Medya, blogger'lara teslim mi oluyor?
Deneyimli gazeteci köşe yazısında internet medyası üzerine bir kritik yaptı.
Sözcü gazetesinin magazin eşi Şık'ta köşe yazan deneyimli gazeteci Demet Cengiz,bugünkü yazısında medyanın duruma değindi.
Yazılı basınla internet medyasından söz eden Cengiz,internette popüler olmaya çalışan bloogger'ları ve Instagram fenomenlerini de eleştirdi.
Demet Cengiz yazısında şu ifadeler yer verdi:
Sık sık gazetelerin biteceği kehaneti yapılır. İnternet bitiremedi sosyal medya denmeye başlandı. O olmadı bu, şu olmadı o… Oysa insanların haber alma ve öğrenme arzuları bitmeyecek. Fakat Türkiye’de yaşananlar dünyanın geri kalanından (en azından muasır medeniyetlerden söz ediyoruz) farklı. Dijitalleşme tüm dünyayı etkiliyor ancak bizdeki sorunda bunun payı küçük.
Dijital Devrim
Evet, dijital bir devrim yaşandı. Hâlâ da yaşanıyor. Vatandaş gazeteciliği teknolojiyle mümkün hale geldi ama o vatandaş vatandaşlığa devam ediyor. Sosyal medya sayesinde herkes kendi medya şirketinin patronu… Ancak içerik üretebilme kabiliyeti başka bir şey.
Ağustos 2013’te Amazon, Washington Post gazetesini 250 milyon dolara satın aldı. Jeff Bezos, Amazon gibi kökten değişiklikler yaratmış, başarılı internet girişimlerinin sahibi. Onun yaptığı yatırım çok anlamlıydı. Gazetenin (yani kağıdın) geleceğine olan inancından dolayı mı bu yatırımı yaptı? Bu satınalma yüzde 100 bir insan kaynağı yatırımıydı. Washington Post’ta çalışan gazetecilerin içerik üretebilme kapasitesine yapılmış bir yatırımdı.
Çöpe süpürülen yetenekler
Burada Türkiye’deki medyanın kendi günahlarını kabul etmek zorundayız. Dokunulmaz bazı isimlerin dışında medya, hiçbir zaman insan kaynağına çok nazik davranmadı. İşi, gücü ucuza kapatmak için çeşitli yollar buldu ve yetenekleri yıldırdı. Yeteneksiz ve vasat yöneticiler tam da bu dönemde köşe başlarını tuttu. Vasatların ittifakı da yeteneklerin önünü kesti. Kimse çok para kazanmak için gazeteci olmaz diyeceğim ama devlet televizyonlarında maaş çeklerini almak için kuyruğa giren akçeli işlerde başarılı isimler gelince aklıma susuyorum mecburen. Onları tenzih ediyorum, çok şükür hepsi iyi kazandı, iyi yatırım yaptı. Ancak onların dışında kalan nice yetenekler, ne para kazanabildi ne de kariyerini planlayabildi. En sonunda da çekip gitti. Yıllarca yayın yönetmeni arayan gazeteler duyduk. Ara jenerasyonu kaybeden medyayı gelecekte daha da yeteneksiz kişiler yönetecek.
Ucuz iş gücü olarak bulunan son kaynak ise blogger ve fenomen cephesi. Ama burada kim kimi sömürüyor, istismar ediyor çok net değil.
Yazının devamını okumak için tıklayınız