Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi tutacak mı? Ünlü ekonomistten dikkat çeken enflasyon yorumu: Halen uygulanması gereken para politikası araçları devrede değil, riskler var

TÜİK aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı. Rakamları değerlendiren ünlü ekonomist Murat Özsoy, Merkez Bankası'nın yıl sonu hedefi olarak açıkladığı yüzde 22.3 oranı hakkında önemli açıklamalar yaptı. Enflasyon ile mücadelede uygulanması gereken sıkı para politikası araçlarının aktif olmadığını söyleyen Özsoy, "Bunda yaklaşan seçimin de etkisi büyük" ifadelerini kullandı.

TÜİK aralık ayı enflasyon verilerini açıkladı. Rakamları değerlendiren ünlü ekonomist Murat Özsoy, Merkez Bankası'nın yıl sonu hedefi olarak açıkladığı yüzde 22.3 oranı hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Enflasyon ile mücadelede uygulanması gereken sıkı para politikası araçlarının aktif olmadığını söyleyen Özsoy, "Bunda yaklaşan seçimin de etkisi büyük" ifadelerini kullandı.

YILLIK ENFLASYON YÜZDE 64.27 OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyatlarındaki (TÜFE) değişim 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 64,27, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 72,31 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 25,87 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 79,83 ile konut oldu.

Ana harcama grupları itibariyle 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde -4,14 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 5,91 ile sağlık oldu.

Gıda enflasyonu aralıkta aylık yüzde 1,86, yıllık yüzde 77,87 oldu.

BAZ ETKİSİ SÜRECEK Mİ?

Finans Uzmanı-Ekonomist Murat Özsoy, TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerini ve önümüzdeki yıl için beklentileri değerlendirdi. Enflasyondaki düşüşte baz etkisine işaret eden Murat Özsoy "2021 yılı Haziran ayından bu yana bir önceki aya göre sürekli yükseliş trendinde olan yıllık enflasyon oranı, 2022 yılı Aralık ayında baz etkisinin devreye girmesiyle önemli bir geri çekilme kaydetmiş oldu ve yıllık yüzde 64.27 olarak açıklandı. Baz etkisi, 2023 yılının ilerleyen aylarında da gündemde olmaya devam edecek. Bunu özellikle bu ay bitince açıklanacak 2023 yılı Ocak ayı yıllık enflasyon oranında, aynı bugün açıklanan geçen yılın Aralık ayı verisinde olduğu gibi, oldukça belirgin şekilde hissedeceğiz." dedi

İLK ÇEYREKTEN İTİBAREN YAVAŞLAYACAK

Önümüzdeki aylarda bu etkinin giderek zayıflayacağını ve yıllık bazda enflasyondaki geri çekilme hızının 2023 yılının ilk çeyreğinden itibaren biraz daha yavaşlayacağını dile getiren Biz Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Murat Özsoy, "Ancak Merkez Bankası’nın 2023 yılı yılsonu enflasyon hedefi olarak açıklanan yüzde 22.3 oranının tutturulması konusunda halen önemli riskler var. Enflasyon ile mücadelede uygulanması gereken sıkı para politikası araçları halen devrede değil.Şu andaki politikalar talebi kısmaya değil, talebi desteklemeye yönelik. Bunda yaklaşan seçimin de etkisi büyük. Talebin kısılmadığı ve hanehalkı harcamalarının devam eden fiyat artışları karşısında korunmak için maaş zamları etkisiyle talebin öne çekilmesi, enflasyonun dizginlenmesini zorlaştıran unsurlar." diye konuştu


Özsoy, 2023 yılında enflasyon ile mücadelede karşı karşıya olunan en büyük riskleri ise şöyle sıraladı; "Rusya Ukrayna savaşının yeniden enerji krizini tırmandırması, TL’nin dolar karşısındaki yatay seyrinin TL aleyhine bozulması yani kurda hızlı ve ani artışların söz konusu olması, beklenti yönetiminde bozulmaların gündeme gelmesi"

KUR ARTIŞ RİSKİ ÖNE ÇIKIYOR

Geçen yıl Nisan ayında yaptığı yorumlarda, Mayıs ayında yüksek bir kur artışı beklediğimi belirtmiş ve önlem alınmaz ise önümüzdeki 2-3 aylık dönemde tüketici fiyatları da yüzde 80 seviyelerine dayanabilir diyerek uyarıda bulunan Özsoy, "Nitekim geçen yılki seyir aynı öngörülerimdeki uyarılar paralelinde gerçekleşti. Bu yıl içinde de yukarıda bahsettiğim riskler içerisinde kur artış riskini yine bunların içerisinde en öne çıkan olarak görüyorum." ifadelerini kullandı

KÜRESEL MAKRO EKONOMİDE EN ÖNEMLİ GÜN CUMA

Bu hafta küresel makro ekonomik gündem açısından en önemli günün cuma olduğuna işaret eden Özsoy, "ABD tarım dışı istihdam verisinin açıklanacağı Cuma günü, aylık yeni ilave işgücü adedi ve işsizlik oranı açısından bir sorun görülmemekle birlikte maaş artışlarının halen yüzde 5 seviyelerinde geleceğine dair beklenti FED’in işini zorlaştırıyor. İstihdam piyasası verilerinde daralmaların gündeme gelmesi FED’in 2023 yılında 2022 yılına göre daha yavaş tempoda faiz artıracak olma beklentisini artırır ve bu durum da ABD dolar endeksinin bugünkü seviyelerinin çok da üzerine çıkmayacağı anlamına gelir.
Eğer jeopolitik tansiyonda da artışlar gündeme gelirse bu yıl ABD dolar endeksinde daha sakin bir trend varken özellikle ons altın yatırımcıları ve gram altın yatırımcıları için olumlu günlerin bir başlangıcı olabilir bu hafta Cuma günü." diye konuştu.

Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Restorandaki yangından acı haber geldi Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Komutan askerlere cinsel saldırıda bulunmuştu...