Merkez Bankası'nın raporunda ortaya çıktı. Konut kira fiyatlarında artış yaşandı. Birçok kalemde zamlar görüldü
Merkez Bankası'nın Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, eylülde kira alt grubunda aylık artış yüzde 5,45'e yükseldi. A'dan Z'ye birçok kalemde zamlar yaşandı.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) eylül ayında enflasyonun yüzde 3,08 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 83,45'e yükseldiğini açıklamasının ardından TCMB'nin 'Fiyat Gelişmeleri Raporu' da yayımlandı.
Rapora göre, kira alt grubunda aylık artış yüzde 5,45'e yükselirken, mevsimsellikten arındırmış veriler önceki aylara kıyasla hızlanmaya işaret etti. Üniversite ücretlerindeki artış neticesinde eğitim hizmetleri ve trafik sigortasına bağlı olarak sigorta hizmetleri dikkati çeken kalemler oldu.
LOKANTA VE OTEL FİYATLARI DA YÜKSELDİ
Bu dönemde, lokanta-otel alt grubunda fiyatlar da yüzde 2,43 ile önceki aylara kıyasla daha ılımlı bir şekilde arttı ve alt grup yıllık enflasyonu 0,39 puan yükselişle yüzde 81,34'e ulaştı.
ELEKTRİK VE DAĞALGAZ FİYATLARI DİKKAT ÇEKTİ
Elektrik ve doğalgaz mesken tarifelerinde yapılan zam sonucunda ilgili kalemlerin fiyatları yüzde 20 ve yüzde 20,98 yükselerek, enerji grubu fiyat artışının sürükleyicileri oldu.
Bu dönemde yüzde 6,96'yla şebeke suyu ve yüzde 6,98'le katı yakıt fiyatları da sergiledikleri artışlarla dikkati çekti.
GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEK ENFLASYONU YÜKSELDİ
Elektrik ve doğal gaz mesken tarifelerinde yapılan düzenleme sonucunda ilgili kalemlerin fiyatları yüzde 20 ve yüzde 20,98 yükselerek, enerji grubu fiyat artışının sürükleyicileri oldu.
Bu dönemde yüzde 6,96'yla şebeke suyu ve yüzde 6,98'le katı yakıt fiyatları da sergiledikleri artışlarla dikkati çekti.
İşlenmiş gıda fiyatlarında görülen yüzde 2,73'lük artışta ise temelde ekmek-tahıl, konserve sebze ürünleri ve şeker ile bağlantılı ürünler etkili oldu.
ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ HIZLANDI
Jeopolitik gelişmelere paralel olarak yüksek seyreden doğalgaz fiyatlarının yurt içi enerji fiyatlarına yansıması neticesinde, eylülde elektrik üretimi ve gaz imalatı öncülüğünde üretici fiyatlarındaki artış hızlandı.
Bu gelişme sonucu yurt içi üretici fiyatları eylülde yüzde 4,78 yükseldi, yıllık enflasyon 7,75 puan artışla yüzde 151,5'e çıktı.
Ana sanayi gruplarına göre bakıldığında, yıllık enflasyon enerji ve dayanıksız tüketim mallarında daha belirgin olmak üzere tüm alt gruplarda yükseldi.
Aylık fiyat artışları sektörler bazında incelendiğinde, uluslararası doğalgaz fiyatlarını takiben önemli artışlar gösteren elektrik-gazın yanı sıra suyun arıtılması ve dağıtılması, giyim eşyası, kömür-linyit, içecek ile inşaat sektörüyle bağlantılı ürünlerin fiyatlarındaki artışların belirgin olduğu görüldü.