Merhaba mı merhabalar mı? Merhaba doğru telaffuzu nedir, çoğul kullanılır mı?

Aslında çoğumuzun her gün kullandığı sözcüklerin başında gelen 'merhaba' sıklıkla yanlış telaffuz edilmektedir. Bir selam verme kelimesi olan merhaba çoğu zaman 'meraba' veya 'merhabalar' şeklinde söylenmektedir. Peki, Merhaba mı merhabalar mı? Merhaba doğru telaffuzu nedir, çoğul kullanılır mı?

Türkçe'de birçok kelime yazıldığı gibi okunmaz. Ancak halk arasında, dudak ve dil tembelliğinden dolayı çoğu kelime yanlış telaffuz edilir. Hiç şüphesiz bu kelimelerin başında 'merhaba' gelmektedir. Doğru bir diksiyona sahip olmak istiyorsanız özellikle bu özcüyü düzgün telaffuz etmemiz gereklidir. Öyle ki birçok sunucu, spiker, konuşmacı, öğretmen vs. bu kelimeyi yanlış kullanmaktadır. Peki, Merhaba mı merhabalar mı? Merhaba doğru telaffuzu nedir, çoğul kullanılır mı?

MERHABA MI MERHABALAR MI?

Merhaba kelimesi, 7 harften oluşur ve bu kelime yazıldığı gibi okunmalıdır. Merhaba'daki h harfi yutulmamalıdır. Yani 'meraba' yanlış bir kullanımdır. Bunun yanında merhabalar da yanlış bir telaffuzdur. Merhaba şeklinde hem tek bir kişiye hem de çoğunluğa seslenilebilir. Merhabalar şeklinde çoğul bir kullanıma gerek yoktur. Kelime, bir nicelik belirtmediğinden 'merhabalar' şeklinde kullanılamaz.

Merhaba sözcüğünün kökeni Türkçe değil Arapça'dır ve Ar marhaba (ferahlıkla) kelimesinden türemiştir. Ar rahab olarak da kullanılır ve bu kelime de ferah ve geniş olma demektir.

Merhaba kelimesine rastlanan en eski kaynak şudur:

Mukaddimetü'l-Edeb (1300 yılından önce) : marhaban bike tédi, marhaba kıldı aŋa, geŋlik bolsın saŋa tédi.

Bu kaynak, kayıtlara geçen ve bu kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Ancak daha öncesinde sözlü ya da günlük hayatta kullanımı olabilir.

TÜRKÇE'DE SIKLIKLA YANLIŞ KULLANILAN KELİMELER

İşte Türkçe'de yanlış kullanılan kelimelerden bazıları:

yanlış: sizler

doğru: Siz

yanlış: küsür

doğru: küsur

yanlış: evye

doğru: eviye

yanlış: şovalye

doğru: şövalye

yanlış: aferim

doğru: aferin

yanlış: birşey

doğru: bir şey

yanlış: farketmek

doğru: fark etmek

yanlış: hergün

doğru: her gün

yanlış: hiç bir

doğru: hiçbir

yanlış: iddaa

doğru: iddia

yanlış: kat etmek

doğru: katetmek

yanlış: müsade

doğru: müsaade

yanlış: sarmısak

doğru: sarımsak

anlış: terketmek, dansetmek, parketmek

doğru: terk etmek, dans etmek, park etmek

yanlış: zıttı

doğru: zıddı

yanlış: yakınen

doğru: yakından

yanlış: tepe taklak

doğru: tepetaklak

yanlış: müstehak

doğru: müstahak

yanlış: antiparantez

doğru: antrparantez

yanlış: entellektüel

doğru: entelektüel

yanlış: afilli

doğru: afili

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi