik" yapabileceğini de düşünüyor ve "Ülke, yatırımcıların güvenini geri kazanabilirse eğer diğer kırılgan piyasalar üzerinde olumlu etkisi olabilir" diye yazıyor.



NYT: "AGRESİF ADIMIN, YATIRIMCILARI TATMİN EDİP ETMEYECEĞİ BELLİ DEĞİL"



New York Times gazetesine göre ise, "agresif" olarak nitelediği adımın "uluslararası yatırımcıları tatmin edip etmeyeceği, Merkez Bankası'nın itibarını onarmak için yeterli olup olmayacağı belli değil."



"Türkiye, halen küresel piyasalarda bir güven krizi ile mücadele ediyor" değerlendirmesinde bulunan gazete, FED'nin tahvil alımlarını azaltma kararının ardından yatırımcıların, hem "siyasi çalkantıları" hem de uluslararası iktisatçılarca yaygın biçimde "sağlıksız" olarak görülen bir para politikası olan ülkeleri daha yakından incelediklerini belirtti.



ABD'li gazete, Türkiye'deki para politikası için "bir hayli politize" dediği geniş haberinde "Başbakan Erdoğan, bir yolsuzluk skandalı ortasında ve basın özgürlüklerini kısıtlama ve diğer bazı otoriter politikaları yürütme girişimi yüzünden hem yurt içinde hem yurt dışında artan eleştirilerle karşı karşıya" görüşünü öne sürüyor. (ANKA)


A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında