Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yılın son enflasyon raporunu açıkladı. 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38'den yüzde 44'e çıkarıldı. Karahan, asgari ücret zammına ilişkin de konuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Fatih Karahan, Ankara’da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İdare Merkezi'nde düzenlenen Enflasyon Raporu 2024-IV Bilgilendirme Toplantısı’nda yılın son enflasyon raporunu açıkladı. 

ENFLASYON TAHMİNİ ARTIRILDI

Karahan yaptığı açıklamada, 2024 enflasyon tahminlerini yüzde 38'den yüzde 44'e, 2025 tahmini de yüzde 21 olarak yukarı yönlü güncellediklerini belirtti. Merkez Bankası Başkanı ayrıca, 2026 sonunda ise yüzde 12'ye gerileyeceğini öngördüklerini söyledi. 

TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın enflasyon raporuna ilişkin sunumundan öne çıkanlar şöyle;

"Dezenflasyon sürecimiz devam ediyor.

İç talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere geldiğini değerlendiriyoruz. Bu yavaşlamanın da etkisiyle cari işlemler açığında düşüş sürüyor. Enflasyonun ana eğilimi öngördüğümüzden yavaş.

Para politikasındaki sıkı duruşumuzu, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde sürdüreceğiz. Küresel talep görünümü emtia fiyatları üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor. Gelişmiş ülke merkez bankaları faiz indirim süreçlerine başladı.

Üçüncü çeyreğe ilişkin veriler yurt içi talepte ılımlı seyrin devam ettiğini gösterdi. Üçüncü çeyrekteki arz göstergeleri iç taleple uyumlu seyretti.

Üçüncü çeyrekte çıktı açığı geriledi. Çıktı açığının üçüncü çeyrekteki gerilemesini yılın son çeyreğinde de sürdürdüğünü değerlendiriyoruz. Talep koşullarındaki gerilemeyle fiyat artışının genele yayılımı zayıflıyor. Çıktı açığı dezenflayonun önemli bir bileşeni olacak.

CARİ DENGEDE OLUMLU SEYİR SÜRECEK

Üçüncü çeyrekte birikimli cari açığın azalacağını öngörüyoruz. Cari dengedeki olumlu seyrin süreceğini öngörüyoruz.

Enflasyonun ana eğilimini yakından takip ediyoruz. Ekim ayında enflasyonun ana eğilimindeki düşüşün sürdüğünü görüyoruz. Enflasyonun eğilimi öngördüğümüzden yavaş olsa da iyileşiyor. 

Üçüncü çeyrekte hizmet enflasyonunda okula dönüş etkili oldu. Okula dönüşün tamamlanmasıyla göreli fiyat uyarlaması büyük ölçüde tamamlandı.

AYLIK KİRA ENFLASYONU YAVAŞLAYACAK

Hizmet enflasyonuna kira ve kira dışı olarak bakılmasının sağlıklı olduğunu düşünüyoruz. Kira enflasyonundaki atalet öngörülerimizden yüksek olduğunu değerlendiriyoruz.

Kira dışındaki hizmetlerde fiyat artışları kademeli olarak güç kaybediyor. Kiraya ilişkin öncü göstergeler ise, son çeyrekte aylık kira enflasyonunun yavaşlayacağına işaret ediyor.

"SANAYİDE FİRMALARIN FİYATLAMA DAVRANIŞLARI İYİLEŞİYOR"

Sanayi tarafında, firmaların fiyatlama davranışlarında net bir iyileşme gözlüyoruz. Manşet enflasyondaki düşüşle birlikte, tüm sektörlerin beklentileri kademeli bir biçimde geriliyor. Sıkı para politikası duruşumuzla, beklentilerin dezenflasyon sürecine katkı verecek şekilde oluşmasını sağlamakta kararlıyız.

"SIKI PARASAL DURUŞ KORUNMAKTADIR"

Sıkı parasal duruşu makroihtiyati adımlarla destekliyoruz. Parasal aktarımın etkinliğini artırmak amacıyla, makroihtiyati politikaları uygulamaya devam ediyoruz. Likidite koşullarını, muhtemel gelişmeleri göz önünde bulundurarak yakından izliyoruz. Araç setimizi etkili bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz.

Para politikası duruşumuz ve makroihtiyati çerçevemiz, mevduat faizlerinin, Türk lirasına geçişi sürdürecek ve tasarrufları artıracak seviyelerde kalmasını sağlayacak. Aldığımız makroihtiyati önlemler ve sıkı para politikası duruşumuz ile tüketici kredilerinde büyüme zayıflayarak daha ılımlı bir patikada hareket ediyor.

Kararlılıkla sürdürdüğümüz sıkı parasal duruşumuz ve KKM bakiyesinin azaltılmasına yönelik uygulamaların etkisiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin ve güvenin arttığını görüyoruz. Sıkı para politikası duruşumuzla birlikte yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirasına olan güveninin artması rezervlerimize olumlu yansımaya devam ediyor.

Orta vadeli tahminler oluşturulurken, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir iyileşme sağlanana kadar, para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği ve ekonomi politikalarındaki eşgüdümün de artarak devam edeceği bir görünümü esas aldık.

ENFLASYON TAHMİNİ 6 PUAN ARTIRILDI

2024 ve 2025 enflasyon tahminlerini yüzde 44 (Önceki yüzde 38) ve yüzde 21 (Önceki yüzde 14) olarak yukarı yönlü güncelledik. 2026 sonunda yüzde 12'ye gerileyeceğini öngörüyoruz.

Enflasyonun orta vadede yüzde 5 hedefine yakınsayarak istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz. Para politikasındaki kararlı duruşumuz, yurt içi talepte dengelenme, TL'de reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürmeye devam edecek.

Para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesiyle yıllık enflasyonun önümüzdeki dönemde istikrarlı olarak gerileyeceğini öngörüyoruz. Bu süreçte finansal koşullardaki sıkılıkla beraber talep koşulları enflasyondaki düşüşe desteğini sürdürecek. Hizmet enflasyondaki katılığın zayıflamasıyla enflasyonun ana eğilimindeki gerileme 2025 yılında da devam edecek, para ve maliye politikalarının artan eş güdümü de bu sürece katkı sağlayacak. Para politikasındaki sıkı duruşumuzu fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceğiz."

ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Asgari ücrete yönelik TCMB Başkanı Karahan, asgari ücrette kapalı kapılar ardından farklı şeyler söylemediklerini belirtirken, “Asgari ücret hakkında şöyle olmalıdır diye bir değerlendirme yapmamız doğru değil. Bizim normatif bir değerlendirme yapmamız söz konusu değil, biz karar verici değiliz. Kurulun tarafı olmadığımız gibi resmi veya gayri resmi herhangi bir tavsiyede bulunmuyoruz" dedi.

İşareti Verdi Altın Alım Zamanı mı? Galatasaray, Avrupa Ligi'nde tam gaz devam ediyor Baba Arif Güran'dan dikkat çeken ifadeler Fenerbahçe, Hollanda deplasmanında mağlup oldu Mourinho, Newcastle United'ın başına geçmeye hazır Güran ailesinden Nevzat Bahtiyar'a flaş teklif!