Meğer kanserin baş düşmanı buymuş: Bu saatlerde sakın dışarı çıkmayın. Tehlike çanları sizin için çalıyor! Güneş ışınları zararlı mı? Güneş ışınlarının yan etkileri neler

Güneş ışınlarının zararları son günlerde sıkça haberlere konu olmuş durumda. Güneşten gelen ışınlar, güneşten gelmesine ve doğal olmasına rağmen aşırı güneş ışınına maruz kalmak çeşitli risk faktörlerini ve hastalıkları beraberinde getirebilir. Peki güneş ışınları zararlı mı? Güneş ışınlarının yan etkileri var mı? İşte güneş ışınları hakkında merak edilenler

UV ışını nedir?

UV radyasyonu, esas olarak güneşten gelen bir elektromanyetik radyasyon şeklidir. Üç tür UV ışını vardır: UVA, UVB ve UVC ışınları. UVA ışınları en zayıf olanıdır. Ancak cilt hücrelerinin daha hızlı yaşlanmasına neden olur. UVB ışınları biraz daha güçlüdür ve güneş yanıklarına ve cilt kanserine neden olabilir. Güneşten gelen UVC ışınları ozonla reaksiyona girer ve yere ulaşmaz. Bununla birlikte, bakterileri öldürmek için yapılmış kaynak meşaleleri, cıvalı lambalar ve UV sterilizasyon ampulleri gibi insan yapımı kaynaklardan da gelebilir.

Güneş ışığı, UV radyasyonunun ana kaynağıdır. Güneş genellikle 10:00 ile 16:00 arasında en güçlüsüdür. Ancak bir konumun ekvatordan uzaklığı, rakım, bulutlar ve yüzey yansımaları da güneşin nerede ve ne zaman en güçlü olduğunu belirler. Güneşten gelen UV radyasyonu giysiler ve güneş kremi ile engellenebilir. Parlak güneş ışığında şapka ve güneş gözlüğü takmak kadar, mümkün olduğunca gölgede kalmaya çalışmak da önemlidir.

Güneş ışınlarının risk faktörleri

Güneş ışınlarına güneş yanığına neden olabilir. Güneş yanığı, kısa süreli aşırı maruz kalmanın bir sonucudur.

Bunun yanı sıra erken yaşlanma ve cilt kanseri de uzun süreli UV ışınlarının yan etkileridir. Karaciğer lekelenmeleri de meydana gelebilir.

UV ışınları göz koruması kullanılmazsa potansiyel olarak kör edici göz hastalıkları riskini artırır.

UV radyasyonuna aşırı maruz kalma, kanser de dahil olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bu saatlerde sakın dışarı çıkmayın!

10-16 saatleri arasında dışarı çıkmayın. Bu saatler aralığından sonra güneşten gelen zararlı UV ışınlarının dozu %80 azalır.

UV ışınından korunmak için öneriler

Özellikle öğle saatlerinde gölgede kalın.

Kollarınızı ve bacaklarınızı kapatan giysiler giyin.

Çocuklarınızı korumak için seçenekleri değerlendirin.

Yüzünüzü, başınızı, kulaklarınızı ve boynunuzu gölgelemek için geniş kenarlı bir şapka takın.

Hem UVA hem de UVB ışınlarını engelleyen etrafı saran güneş gözlüğü takın.

Hem UVA hem de UVB koruması için güneş koruma faktörü (SPF) 15 veya daha yüksek olan güneş kremi kullanın.

Kapalı bronzlaşmadan kaçının. Kapalı alanda güneşlenme özellikle genç kullanıcılar için tehlikelidir. Ergenlik döneminde veya erken yetişkinlik döneminde kapalı alanda bronzlaşmaya başlayan kişilerde cilt kanseri gelişme riski daha yüksektir.

Narin'i ilk mısır tarlasına gömmüşler Hakim Ziyech'in, Galatasaray'da kredisi tükendi Kayseri'de feci kaza! 5 ölü, 7 yaralı Narin Güran cinayetinde yeni gelişme Beşiktaş iki farklı üstünlüğünü koruyamadı Okullara kar tatili! Memurlar izinli sayılacak