Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında piyasalarda son durum: Altın ve borsa yükselişe geçti! İşte güncel dolar kuru...

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası piyasalarda hareketlilik yaşandı. BIST 100 endeksi, yüzde 2'ye yakın artışla 10 bin puan sınırına yükseldi. Altın yükselişe geçti. İşte güncel dolar kuru...

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararının ardından BIST 100 endeksi, 10 bin puan sınırına yükseldi. Kredi risk primi de Şubat 2020'den bu yana görülen en düşük seviyeye yaklaştı.

BIST 100 endeksinde yükseliş yüzde 2'ye yaklaşırken, bankacılık endeksindeki artış dikkati çekti. 9 bin 981 puana kadar yükselen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi şu dakikalarda, yüzde 1,9 artışla 9 bin 956 puanda bulunuyor.

Tüm sektör endeksleri yükselirken, yüzde 3 değer kazanan bankacılık endeksi ise sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran endeks konumunda bulunuyor.

Bankacılık endeksinin ardında gayrimenkul yatırım ortaklığı yüzde 2,2, ulaştırma yüzde 1,9, bilişim yaklaşık yüzde 2, holding yüzde 1,9 değer kazandı.

TCMB FAİZİ PAS GEÇTİ

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50'de tuttu.

PPK duyurusunda, "Temel mal enflasyonu sınırlı bir artışla düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmektedir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır." ifadelerine yer verildi.

KREDİ RİSK PRİMİNDE GERİLEME

Kararın ardından dolar/TL yüzde 0,2 azalışla 34,0130, avro/TL yüzde 0,4 artışla 38,0590, sterlin/TL yüzde 0,2 artışla 45,1940'tan işlem görüyor

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) ise 256,5 baz puanla Şubat 2020'den bu yana görülen en düşük seviyeye yaklaştı.

Analistler, TCMB'nin karar metninden alınan sinyallerin enflasyonla mücadelenin ciddi şekilde devam edeceği şeklinde yorumlandığını kaydederek, bu durumun Türk Lirası varlıklara olan talebi destekleyebileceğini ifade etti.

REZERVLER ARTTI

TCMB, haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı.

TCMB'nin net uluslararası rezervleri geçen hafta 9 milyar dolar arttı. Rezervler mayıs ayından bu yana en keskin haftalık artışı göstererek 48,8 milyar dolara çıktı.

TCMB'nin önceki hafta 17,4 milyar dolar olan swap hariç net rezervi geçen hafta 26,5 milyar dolar oldu. Net uluslararası rezerv 13 Eylül'de sona eren haftada kaydettiği bu artışla geçen üç haftada kaydettiği 8 milyar dolar düşüşü telafi etmiş oldu.

Altın rezervlerinin değeri 1,2 milyar dolar, brüt döviz rezervi 5,6 milyar dolar arttı.

TCMB'nin altın ve brüt döviz rezervlerinden oluşan toplam rezerv ise 6,8 milyar dolar ile daha hafif bir toparlanma kaydetmiş oldu.

Böylece Merkez Bankasının toplam rezervleri, 13 Eylül haftasında 153,5 milyar dolara yükseldi.

BİTCOİN KRİTİK EŞİĞİ AŞTI

Bitcoin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) büyük faiz oranı indiriminin piyasaları etkilemesiyle yükseldi. Lider kripto varlık yüzde 4 yükselişle 62 bin doların üzerini gördü.

Fed tarafından yapılan açıklamada, enflasyonda kaydedilen ilerleme ve risk dengeleri ışığında federal fon oranı için hedef aralığın 50 baz puan düşürülerek yüzde 4,75-5,00 arasına indirilmesine karar verildiği bildirildi.

ALTIN FİYATLARI

Faiz kararının ardından altın fiyatlarında dalgalanma yaşandı. Güne 2 bin 811 TL'den başlayan altın, faiz açıklamasının ardından 2 bin 829 TL seviyesine çıktı. Çeyrek altın, sabah saatlerinde 4 bin 593 TL'den işlem görürken, faiz kararının ardından 4 bin 692 TL’ye yükseldi. Tam altın ise 18 bin 712 TL'ye çıktı.

DOLAR KURUNDA SON DURUM

Dolar/TL kurunda da benzer bir hareket gözlendi. Güne 34,11 TL’den başlayan dolar, faiz kararı sonrası gün içi en düşük 34,01 TL seviyesine geriledi. Dolar kuru güncel olarak 34,05 TL.

Narin Güran cinayetinde ilk defa duyacağınız bilgi Pıtrak otunun faydalarına inanamayacaksınız Ernest Muçi devre arasında Beşiktaş'a veda ediyor Narin cinayetinde kan donduran rapor! Bugün akaryakıt alacaklar dikkat! Benfica'ya üç puanı Kerem ve Orkun getirdi