Meğer şifa diye zehir içiyormuşuz: Bu çay kanser yapıyor aman dikkat
Bitki çayları, sağlığımız için en şifalı kaynaklardan biridir. Ancak Güney Amerika'da popüler olan ve Türkiye'de de tüketimi yaygınlaşan bu çay, kansere neden olabiliyor. İşte tüm ayrıntılar
Bitki çayları, sağlığımızı koruyan, güçlendiren ve bazı rahatsızlıklara şifa olmak için güçlü viaminler ve mineraller sunan şifa kaynaklarından biridir.
Ancak bazı bitki çayları kanser riski taşıyabileceğinden, onları doğru koşulda tüketmek gerekir. Yerba mate çayı da bunlardan biridir.
Yerba mate çayı, Güney Amerika'nın özellikle Arjantin, Paraguay, Uruguay ve Brezilya gibi bölgelerinde köklü bir geleneksel içecektir ve birçok sağlık faydası vardır.
Yerba mate, mate bitkisinin yapraklarından hazırlanır ve kafein, antioksidanlar ve vitaminler içeren şifalı bitki çaylarından biridir.
Yerba mate çayının enerji verici özelliği, içerdiği kafein sayesinde gelir. Ancak kahve gibi ani bir enerji artışı sağlamaz, daha yumuşak ve sürdürülebilir bir uyarıcı etkisi vardır.
Yerba mate çayı bu özelliği sayesinde zihinsel uyanıklığı artırabilir ve odaklanmayı destekleyebilir.
Ayrıca yerba mate çayı, antioksidan bakımından zengindir. Yerba mate çayının içerdiği polifenoller, antiinflamatuar ve bağışıklık sistemini destekleyici özelliklere sahiptir.
Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi ile kilo kontrolüne de katkıda bulunan yerba mate çayının içeriğinde bulunan vitaminler ve mineraller, kemik sağlığını destekler ve enerji üretimine katkıda bulunur.
Ancak yerba mate çayının bu eşsiz faydalarından yararlanmak ve kanser riskini taşımamak için doğru tüketmek gerekir.
YERBA MATE ÇAYI KANSER YAPAR MI?
Yerba mate, mate bitkisinin yapraklarından yapılır ve kafein içerir. Son yıllarda, mate çayının tüketimi ile yemek borusu kanseri arasındaki olası ilişkiyi araştıran çalışmalar bulunmaktadır.
Bazı araştırmalar, mate çayının yüksek sıcaklıkta tüketilmesinin yemek borusu kanseri riskini artırabileceğini öne sürmektedir.
Yüksek sıcaklıktaki içeceklerin, yemek borusu dokusuna zarar verebileceği ve bu durumun kanser gelişimini tetikleyebileceği düşünülmektedir.
Ayrıca mate çayının içeriğinde bulunan polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH'lar) gibi bileşenler de kanserojen olabilir. Bu nedenle bu çayın çok sıcak içilmemesi gerekir.