Mart ayında ekonomi haberleri yüzde 10 arttı

Mart ayında gündemi en fazla meşgul eden ekonomi başlıkları belli oldu.





Medya Takip Merkezi MTM’nin Mart ayını kapsayan raporuna göre, ekonominin medyada en fazla ses getiren başlıkları bu ay da değişmedi. Şubat ayına oranla medyaya yüzde 10 daha fazla yansıyan ekonomi, ay boyunca 55 bini aşkın haber ve yazıda yer bulurken, en fazla konuşulan başlık ise vergi oldu.



Verginin medyada yer aldığı haberler arasında, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, mükelleflerden gelen yoğun talepler doğrultusunda, vatandaşın mağdur olmaması için KDV ve gelir vergisi beyannamelerinin verilme süresinin uzatılmasına ilişkin kararı açıklaması olurken, Mehmet Şimşek’in Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde kayıt dışını azaltmak için vergi reformunun önemini vurgulaması dikkat çekti. Vergi Denetim Kurulu'nun (VDK), e-ticaret alanında oluşan vergi kayıp ve kaçağının tespiti ve önlenmesine yönelik çalışmaları ile medyada yer alan vergi konusu, Mart genelinde 45 bine yakın haberle konuşuldu.



MTM’nin aynı araştırmasına göre, ay genelinde medyanın en çok söz ettiği ikinci ekonomi başlığı ihracat oldu. Geçen aya göre haber oranında önemli değişiklik olmayan ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.6 artışla 11 milyar 692 milyon dolar olması, medyada en yoğun konuşulan haberlerin başında geldi.  İlk iki ayda ise yüzde 5 artarak 23 milyar 201 milyon dolara yükselen ihracatın, 36 aydan beri kesintisiz arttığına dikkati çekildi. İhracat Mart ayında 39 bin 522 haber ve yazıda yer aldı.



Aynı medya raporuna göre ekonomik büyüme, Mart ayında medyada en fazla habere konu edilen başlıklar arasındaydı. Ekonomik büyümenin medyaya yansıyan haberleri arasında, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın Türkiye için doğru ekonomik politika bileşiminin düşük faiz dengeli büyüme olduğunu ifade etmesi yer aldı. Ekonomik büyüme ay genelinde 25 bini aşkın haber ve yazı ile gündeme geldi.



MTM VERİLERİYLE AYIN DİKKAT ÇEKEN EKONOMİK GELİŞMELERİ:



·         AB'yle ticarette zorunlu tutulan, CE gibi yüzlerce kalite ve standart belgesinde çok sayıda değişiklik yapılacağı bilgisinin bazı ülke ve firmalara önceden sızdırıldığı iddiası ortaya atıldı. Türkiye'nin en büyük elektronik üreticilerinden birinin Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) ilettiği belgelere göre Polonya, Romanya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler kayırıldı. Bu firmalar üretim altyapısını yeni standarda göre dizayn etme şansı yakalayarak Türk rakiplerine karşı avantaj elde etti.



·         Yunanistan Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Kostis Hacidakis, ülkesinde yabancı yatırımları destekleyici düzenlemeler yaptıklarını açıkladı.



·         Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Bakan, kamu çalışanlarının fazla mesai ücretlerinin ödenmesi, ödemeye ilişkin Bakanlar Kurulu'nca belirlenen 6 aylık süre sınırlamasının kaldırılmasıyla ilgili Maliye Bakanlığı bürokratlarıyla Devlet Personel Başkanlığı'nın ortak çalışma yapmasını istedi.



·         Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2012'nin 4'üncü çeyreğine ilişkin "Sanayi İşgücü Girdi Endekslerini" açıkladı. Buna göre söz konusu dönemde Sanayii İstihdam Endeksi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.8 arttı.



·         Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, yüksek faiz politikasıyla büyümesi yavaşlayan ve bütçe gelirleri azaldığı için borcu artan Hindistan'ın notu için "Düşmesi beklentilerin de üzerinde" değerlendirmesini yaptı.



·         Avrupa'daki borç krizinden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen İtalya'da, Ocak 2013'te işsiz sayısının 3 milyona yaklaştığı açıklandı.



·         Ekonomik krizle mücadele eden AB'nin 27 ülkesinin, Türkiye'nin toplam ihracatındaki payı geçen yıl yüzde 38,8'e gerilerken, 12 OPEC ülkesinin payı ise yüzde 25'e yükseldi.



·         Afganistan Maden Bakanı Vahidullah Şehrani, bazı Türk firmaların Şibirgan'da doğalgaz çıkarması konusunda ihale kazandığını ve TPAO ile Afganistan-Tacikistan sınırında petrol arama ve üretimi konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı.



·         Diesel'in Türkiye distribütörü Özlenir Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Özlenir, Tescil Markalar Derneği (TMD)'nin yeni başkanı oldu.



·         5. Türkmenistan Uluslararası Yatırım Forumu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un himayelerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşti.



·         Lübnan asıllı Meksikalı teknoloji devi Carlos Slim 73 milyar dolarlık kişisel servetiyle bu yıl da dünyanın en zengin insanı oldu. Slim'i 67 milyar dolarla Microsoft'un patronu Bill Gates izledi. Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk 3.4 milyar dolarla Küresel Zenginler Listesi'ne 395'inci sıradan girdi. Semahat Sevim Arsel 423, Hüsnü Özyeğin 437, Murat Ülker 437, Filiz Şahenk 458, Rahmi Koç 490'ıncı sıradan listede yer buldu.



·         2012 yılında yaklaşık 7,5 milyar lira olarak gerçekleşen tarım desteklerinin, 2013'te yaklaşık yüzde 20 artışla 8 milyar 975 milyon liraya yükseleceği açıklandı.



·         Altın fiyatları son dönemde düşüş trendine girdi. Altının ons fiyatı 2012 yılının Ekim ayında ortalama 1742 dolar, Kasım ayında ortalama 1719 dolar, Aralık ayında da ortalama 1676 dolara geriledi. Altının Mart ayı itibariyle ise 1574 dolar düzeyinde seyrettiği bildirildi.



·         Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), çeşitli kurum ve kuruluşlardan başta Yüksek Hızlı Tren (YHT) olmak üzere trenlerle yolculuk yapmak için gelen talepleri karşılamak için "Kurumsal Kart" uygulamasını başlattı. Kurumsal Kart sahiplerinin, ayda 550 liraya trenlerle sınırsız yolculuk yapma hakkına sahip olacağı bildirildi.



·         Mevduat ve kredi faizi ile kredi kartı ücretinin ortak belirlendiği iddiasıyla başlatılan rekabet soruşturmasında bankacılık sektörüne rekor ceza kesildi. Rekabet Kurumu, 12 bankaya toplamda 1,1 milyar liralık ceza verdi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) bu cezayı tepkiyle karşılayarak, ''Verilen kararın gerçekleri yansıtmadığı ve adaletsiz olduğu'' şeklinde bir açıklama yaptı.



·         Dünya Ekonomik Forumu (WEF), '2013 Seyahat ve Turizm Rekabet Raporu'nu yayınladı. Turizm ve ulaşım sektöründe ülkelerin etkinliğini sıralayan raporda Türkiye, geçen yıla göre 4 basamak ilerleyerek 140 ülke arasında 46. oldu.



·         Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kömür ve termik santrallerin atık ısılarından elde edilen enerji kaynağıyla tasarruf sağlanacağını söyledi.



·         Reklamcılar Derneği üyesi medya ajanslarının verileriyle hazırlanan 2012 reklam yatırımları açıklandı. 2011 yılında 4 milyar 320 milyon TL olan medya yatırımları 2012 yılında yüzde 8 oranında arttı ve 4 milyar 652 milyon TL olarak gerçekleşti.



·         Serbest Piyasa Kurulu (SPK), bireysel emeklilik yatırım fonlarının altın fonları, kira sertifikası fonları ve fon sepeti fonları gibi yeni portföy yapıları ile kurulabilmesine ve mevcut fonların da bu ürünlere yatırım yapabilmesine imkan sağladı. Ayrıca, faizsiz enstrümanlardan oluşan yatırım fonlarının kurulmasını da mümkün hale getirdi.



·         Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türk Telekom'daki kamuya ait hisselerden yüzde 6.68'lik payın halka arzı konusuna ara verdiklerini açıkladı.



·         Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, bankaların, tüketicilerden çeşitli masraf kalemleri altında ''haksız'' kazanç sağladığını savundu.



·         GFK tarafından yapılan araştırmada Türkiye'nin en itibarlı şirketi Arçelik oldu. Arçelik'i sırasıyla THY, Ülker, Mercedes, BMW, Eti, Pınar, Turkcell, Beko ve Bosch izledi.



·         Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poor's'un (S&P) Mart ayında yaptığı not artırımı Türkiye'ye 'level' (basamak) atlattı.


A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi